Erling Haland, savršeni golgeter neverovatnog učinka 1EPA-EFE/PETER POWELL

U poslednjem mančesterskom derbiju, odigranom u nedelju, Siti je manirski preslišao Junajted (6:3), a Erling Haland sa tri gola i dve asistencije potvrdio status najproduktivnijeg golgetera današnjice.

Neverovatno 22-godišnji Norvežanin izgleda i deluje na terenu.

Poput moderne verzije nekog boksera ili atletičara iz SSSR-a toliko je superiorniji u odnosu na protivničke štopere da nekako ni ne čudi što mu je ovosezonski prosek gol na svakih 48 minuta.

U prvih osam kola Prmijer lige postigao je čak 14 golova. Jedini je fudbaler u istoriji Premijer lige koji je, nakon tri data gola Junajtedu, vezao tri het-trika.

Za prikazanu partiju u gradskom derbiju (tri gola i dve asistencije) dobio je od prestižnog francuskog Lekipa desetku, time je postao tek 13. igrač kojem su novinari ovog lista dodelili najvišu moguću ocenu.

Koliko je superioran u protivničkom šesnastercu i vešt, pogotovo jer golove postiže bez previše kontakata sa loptom, pokazuje i činjenica da je za samo osam utakmica došao do tri het-trika, čime se izjednačio sa Kristijanom Ronaldom.

Portugalac je u delu karijere tokom koje je nastupao u Premijer ligi, u kojoj je i danas u dresu Junajteda, na 232 utakmice ostvario ukupno tri het-trika.

Ukoliko nastavi sličnim stilom da pogađa, Haland bi lako mogao da postane i rekorder po broju golova u jednoj sezoni Prmijer lige.

Trenutni vlasnik je Mohamed Salah, koji je takmičarsku 2017/18 završio sa 32 gola.

I ne samo to, Haland je, čini se, kadar i da obori rekord datih golova u jednoj sezoni, generalno u Engleskoj.

Postigao ga je Diksi Din, bivši fudbaler Evertona, koji je sezonu 1927/28 završio sa 60 golova na svega 39 mečeva.

Postoji mogućnost i da Haland obori rekord Lea Masija po ukupnom broju golova u jednoj sezoni. S obzirom na to da se Siti nadmeće u četiri takmičenja (dva kupa Engleske, Premijer liga i Liga šampiona) nije nemoguće da Norvežanin prestigne neponovljivog Argentinca koji je sezonu 2011/12 završio sa 73 gola na 60 mečeva.

U prvenstvu je tada dao 50.

O kakvoj je golgeterskoj perspektivi reč pokazuje i činjenica da su Ronaldo i Mesi u njegovim godinama dali 50, odnosno 44 gola, a Haland ih do sada ima 170.

Serhio Aguero je najbolji strelac u istoriji Sitija sa 260 golova. Ukoliko ostane u Mančesteru u narednih pet godina, Haland bi mogao da nadmaši čuvenog Argentinca.

Ipak, Norvežanin ima ugovor sa „građanima“ do 2027. godine, a njegov otac Alf Ingi, inače nekadašnji centarfor, između ostalog i Sitija, tvrdi da će najkasnije posle isteka saradnje njegov sin promeniti sredinu.

Uprkos tome što godišnje zarađuje 22 miliona evra, pri letošnjem potpisu ugovora sa Sitijem, Haland je insistirao na otkupnoj klauzuli od 180 miliona evra koja će početi da važi leta 2024, taman negde kada se Karim Benzema bude opraštao od Madrida.

Real je velika želja Erlinga Halanda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari