Ambicije na Jokićevim leđima u meču za lidersko mesto u grupi na Evrobasketu 1Foto: Starsport

Zamišljeno i zacrtano pre dolaska u Prag košarkaši Srbije podvukli su perfektnim skorom pred poslednje kolo grupne faze na Evropskom prvenstvu. Večerašnjim susretom sa Poljskom, puleni Svetislava Pešića odlučivaće o liderskom mestu pred selidbu u Berlin i meč osmine finala (21.00).

Voljni momenat ne bi trebalo da bude upitan, bez obzira na to što prvo mesto ne bi predstavlljalo bilo kakvu garanciju, s obzirom na to da bi Hrvatska lako mogla da bude naš naredni rival.

Poljska je kvalitativno negde na nivou Izraela, možda malo kompaktnija, sa fizički snažnijim i iskusnijim igračima, ali sigurno bez šifre u algoritmu koji ni najbolji inžinjeri na svetu nisu napravili u nameri da se zaustavi Nikola Jokić ili barem njegov efekat na parketu ublaži. Aktuelni, dvostruki MVP NBA lige omogućio je ljubiteljima evropske reprezentativne košarke da na delu uvide njegovu košarkašku veličinu, kako fizičku, još više igračku.

Poput prethodnika, sličnu glavobolju imaće i reprezentativci Poljske, koji su u analizi meča između Srbije i Izraela, mogli da uvide koliko je srpski centar kompletan igrač i kako pravovremeno reaguje na bilo koji vid protivničke odbrane. Kao najbolji vojni radar u stanju je da predvidi svaki trenerski manevar sa klupe rivala; Izraelce je iskažnjavao u stilu koji već godinama kontinuirano prezentuje u dresu Denver Nagetsa.

Učinkom od 29 poena, 11 skokova, pet asistencija, četiri ukradene lopte i dve blokade potpisao je najkompletniju individualnu partiju u dosadašnjem delu Evropskog prvenstva. Indeks korisnosti 46 potpuniji je za jedan poen u odnosu na Jonasa Valančijunasa iz Litvanije, odnosno Janisa Adetokunpa, koji je Ukrajinu ispratio sa 41 poenom (43 indeks).

Istovremeno, Jokić je postao prvi srpski igrač u istoriji kontinentalnih takmičenja koji je vezao tri dabl-dabla na Evropskom prvenstvu, prvi sa skorom od 25 i više poena i deset i više skokova, i jedini sa skorom kojim je impresionirao i reprezentativce Izraela.

Koliko se Jokić komforno oseća u dresu Srbije pokazuje i komparacija sa njegovim poslednjim delanjem u dresu Srbije na Svetskom prvenstvu u Kini. Tada je beležio 11,5 poena u proseku, 7,5 skokova i 4,8 asistencija. Jeste bio važan igrač, ali se nije nametnuo kao lider i neko čiji je učinak merna jedinica za uspeh tima.

Ono što je obećao, selektor Pešić je sproveo u delo. Od starta šampionata Jokića koristi isključivo kao peticu (u Kini mahom igrao kao četvorka). Iako principijelan, omogućio je najboljem svom igraču da se oseća komforno kao u Denverovom dresu; da inicira igru u tranziciji, kreira u svakoj isplativoj situaciji, šutira kada proceni momenat, i bude najproduktivniji sa niskog posta. Možda i bitnija stvar jeste spremnost da u odbrani izađe iz zone komfora.

Denver nešto drugačije brani igru u “piku”; u reprezentaciji Jokić ima intenzivniji rad nogu, neretko visoko iskače, češće preuzima, i oseća se sigurnije s obzirom na to da Kalinić i Lučić obavljaju ogroman posao na strani pomoći.

Jokić je lider Srbije u svim statističkim parametrima, osim u asistencijama, s obzirom na to da je u tom segmentu Vaslijie Micić apsolutno dominantan. Upravo će njih dvojica biti najopterećeniji protiv Poljske, koja je zabeležila tri pobede i poraz od Finske.

Kvalitativno, “orlovi” su barem za dve klase bolji od narednog rivala, s tim u vezi, pitanje perfektnog skora pred osminu finala ne bi trebalo ni da se postavlja. Možda i najvažnije, posle dana pauze, energetski nivo i fizička pripremljenost košarkaša Srbije biće najvažniji, pogotovo jer su Poljaci u tim segmentima vrlo zahtevna reprezentacija.

Nema sumnje da će pokušati da što više iscrpe Jokića čuvajući ga sa snažnim Balčerovskim, koji je prošle sezone u prvom delu nastupao za Megu, Žiskovskim i Celom na strani pomoći, kao i da uspore protok lopte i kolektivan pristup Srbije u različitim tipovima napada.

– Mislim da je duel sa Poljskom za prvo mesto bio očekivan. Nama, u suštini, i nije važno hoćemo li biti prvi ili drugi na kraju grupne faze. Želimo da budemo pravi u Berlinu kada budu počele odlučujuće utakmice. Najvažnije je da napredujemo kako prvenstvo prolazi i da najbitnije mečeve u Berlinu odigramo na visokom nivou. Poljaci imaju najviše iskustva u odnosu na konkurenciju u grupi, s obzirom na to da dosta njihovih igrača igra kako u Evroligi, tako i Evrokupu – poručio je Nikola Kalinić.

U uvodna četiri kola u Poljskoj su se najviše istakli Amerikanac Sloter, koji pokriva mesto plejmejkera, ali je u suštini daleko bolji šuter nego organitator igre, zatim Ponitka i Sokolovski. Na proseku su od nekih 13 poena, dok timski Poljska za tri šutira 34 odsto. Balčerovski je najkorisniji igrač u unutrašnjoj liniji sa 13,3 poena i tri asistencije u proseku, međutim neko je i ko hronično ima problema sa izgubljenim loptama (2,5).

Poljaci znaju da odigraju i na veliki broj poseda, kao i u kontrolisanom ritmu i kompaktnost reprezentacije u odbrani trebalo bi da bude posebno analizirana od strane stručnog štaba Srbije. Na proseku su od 21 timske asistencije, uprkos tome što nemaju dominantnog plejmejkera, Ponitka se nametnuo kao vodeći asistent sa 6,5 korisnih dodavanja, iako mu je primarna pozicija nisko krilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari