Evropski prvak nije bauk 1Foto: STARSPORT

Septembarski krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u grupi B ne može da iscrta ime sigurnog osvajača prvom mesta i učesnika završnog turnira sledećeg leta, jer će i posle mečeva ove subote i narednog utorka ostati još dosta bodova na talonu, ali bi mogao da redefiniše šanse svake od pet reprezentacija da se nađe na EP.

Pogotovo fudbalera Srbije, s obzirom da su u prilici da se posle (po) jedne pobede, remija i poraza vinu visoko protiv Portugala (7.09) i Luksemburga (10.09) ili ukopaju u tih 180 minuta.

Uz prvi meč ide više potencijalnih problema, ali i više motiva, pa i očekivanja, pošto se radi o kontinentalnom vladaru iz 2016. i pobedniku ovogodišnje premijerne Lige nacija, čiji napad predvodi jedan od najvećih golgetera u istoriji fudbala Kristijano Ronaldo.

– Na ekipi je veliko psihološko opterećenje, jer nam dolazi šampion Evrope, sa ogromnim timskim potencijalom i grupom maestralnih pojedinaca, ali neće smak sveta ni ako izgubimo. Bitno je da su igrači svesni svojih mogućnosti, a ne samo kvaliteta Portugala, i da učine sve da ne dođe do negativnog rezultata. Učinili smo što je do nas da spremno dočekamo ovaj meč, kao i onaj posle, ma koliko se malo pričalo o Luksemburgu – uverava iskusni LJubiša Tumbaković pred svoj selektorski debi.

Čuveni CR7 i velemajstori oko njega, poput Bernarda Silve i Gonsala Guedeša u najisturenijem triju u standardnoj formaciji 4-1-2-3, Bruna Fernandeša, Vilijama Karvalja i Danila raspoređenih na sredini terena… nisu se proslavili u prva dva kola, pa moraju da pucaju iz svih „oružja“ kako bi se iskupili za ta dva nerešena ishoda i primakli vrhu tabele.

– Protivnik je veoma težak, a uz to dolazi sa ambicijom da napravi dobar rezultat. Nije lako ne primiti gol od takve ekipe, ali gledaćemo prvo da osiguramo našu mrežu, pa da vidimo kako možemo pogoditi njihovu. Moramo da budemo spremni na sve i svesni da igramo pred našom publikom. Utakmica treba da zavisi od njih, ako je to moguće – smatra mladi a već standardni štoper tima Nikola Milenković, kojem bi u čuvanju Ronalda ovog puta mogao da pomaže iskusni povratnik Matija Nastasić.

– Svi imaju neku manu, pa sigurno i on, ali radi se o velikom šampionu koji je davao golove gde god da je igrao. Ipak, ne treba tolika pažnja da se posvećuje pojedincu. Mi Portugal doživljavamo kao tim. Jak tim. To su igrači koji u svakom momentu mogu da prelome utakmice. S druge strane, Srbija ima mnogo igrača sa karakterom. I držimo se zajedno. Za početak, nadam se da ćemo mi iz zadnje linije raditi kao jedan – kaže defanzivac Fiorentine.

Da li počeo kao starter u verovatnoj postavci s jednim napadačem ili šansu čekao kao rezerva Aleksandru Mitroviću, u skupoceno Realovo pojačanje Luku Jovića biće uprti pogledi i publike i njegovih čuvara na terenu.

– LJudi pričaju samo o Ronaldu, ali Portugal čine 11 kvalitetnih fudbalera. Treba da obratimo pažnju na sve njih, a ne samo na Kristijana. Moramo biti izuzetno koncentrisani i vrlo disciplinovani kako bismo ostvarili pozitivan rezultat. Verujem u pobedu, koja može da bude od krucijalnog značaja u borbi za Evropsko prvenstvo. Možemo da savladamo svakoga ako budemo na visokom nivou – zvuči samouvereno supertalentovani centarfor.

Potonji događaji pokazaće koliko su sve ove njegove i reči njegovih kolega bilo suvo dizanje samopouzdanja, a koliko optimizam utemeljen u realnom stanju stvari. Da, Portugal nije nedodirljiv, ali da bi bile iskorišćene te sitne pukotine u njegovoj igri moa se biti maksimalan. U svakom trenutku i baš na svakom pedlju „Rajka Mitića“. Imati jasan plan i razrađene alternative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari