Markanen spakovao 43 poena i poslao Hrvate kući 1foto:FIBA

Lauri Markanen, fantastičnom simultankom, spakovao je 43 poena i poslao košarkaše Hrvatske kući, već u osmini finala Evropskog prvenstva – 94:86. Finci su plasmanom među osam najboljih na Starom kontinentu postali apsolutni hit na šampionatu.

Ni posle 27 godina i onog odlaska sa pobedničkog postolja u Atini, u momentu kada su se košarkaši Jugoslavije penjali na najviše mesto, košarkaši Hrvatske neće doći do medalje na Evropskom prvenstvu.

Agoniju staru, maltene tri decenije, produžili su ovoga puta u Berlinu. Već u osmini finala završili su učešće tako što ih je fenomenalni Lauri Markanen dotukao, ubacivši im 43 poena.

NBA as koji će od ove sezone nastupati za Juta Džez, pridružio se igračima koji su u dosadašnjem delu prvenstva ubacivali 40 i više poena, tačnije Janisu Adetokunpu i Luki Dončiću.

Pokušao je Damir Mulaomerović, selektor Hrvatske, da se prilagodi rivalu, koji je svo vreme igrao bez klasičnog centra. Ivica Zubac je bio „žrtva taktike“ u kojoj je Dario Šarić mahom bio na petici, a menjao ga je Karlo Matković.

Bilo je logike u potezu hrvatskog stručnjaka, ali ne i defanzivne postavke koja bi mogla makar da ublaži ofanzivni efekat po igru Finske, Laurija Markanena.

Samo u prvom poluvremenu, nekadašnji student Arizone i saigrač našeg Dušana Ristića, ubacio je 17 poena i to igrajući vrlo racionalno. Poput Radmila Mišovića – kad bi mu se primakao Šarić i zaigrao visoko u odbrani, Markanen bi ga lako prošao i atraktivno zakucao, takozvanom „kapuljačom“.

Ukolioko bi taktika bila takva da su ga čuvali na pola koraka, kada je licem okrenut ka košu, bez većih problema pogađao bi sa poludistance, nešto ređe za tri poena (2/6).

Frustracija u kojoj se nalaze Hrvati decenijama unazad, kako je vreme odmicalo, osećala se toliko snažno da su u prvih 20 minuta u tri navrata bili sankcionisani tehničkim greškama.

Još gore, uspeli su u tome da za 0,1 sekund pre kraja treće deonice prime koš nakon akcije iz čeonog auta Finaca, što je raritet vredan posebne analize.

Jeste Bojan Bogdanović (23p) bio najkonstantniji, ali se i on ugasio pred kraj meča, kada su Finci, kontinuiranu razmenu vođstva na posed ili dva pretvorili u velikih 85:77 na 3:22 do kraja utakmice.

Šarić je gotovo nestao u drugih 20 minuta, ubacivši samo dva poena (12p). Ništa nije mogao da pogodi sa distance, dok su Finci defanzivno izvanredno skupljali u reketu sa prvog pasa, težeći da rivala nateraju da do produkcije dolazi šutem sa distance.

Džejlen Smit (17p) je sa tri trojke u drugom poluvremenu, usled dobrog protoka lopte, zajedno sa Krunom Simonom (11p) i Karlom Matkovićem (11p) predstavljao korisnu opciju, međutim, u retkim sekvencama kada je Markanen ostajao bez snage, Edon Madžuni, momak poreklom sa Kosova i Metohije, zaigrao je izvanredno: lako je probijao prvu liniju odbrane u kojoj strana pomoći kao da nije postojala (16p).

Ni visoka iskakanja, izlasci na Markanena nisu bili delotovorni. Dvadeset i petogodišnji momak iz Vate vešto je prepoznavao situacije na terenu, tražio prednost u mis-meču, lako dolazio do poena i na niskom postu i uz Madžunija manirski odbio poslednji atak Hrvata kada su trojkom Marija Hezonje smanjli na 89:84 na 1:10 do kraja meča.

Trojkom je pečatirao povratne karte Šarića i saigrača, uverivši ih da godinama unazad njihov najveći problem nisu bila neodazivanja NBA igrača, već nešto što se može nazvati sistemskom greškom. Jednostavno, izbacila ih je reprezentacija koja je u grupnoj fazi izgubila od Srbije sa trideset razlike (100:70) i koja osim Markanena, ima samo još trojicu košarkaša članova nekog od kvalitetnijih evropskoh klubova (Salin, Jantunen i Valtonen).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari