Eron Vajt: Kod moje povrede ništa nije bilo nesportski 1Eron Vajt foto: Srđan Stevanović /Starsport

Trebalo je da bude značajno pojačanje i projektovano startni krilni centar Crvene zvezde ove sezone, međutim teška povreda ruke pred sam kraj letnjih priprema, uslovila je oporavak od tri meseca i borbu za mesto i minutažu u jakoj konkurenciji. Ni nakon debija na gostovanju Zenitu, Vajt još uvek fizički nije spreman da u kontinuitetu igra pod velikim naporom.

Sama scena u kojoj Vajtu posle zakucavanja u kontri proklizavaju ruke sa obruča, telo gubi balans a pad biva izuzetno bolan i danas ne bledi, ne samo u svesti američkog krilnog centra, njegove porodice, već i najvijača Zvezde koji su bili ubeđeni da je takvom padu doprineo Okaro Vajt, košarkaš Panatinaikosa, koji je sa Eronom Vajtom imao blagi kontakt pri njegovom zakucavanju.

„Ako pogledate video-klip, biće vam jasno da me nije gurnuo, ali pri toj brzini čak i najmanji dodir može nešto da promeni. Ipak, ne mislim da se sve zbog toga dogodilo. Ne verujem da je to uticalo na ishod. Bilo je kako je bilo. Ne mislim da je tu išta bilo nesportski“, iskren je Vajt u razgovoru za „BasketNews“.

Vajtu je odmah po padu bilo jasno da je doživeo prelom ruke.

„Poludeo sam, što je možda čudna reakcija kada pogledam na to iz ove perspektive, ali nisam razmišljao koliko ću pauzirati, koliko je teška povreda. Iznervirao sam se jer sam zaista imao osećaj da stvari dolaze na svoje. Bio sam srećan u Beogradu, tako da sam bio besan“, objasnio je Amerikanac razloge sovje razočaranosti usled teške povrede.

Njegova supruga je putem društvenih mreža molila ljude da prestanu da dele video sa Vajtovom povredom, ali njemu to nije smetalo. Čak ga je i sam premotavao bezbroj puta.

„Ako mogu da pokazuju trojke i zakucavanja, kako onda mogu ja nekome da kažem da ne može da podeli video sa mojom povredom. Gledam sa ga toliko puta. Nije trebalo to da radim verovatno. U početku sam ga baš često gledao, ali sam ubrzo shvatio da tako ništa neću promeniti“, svestan je Amerikanac da video-klip sa njegovim padom još uvek izaziva pažnju javnosti.

Na debiju u Zvezdinom dresu, protiv Zenita, imao je fizički kontakt sa Mateušom Ponitkom ali psihički nije osećao nikakav strah zbog pada na parket u želji da izazove faul u napadu poljskog košarkaša.

„Nisam ni razmišljao da li da se zaustavim levom ili desnom rukom. To je najvažnija stvar. Da igram slobodno i znam da je sve u redu. Na kraju krajeva, sada je ruka jača nego pre. Sada ima metalnu ploču unutra“, našalio se iskusni košarkaš.

Vajt je iz čitave ove situacije i dugačkog procesa rehabilitacije izvukao pouke.

„Shvatio sam koliko volim da radim ovo. Nikada ranije nisam imao povredu. Da budem iskren, nije lako svake godine dolaziti u Evropu. Ako to pričate nekom ko ne razume košarku, pitaće vas šta nije u redu sa vama. Ali nije lako napustiti porodicu i stvarati novi dom za svoju decu i suprugu na 10 meseci. Ponekad bude previše. Ali tokom oporavka od povrede sam shvatio koliko volim košarku. Zaista. Volim da budem oko nje. Da budem deo svlačionice. Sve male stvari koje dolaze sa njom“, objasnio je Vajt suštinu motivacije.

Da se ponovo nađe u istoj situaciji, sigurno bi na sličan način završio kontranapad.

„Iskreno, zakucao bih jednom rukom. Imao bih tako bolji balans. Rekao sam asistentu da se obično odrazim sa dve noge pri zakucavanjima. Povreda mi se desila kada sam se odrazio sa jedne. Možda ću sledeći put odskočiti sa dve noge kako bi imao bolju kontrolu“, otkrio je košarkaš Crvene zvezde.

Vajt je ponovio više puta, tokom razgovora, da nema strah da mu se nešto slično može ponoviti.

„Ne možete sebi dozvoliti da tako razmišljate: ‘Sra***, ovo podseća na tu akciju’. Neće se tako odigrati. Da se ponovi već naredne nedelje i ja sam na utakmici, poslušaću svoje instinkte. Verovatno ću pokušati da se odrazim sa dve noge i zakucam, da držim kontrolu i da ne idem tako brzo. Ne možete ići punom brzinom da biste zakucali. Osim toga, trudiću se da igram svoju igru kao što sam navikao“, poručio je američki košarkaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari