Selektor Srbije ubeđen u podršku sunarodnika: Patriotizam se ne može iskoreniti, znam da će temperatura da raste 1foto:Starsport

Reprezentacija Srbije danas odlazi put Nemačke, a u nedelju će startovati na Evropskom prvenstvu duelom protiv Engleske.

Koliko su spremni vreme će pokazati, kao i to da li su samo dve prijateljske utakmice protiv Austrije i Švedske bile dovoljne da bi se reprezentacija Srbije uigrala i uskladila finese u sistem igre koji bi trebalo da je implementirao selektor Dragan Stojković.

Selektor Srbije danas se poslednji put obratio javnosti pred put u Nemačku, uveren da njegovi puleni imaju kvalitet da obraduju sunarodnike, koji, pak, nešto previše i ne veruju u to da „orlovi“ mogu napraviti rezultat vredan pažnje.

– Bez obzira što nema neke euforije, kao pre dve godine. Što je bolje za nas jer možemo u miru da radimo i ne razmišljamo previše o tim osećanjima. Ali, kako god i šta god, očekivanja su velika. Ja to znam. Znam kako se bliži početak Evropskog prvenstva. To je jednostavno tako. Navijačka strast, patriotizam, to je nešto što ne možete da iskorenite iz ljudi. Znam da oni očekuju puno i obećavam im da će Srbija do poslednjega atoma snage uraditi sve da postigne dobar uspeh, dobar rezultat i da učini naciju ponosnom – uveren je selektor Srbije koji smatra da će nastupi njegovih izabranika biti i te kako praćeni u otadžbini, ali i među dijasporom.

– Ko god vam kaže da ga Evropsko prvenstvo ne interesuje i da nije bitno, taj ne govori istinu. Znam da će ta temperatura raste, a to ćete i sami videti vrlo brzo. Daćemo sve od sebe i pokušaćemo da se borimo do kraja, da damo i više od maksimum kako bismo ostvarili ciljeve koje imamo. Ne idemo u Nemačku da bismo se slikali i da bi bili učesnici. Ne, biti učesnik je mnogo lepo, ali kad si već tamo, hajde da probamo i pokušamo da napravimo taj neki iskorak. Budite uz nas, bodrite nas, a mi ćemo znati da se odužimo na najbolji mogući način. A to ćete videti vrlo brzo. Hvala.

Nedavni poraz Engleske od Islanda (0:1) u poslednjoj proveri pred put u Nemačku, uopšte nije uticao na stav i razmišljanje selektora Dragana Stojkovića da je ekipa Gereta Sautgejta među prvim favoritima na Evropskom prvenstvu.

– To samo pokazuje da možete da igrate protiv svake ekipe, bez obzira na njeno ime. Jednostavno, stvari se tako nameste. Nama je svejedno jer moramo da fokusirani na nas same. Moramo da damo maksimum. A, to kako ko igra je za analizu i da pripemimo igrače za izazove koji ih očekuju. Ne obazirem se previše na protivnika u smislu njihovih rezultata i njihove igre. Ali, naravno da moramo da imamo puno informacija. Kao što sam rekao, nedelja nije bio slobodan dan za mene i ja sam je iskoristio da na miru pogledamo sve utakmice. Kako Sloveniju, Dansku tako i Engleze naravno. Da imamo što bolju, jasniju i čistiju sliku oko toga šta su pokazali i šta bi mogli da pokažu. Naravno da nikome nije prijatno da izgubi bez obzira što se radi o pripremnim utakmicama. Kao što ni meni nije bilo drago posle Beča. Ne mogu da budem srećan zbog toga, ali to ne remeti naravno niti mene, a ni ostale selektore. Jer, ovo što predstoji je najvažnija stvar. Tako da sa te strane nema nikakvog varanja, niti nečega što bi moglo nas da zavara. Što se tiče svih ekipa pred kojima igramo, u principu znamo njihove karakteristike. Maltene, znamo i sastave koje će igrati. A pretpostavljam da i oni kada analiziraju nas dele slično mišljenje.

Naša zemlja je poslednji put učestvovala na kontinentalnom šampionatu kada je Dragan Stojković bio fudbaler. Iako je tada bio 35-godišnjak, praktično je završavao sa reprezentativnom karijerom i kod selektora Vujadina Boškova nije bio u prvom planu.

– Morao sam da vadim kestenje iz vatre. Ja sam tada bio pri kraju karijere i to Evropsko prvenstvo je bio moj opraštaj od reprezentacije. Da budem iskren, niti sam ja tražio da igram, niti sam insistirao, niti sam pravio problem. Nikad nisam bio taj tip čoveka, niti igrača. Ali tada je bila takva odluka selektora Boškovana na šta je imao poptuno pravo. Desilo se šta se desilo, onda sam morao da ulazim i došlo je do promene igre i duha u timu.

Mogućnost da na prvenstvo povede 26 igrača trebalo bi da omogući selektoru Srbije da na šampionatu šansu ukaže i nekim mlađim i perspektivnijim fudbalerima poput Lazara Samardžića.

– Znate da sam vodio borbu i trudio se da na ovom spisku bude 26 igrača. I na kraju, drago mi je da sam uspeo. Naravno, sa još dosta drugih ljudi i selektora. Ali sam bio pokretač toga. Tu je sada 26 igrača što je trojica više. Znači neka trojica ne bi bili tu da nismo izgurali ovo pravilo. Zato mislim da je velika stvar za neke igrače što su uopšte na spisku i što su sa nama. E sad, da li će oni dobiti šansu i kad će je dobiti? Verovatno će je dobiti. To je naša neka budućnost, po nekoj mojoj proceni. Svako ko bude dobio šansu i ko bude ulazio u igru, mora da potvrdi zbog čega sam ga stavio na spisak i zašto je tu. Imamo odličnu atmosferu od prvoga dana i sve protiče kako samo mogu da poželim. Niko se ne želi na bilo kakve tegobe, umor, povrede… Potpuno drugačija slika u odnosu na onaj odlazak u Katar. Mi danas nemamo ambulantu. Tačnije, imamo je, ali je prazna. Uoči Katara je bila puna. I ko god bude dobio šansu, znam da će dati maksimum i 100 odsto svojih mogućnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari