EURO 2020: Zlatna generacija Belgije opterećena povredama 1Foto: EPA-EFE/JOSE COELHO

Sa svojom zlatnom generacijom igrača raštrkanih po najvećim evropskim klubovima, Belgija ima sve što je potrebno da konačno osvoji veliki trofej za kojim toliko žudi.

Bar na papiru, jer je forma nekih od igrača najbolje rangiranog tima na rang-listi Međunarodne fudbalske federacije (Fifa), postavlja veliki znak pitanja da li ta ekipa može daleko na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Belgija je svrstana u, čini se, relativno laku Grupu B zajedno sa Danskom, Rusijom i Finskom i očekuje se da će proći u narednu rundu bez previše problema.

Posle trećeg mesta na Svetskom prvenstvu 2018. godine, izabranici Roberta Martinesa su kroz kvalifikacije za EURO prošli sa svih 10 pobeda, uz 40 postignutih golova i samo tri primljena.

Ali, to je bilo pre više od godinu dana, pre nego što je EURO odložen zbog pandemije korona virusa.

Stvari su se promenile, a Belgija će takmičenje početi sa kapitenom Edenom Azarom koji se bori sa formom i samopouzdanjem, iskusni Aksel Vitsel tek se nedavno vratio posle dugog odsustva, dok je igrač Mančester sitija Kevin de Brujne polomio nos i kost ispod levog oka u finalu Lige šampiona.

Azar, koji je prošle godine operisao skočni zglob, nije igrao za reprezentaciju 18 meseci. I pored loše sezone, Martines je Azara uključio u svoj tim od 26 igrača, nadajući se da će vratiti u pravu formu na vreme.

U januaru je delovalo da će Vitsel gotovo sigurno propustiti turnir nakon što je operisao Ahilovu tetivu.

Martines je, međutim, maksimalno iskoristio odluku Evropske fudbalske unije (Uefa) da poveća broj igrača sa 23 na 26, pa se i fudbaler Borusije Dortmund našao na spisku.

Selektor Belgije se nada da će Vitsel biti u potpunosti spreman za nokaut fazu turnira, čak i ako propusti uvodne mečeve.

Martines je rekao da Vitselu treba još malo vremena da bude spreman i da veruje da bi mogao da ima važnu ulogu tokom turnira.

Martines je na sličan način riskirao i sa Vensanom Kompanijem 2018. godine, kada ga je poveo u Rusiju iako se on nije u potpunosti oporavio od povrede. Kompani je propustio početak takmičenja, ali je nastupio u pet od sedam mečeva do polufinala u kojem je Belgija izgubila od kasnijih šampiona, selekcije Francuske.

De Brujne iza sebe ima sjajnu sezonu u kojoj je vodio Mančester siti do titule u Premijer ligi i finala Lige šampiona. On je prošle nedelje podvrgnut „lakšoj operaciji“ na licu, a Martines je rekao da sigurno neće igrati prvi meč na šampionatu, protiv Rusije, ali da računa na njega.

Ali, sa dobrom odbranom i toliko napadačkog bogatstva na raspolaganju, Martines može da očekuje da će njegov iskusni tim ispuniti cilj. Na kraju, napadač Intera Romelu Lukaku je u odličnoj formi, postigao je 24 gola u Seriji A i predvodio milanski klub do prve šampionske titule posle 11 godina, kao i fudbaler Lestera Juri Tilemans koji je postigao sjajan gol za osvajanje FA kupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari