UEFA: Daku je nacionalističkim skandiranjem doveo fudbal na loš glas 1EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Evropska fudbalska unija (UEFA) suspendovala je albanskog reprezentativca Mirlinda Dakua na dve utakmice pošto je predvodio nacionalističko skandiranje posle utakmice protiv Hrvatske na Evropskom prvenstvu i time fudbal doveo na loš glas.

Albanija i Hrvatska odigrali su u sredu nerešeno 2:2 u Hamburgu, a navijači obe reprezentacije skandirali su uvredljive i rasističke parole među kojima i: „Ubij Srbina“. Takođe, uzvikivali su i uvredljive parole protiv Severne Makedonije predvođeni Dakom.

UEFA je saopštila da su njene disciplinske sudije proglasila Dakua krivim za „nepoštovanje opštih principa ponašanja, kršenje osnovnih pravila lepog ponašanja i korišćenje sportskih događaja za iskazivanje stvari nesportske prirode i za dovođenje fudbala na loš glas“.

Fudbalski savez Albanije kažnjen je sa 47.250 evra.

Daku se kasnije izvinio zbog svojih postupaka, a UEFA je imenovala internog istražitelja da istraži fudbalerovo „navodno neprikladno ponašanje“.

Daku je prošle godine počeo da igra za reprezentaciju Albanije, nakon što je promenio odluku jer je do tada igrao za Kosovo.

UEFA je optužila Albaniju i Hrvatsku zbog potencijalno rasističkog i diskriminatorskog ponašanja njihovih navijača tokom utakmice u sredu.

Albanija je kažnjena zbog „isticanja provokativnih poruka kojima nije mesto na sportskom događaju“, dok je hrvatski savez kažnjen sa 27.500 evra jer su navijači palili baklje na stadionu.

Albanski savez pozvao je svoje navijače da budu odgovorni i da izbegavaju incidente i nerede.

Posle prvih utakmica na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, Srbija i Albanija kažnjene su sa po 10.000 evra zbog navijača i njihovog isticanja provokativnih poruka.

UEFA je prošle sedmice oduzela akreditaciju novinaru sa Kosova koji je rukama gestikulirao i napravio dvoglavog orla pred srpskim navijačima tokom prenosa.

Fudbalski savezi Srbije i Albanije zajedno su se kandidovali za domaćina Evropskog fudbalskog prvenstva za igrače do 21 godine 2027.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari