Evropska šampionka Anja Kojić: Cilj karatea nije pobeda ili poraz već put ka savršenoj tehnici borca 1Foto: Privatna arhiva

Iako ima 18 godina Anja Kojić je već evropska karate šampionka. Ove godine na redu je još veći izazov – Svetsko prvenstvo u Štugartu. Bez obzir što se vreme do početka takmičenja meri mesecima pripreme traju već uveliko.

Istezanje, zagrevanje, tehnika, kate….svakodnevno su deo redovnog ritma kako bi se što bolje pripremila za Nemačku i napala pobedničko postolje.

Iako zahteva dosta odricanja za Anju to nije nešto novo pošto je karatom bavi od malena, tačnije do vrtića.

“Delili su flajere i ja sam tada, nesvesno već kao dete odlučila da će to biti moj životni poziv”, počinje Anja kratak razgovor za danas.rs.

“Karate volim jer mi lično predstavlja suštinu onoga što jesam. Karateu se predajem svom dušom i srcem. Većinu važnih stvari u svetu postigli su ljudi koji nisu odustajali kada se učinilo da uopšte nema nade. Vodim se izrekom da Rim nije izgrađen u jednom danu.

Evropska šampionka Anja Kojić: Cilj karatea nije pobeda ili poraz već put ka savršenoj tehnici borca 2
Foto: Privatna arhiva

Šta je za tebe filozofija karatea?

“Filozofija karatea nije pobeda ili poraz već put ka savršenoj tehnici borca. Mogu reći da sam srećna sam što izabrala ovaj sport.“

Ipak:

“Da nema principa i odnosa koji su meni bliski, koje smatram ispravnim, a koje baštini moj sadašnji klub, ipak je upitno da li bih još bila katratistkinja. Kod nas vlada gotovo porodični odnos na treningu, postoji veliko uzajamno povrenje između trenera i boraca svih kategorija.”

Evropska šampionka Anja Kojić: Cilj karatea nije pobeda ili poraz već put ka savršenoj tehnici borca 3
Foto: Privatna arhiva

Koji su tvoji najveći uspesi?

“Moji najveći uspesi do sada su titula šampionke i vicešampionke države, a od prošle godine šampionka Evrope u borbama. Takođe, proglašena sam najboljom juniorkom za 2018. godinu.”

Kako ćeš provesti vreme do početka Svetskog prventsva?

“Slede mi pripreme na Goču od 19. avgusta, a zatim državno prvenstvo, što će biti prava uvertira za Svetsko. Koristiću svaki trenutak da napravim korak napred, svaki dan je odricanje i svaki dan je borba. Potrudiću se da pokažem najbolje kada stanem na borilište. San mi je da stojim na postolju, ogrnuta našom zastavom i pevajuću našu himnu uzmem neko odličje ali polako, malim koracima. Ako je suđeno desiće se.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari