Predrag Danilović: Zaslužili smo kritike, ali ne i uvrede 1foto:Starsport

U nezavidnoj situaciji je i Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije. Za vreme njegovog mandata „orlovi“ mahom nižu neuspehe, od kojih je eliminacija u osmini finala Evropskog prvenstva, možda i najveći, sigurno sa delekosežnim posledicama po reputaciju reprezentacije.

Samokritičan je prvi čovek Saveza, svestan da ne postoje izgovori i da se treba suočiti sa frontalnim kritikama.

„Rezultat na Evropskom prvenstvu predstavlja neuspeh. Sigurno je igračima eliminacija najteže pala, zatim stručnom štabu, tek onda svima nama. Neću ništa novo reći ako ponovim da veliki deo lepote i surovosti sporta staju u jednu reč – neizvesnost. Posle niza jako dobrih utakmica ovog leta, došlo je tih desetak kobnih minuta protiv Italije i turnir je za nas bio gotov. Ovog puta nismo uspeli, ali verujem da će ekipa, ukoliko bude nastavila da se okuplja i dodatno uigrava, doneti našoj zemlji uspehe za ponos“, poručio je predsednik Saveza, u svom prvom obraćanju po povratku iz Berlina.

U nedostatku vremena za uigravanje, čelnik čovek Saveza nije želeo da traži opravdanja.

„Nismo jedina reprezentacija koja je ovog leta imala manjak vremena za uigravanje, a u kasnijoj fazi šampionata se videlo koliko je uigranost važna. Ključno je da ostanemo zajedno i verujemo jedni drugima. Mogli ste čuti izjavu našeg kapitena, Vladimira Lučića po dolasku na aerodrom u Beogradu. Momci su pravi, tu su jedni za druge, čvrsto verujem u njih, selektora Pešića i to da će kontinuitet njihovog zajedničkog rada doneti uspeh.“

Pohvalio je Predrag Danilović odnos igrača prema reprezentativnim obavezama i zahvalio im se na provedenom letu u dresu sa državnim obeležjima.

„Želim da odam priznanje svim igračima koji su svoje slobodno vreme posvetili nacionalnom timu. Ni jednog trenutka nisam primetio da kod bilo koga od njih postoji bilo kakva vrsta rezerve. Naprotiv, videlo se da su bili maksimalno posvećeni, neki išli i preko zdravstvenih mogućnosti samo da bi bili uz tim i pomogli drugovima. To bi trebalo istaći i ceniti, a ne prihvatiti zdravo za gotovo.“

Kao nekadašnjeg vrhunskog igrača, Danilovića su dotakla pogrdna skandiranja sa tribina i uvredljivi komentari.

„Ovim putem želim da istaknem i osudim neke stvari kojima nisam želeo da dajem publicitet do završetka takmičenja, kako ne bih dodatno skretao fokus sa onoga što je najvažnije, a to je teren. Veoma ružna vređanja koja su se mogla čuti i videti tokom priprema, a kasnije i tokom šampionata, pa i nakon eliminacije su velika sramota na prvom mestu onih koji su takve stvari bili u stanju da izgovore. U pitanju je primitivizam od kojeg se u javnom prostoru moramo zaštititi i koji mora biti najoštrije osuđen. Košarkaški savez Srbije i ja kao predsednik Saveza ćemo uvek biti tu da zaštitimo kako selektora tako i naše igrače od takvih stvari. Kritike nisu sporne, mi jesmo zaslužili kritike, naročito su poželjne one iz kojih možemo da izvučemo nešto korisno za budućnost. Mora se jasno napraviti razlika između kritika i primitivnih uvreda koje smo, nažalost, imali priliku da čujemo i vidimo.“

Okrenuo se predsednik KSS-a prema novim izazovima i novembarskom „prozoru“ u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo iduće godine.

„Iskreno se nadam da će problemi koji su na prvom mestu izazvani kalendarom takmičenja biti u što većoj meri prevaziđeni uz uzajamno razumevanje klubova, KSS i selektora. Utakmice protiv Velike Britanije i Turske su od ključnog značaja i želim da pozovem sve koji izražavaju zabrinutost za srpsku košarku, da tu brigu pokažu tako što će stati uz nacionalni tim u ovim kvalifikacijama“, podvukao je Danilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari