Evro testovi za večite rivale 1Nikola Kalinić Foto: KK Crvena zvezda

Košarkaški klubovi širom Starog kontinenta u jeku su priprema za sezonu koja će startovati krajem septembra. Večiti srpski rivali imali su u uvodnom delu lakše prijateljske mečeve, međutim tokom predstojećeg vikenda imaće priliku da tačno utvrde kakvo im je „prolazno vreme“.

Crvenu zvezdu 11. i 12. septembra očekuje izuzetno kvalitetan turnir u Minhenu na kome će još učestvovati Panatinaikos, Bajern i Virtus, dok  će u istom periodu Partizan igrati u Istanbulu na turniru koji će organizovati Fenerbahče, a deo istog biti Uniks i Monako.

Za oba srpska rivala biće to pravi evroligaški testovi. Zvezda se u polufinalu sastaje sa Panatinaikosom, dok će se Partizan nameriti na Monako.

PAO je, kao i gotovo svake godine od odlaska Željka Obradovića 2012, dobrano promenio tim. Dolaskom Dimitrisa Priftisa za trenera, klub je prvobitno produžio saradnju sa gotovo svim nosiocima igre, a potom je linije tima pojačao uglavnom proverenim imenima.

Zajedno sa trenerom, iz Uniksa je stigao Okaro Vajt, pouzdani američki krilni cenat, koji po potrebi može da se spusti i na pet.

Bekovske pozicije popunjene su prošlosezonskim plejmejkerom Cedevita Olimpije, Kendrikom Perijem i Derilom Mejkonom, koji je prošle sezone bio impresivan u AEK-u (prosek od 18,2 poena).

Džahiv Flojd i Džeremi Evans takođe će predstavljati pojačanja pod košem, pogotovo kada je zaštita obruča u pitanju, s obzirom na to da su obojica odlične atlete.

Ulaskom u Evroligu, Monako je za sezonu 2021/22 opredelio osetno veća finansijska sredstva.

Hala u Monte Karlu se sređuje, uprkos tome što trenutno ne zadovoljava standarde Evrolige i što će ekipa  mečeve najeltnijeg ranga igrati u Azur areni u obližnjem Antibu.

Zvezdan Mitrović je tokom leta doveo čak jedanaest novajlija, uključujući tu i Danila Anđušića, reprezentativca Srbije, kao i Lea Vestermana, prošlosezonskog košarkaša Fenerbahčea i Barselone (obojica deo karijera proveli u Partizanu).

Povratak Donatasa Motejunasa iz Kine u evropsku košarku, nekadašnjeg NBA igrača, svakako bi trebalo da predstavlja pravo evroligaško osveženje.

Tu je i Brok Motum, ali i Armel Traore, 18-godišnji košarkaš koji je prošavo nacionalnu akademiju, čuveni INSEP, zatim 208 cm visoki Donta Hol, nekadašnji košarkaš Orlanda, Detroita i Bruklina, Alfa Dialo i nekadašnji reprezentativac SAD na Panameričkim igrama.

Kalinić potpredsednik ELPA

Na godišnjoj Skupštini Udruženja igrača Evrolige (ELPA) izabrano je novo rukovodstvo. Toronike Šengelija, član CSKA nasledio je asa milanske Olimpije Luiđija Datomea na mestu predsednika igračkog sindikata. Prvotimac Crvene zvezde Nikola Kalinić, Džejson Grejndžer (Baskonija), Mateuš Ponitka (Zenit), Kajl Hajns (Milano Armani) i Adam Hanga (Real Madrid) izabrani su za potpredsednike.

Raspored utakmica

Minhen

  1. septembar

Crvena zvezda – Panatinaikos

Virtus – Bajern

(poraženi 12. septembra igraju za treće mesto, a pobednici finale).

Istanbul

  1. septembar

Fenerbahče – Uniks

Partizan – Monako

(poraženi 12. septembra igraju za treće mesto, a pobednici finale).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari