F1: Fetel najbrži na Silverstonu 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Vozač Ferarija, Sebastijan Fetel, slavio je na Silverstonu, za VN Velike Britanije, u desetoj trci ove sezone.

Iza njega su pored karirane zastavice prošli Luis Hamilton u bolidu Mercedesa, te još jedan vozač Ferarija – Kimi Raikonen.

Sama trka je obilovala uzbuđenjima, od sjajnog starta drugoplasiranog Sebastijana Fetela koji je već u prvoj krivini ostavio iza sebe Luisa Hamiltona, do izletanja Markusa Eriksona, te sudara Romana Grožana i Karlosa Sainca na 18 krugova pre kraja koji su „uključili“ bezbedonosno vozilo u trku i doveli borbu najboljih vozača za pobedu.

Pre toga, viđen je incident u trećoj krivini prvog kruga kada je Kimi Raikonen zakačio bolidom zadnji desni pneumatik Luisa Hamiltona, te je obojicu vozača poslao pokraj staze, ali i ostavio prostor mnogim vozačima da ih preteknu, pa su do vodećih pozicija morali da dođu sa začelja „karavana“.

Tu grešku Raikonen je „platio“ kaznom od deset sekundi, ali je uprkos njoj došao do pozicije da se bori za pobedu.

Nakon sjajnog starta Sebastijan Fetel je imao konstantnu prednost u odnosu na Valterija Botasa od nekoliko sekundi, a onda je u poslednjoj trećini iste izleteo Markus Erikson, što je uslovilo izlazak bezbedonosnog vozila na stazu i promenu taktike za Ferari i Red Bul koji su svoje vozače poslali u boks, za razliku od Mercedesa koji je ostavio Valterija Botasa i Luisa Hamiltona na stazi.

Nakon „letećeg“ starta, a posle još jednog vezanog incidenta (sudar Grožana i Sainca), vožači Red Bula i Ferarija su bili znatno brži na stazi, što je nemački vozač iskoristio, te je prestigao Botasa za prvo mesto i kasnije konačnu pobedu.

Kako je Botas imao najistrošenije pneumatike, tako je pao na četvrto mesto, jer su ga ubrzo potom prestigli i Hamilton i Raikonen, a mogao je i petoplasirani Danijel Rikardo, no za takav poduhvat mu je ponestalo krugova.

U generalnom šampionatu vozača sada je prvoplasirani Sebastijan Fetel učvrstio prednost na 171 poena, isped drugoplasiranog Luisa Hamiltona sa 163, dok su na trećem i četvrtom mestu Kimi Raikonen i Danijel Rikardo sa 116, odnosno 106 bodova.

Naredna trka vozi se za dve nedelje za VN Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari