EURO 2020: Česi sedmi put uzastopno na EP, žele bolji rezultat 1Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Fudbalska reprezentacija Češke sedmi put uzastopno učestvovaće na Evropskom prvenstvu i pokušaće da napravi bolji rezultat od prethodnog takmičenja kada je uspela da osvoji samo jedan bod.

Česi su se prošle godine plasirali u najviši rang Lige nacija, a ove su dobro počeli kvalifikacije za Svetsko prvenstvo odigravši nerešeno s Belgijom (1:1).

Taj rezultat dobija na značaju, pošto je Belgija trenutno prva selekcija na Fifinoj rang-listi, a na prošlom Svetskom prvenstvu zauzela je treće mesto.

Budućnost Češke pre pet godina nije izgledala tako svetlo. Češka je završila kao poslednja u grupi na Evropskom prvenstvu sa samo jednim bodom iz remija s Hrvatskom, a poražena je od Španije i Tuske.

A najgore je tek dolazilo.

Glavni igrači tima, golman Petr Čeh i vezni igrač Tomaš Rosicki, okončali su reprezentativnu karijeru, a neuspeh u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine dodatno je produbio krizu.

Poslednja kap koja je prelila čašu bio je ponižavajući poraz od Rusije od 1:5 u prijateljskoj utakmici, septembra 2018. godine.

Bila je potrebna hitna reakcija kako bi se stvari preokrenule, a Jaroslav Šilhavi, koji je preuzeo mesto selektora, pokazao se kao pravi izbor.

Šilhavi je bio pomoćnik selektora Karela Briknera od 2002. do 2008. godine, u vreme kada su Česi bili poznati po svom napadačkom stilu igre i kada su stigli do polufinala na Evropskom prvenstvu 2014.

Za razliku od Briknera, Šilhavi nema u timu zvezde poput Tomaša Rosickog, Pavela Nedveda ili Karela Poborskog, ali i dalje ima igrače koji mogu da naprave razliku.

Jezgro njegovog tima čine bivši i sadašnji igrači praške Slavije, tima koji je osvojio treću uzastopnu titulu u češkoj ligi i koji je dva puta u poslednje tri godine stizao do četvrtfinale Lige Evropa.

Vezni igrač Tomaš Souček i defanzivac Vladimir Coufal, sada saigrači u Vest Hemu, ključna su imena, zajedno sa Aleksom Kralom iz Spartaka iz Moskve.

Međutim, dvojica igrača Slavije, redovni starteri u nacionalnom timu, propustiće turnir iz različitih razloga.

Veznjak Lukaš Provod, koji je postigao gol za plasman u osminu finala Lige Evropa u meču protiv Lestera, propustiće takmičenje zbog povrede desnog kolena.

Ondrej Kudela je kažnjen zabranom nastupa na 10 utakmica zbog rasističkog ispada na meču osmine finala Lige Evrope protiv Rendžersa.

U sastavu se našao 18-godišnji napadač Sparte iz Praga Adam Hložek, koji je ove sezone postao najmlađi igrač sa postignuta tri gola u jednom meču češke lige. On je na samo 19 ligaških utakmice ove sezone postigao 15 golova, a upisao je i sedam asistencija.

Prethodni selektor Pavel Vrba na Evropsko prvenstvo 2016. godine nije vodio tada 20-godišnjeg napadača Patrika Šika, jer je „mlad i neiskusan“. Šilhavi neće ponoviti istu grešku, pa je na spisak uvrstio igrača koji je zainteresovao Liverpul, Lajpcig, Borusija Dortmund i Milan.

Češka će na prvenstvu igrati u Grupi D sa selekcijama Škotske, Hrvatske i Engleske, a prvi meč igraće 14. juna u Glazgovu protiv domaće reprezentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari