Enrike: Ćavi nema čarobnu pilulu 1Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Mandat na klupi Barselone započeo je dvema pobedama, međutim već u naredne tri utakmice Ćavi se na delu uverio u složenost problema sa kojim se suočava. Porazi od Betisa i Bajerna, pa remi sa Osasunom samo su produbili rezultatsku krizu koja postoji već dve sezone. Ipak, Luis Enrike, aktuelni selektor Španije, uveren je da će Ćavi unaprediti igru katalonskog giganta.

Dolaskom umesto Ronalda Kumana, Ćavi je započeo proces promena na svim nivouima u sportskom sektoru. Ne samo što je promenio, maltene, kompletan stručni štab, već je vratio pojedine stručnjake: doktore, fizioterapeute… koji su radili u klubu dok je on bio profesionalni fudbaler.

U taktičkom pogledu, Ćavi još pokušava da sredi sve linije tima, naročito defanzivnu. U skladu sa tim, na gostovanju Osasuni u Pamploni zaigrao je sa trojicom štopera i na levom je stavio Umtitija, kojeg je španska javnost već proglasila otpisanim.

Mladići poput Gavija, Nika Gonzalesa i Abdea već su se ustalili na svojim pozicijama, a poslednja dvojica su u Pamploni postigla i debitantske golove za prvi tim Barselone.

Ipak, sve to rezultatski ne donosi bilo kakve benefite, naprotiv. Kritike postaju sve glasnije, a Ćavi će, sasvim sigurno, trpeti sve veći pritisak.

„Veoma je lako. Neophodno je da Ćaviju bude ukazano poverenje, on je veoma sposoban. Već vidim napredak. Neophodno je doprineti Ćavijevom samopouzdanju, ali i samopouzdanju ekipe, bez odustajanja. Nemoguće je samo popiti čarobnu pilulu i dobiti željeni efekat“ stava je Luis Enrike, aktuelni selektor Španije i nekadašnji saigrač, ali i trener Ćavija u Barseloni.

Sam Ćavi nikako nije mogao da se pomiri sa remijem na gosotvanju Osasuni, pogotovo jer je domaćin do drugog gola stigao u samoj zvršnici utakmice.

„Bod nam nije dovoljan. U negativnoj smo dinamici i moramo to da promenimo. Teško je prihvatiti da oni najmlađi igrači prave razliku. Dobro smo se takmičili, ali smo na 2:1 trebali da kontrolišemo igru što nismo uspeli. Nedostajala nam je smirenost, igra na protivničkoj polovini i posed. Imamo veliki problem sa tim“, jasan je Ćavi, koji je pohvalio mlade igrače zbog prikazanog u Pamploni.

„Imamo sreće sa doprinosom najmlađih, oni reže tim u ovim teškim trenucima. To je pozitivna nota i istovremeno negativna. Igrači od 17, 18 ili 19 godina prave razliku. Oni su mladi igrači koji će dati mnogo, ali u isto vreme neće uvek biti na ovom nivou“, istakao je mladi stručnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari