Favoriti o(p)stali u borbi za trofej 1Nikola Karabatić Foto: Eddy Lemaistre/ Epa

Pre dve večeri je kompletiran spisak učesnika polufinala na Evropskom šampionatu za rukometaše, a već večeras će broj pretendenata na presto biti prepolovljen.

Tako da ničija pobeda ili poraz neće poneti epitet iznenađenje, jer su u trci za titulu ostale reprezentacije već „viđene“ u podeli medalja.

Počev od Španije, osvajača zlata na EURO 2018. i 2020, čiji igrači i selektor jure krunski het-trik, čime bi postali tek druga selekcija sa takvom serijom na kontinentalnim takmičenjima.

Bronzani sastav sa poslednjeg prvenstva sveta i Olimpijskih igara predstavlja kvalitetan balans između iskusnijih i mlađih rukometaša, bogatog klupskog iskustva, a njihov šef Đordi Ribera i kada osvežava ekipu to radi postepeno i sa merom, još od 2016. godine kada mu je počeo selektorski mandat.

Na ovom takmičenju su izgubili samo od Norveške u drugoj fazi, a pre i posle toga su uzimali bodove protiv Češke, BiH, Švedske, Nemačke, Rusije i Poljske, ponekad uz muku a nekada glatko.

Njihov takmac Danska je takođe očekivani član Top 4. Kako zbog osvajanja prošlogodišnjeg SP i srebra na Igrama nekoliko meseci kasnije, tako i zbog prikazanog na ovom takmičenju u Mađarskoj i Slovačkoj. Izabranici Nikolaja Jakobsena, većinski raštrkanih po klubovima iz Nemačke, takođe imaju dovoljno kilometraže i(li) mladalačke energije, a na aktuelnom EURO poklekli su jedino, u njima potpuno nebitnom duelu sa Francuskom i to tako što su u finišu ispustili konstantnu prednost.

Prethodno su se igrali „mačke i miša“ sa Crnom Gorom, Slovenijom i Severnom Makedonijom, ne ostavljajući ni Islandu i Hrvatskoj priliku da ih skrenu sa projektovanog puta.

Njen jedini „dželat“ je baš tim trijumfom, u foto-finišu, izgurao Island i u skladu sa renomeom zlatne selekcije sa OI prošlog leta u Tokiju zadržao šanse da četvrti put u istoriji „trikiolora“ postane evropski rukometni vladar.

Ubedljiv poraz od Islanda u drugoj rundi pokazao je svu nesavršenost i ranjivost ekipe Gijoma Žila, kao što su lagani trijumfi nad Hrvatskom, Crnom Gorom, Srbijom, Ukrajinom i Holandijom podsetili na veliku moć Nikole Karabatića i njegovih kompanjona. Francuskom rivalu Švedskoj nisu davane jednake šanse u trci za mesta na pobedničkom postolju kao srebrnoj sa prošlog EURO – Norveškoj, međutim puleni Glena Solberga su sitnim ali bitnim slavljem u skandinavskom derbiju pokazali da su u ovom trenutku spremniji, spretniji i sretniji sastav.

Finalista prošlog planetarnog takmičenja nije se proslavio na Igrama, ali je u poslednje dve nedelje (u)radio sve što je potrebno da dođe do završnice, jer je bio bolji od Bosne i Hercegovine, Poljske, Rusije i Nemačke, dok ga nerešen ishod sa Česima nije skupo koštao.

Pre megdana za peto mesto i deobe odličja, preostale ekipe su se poređale od 7 do 24. mesta: Nemačka, Hrvatska (njen drugi najlošiji plasman na EURO), Rusija, Holandija, Crna Gora (istorijski uspeh), Poljska, Češka, Srbija (na prošlom bila 20), Mađarska, Slovenija (najslabiji učinak), Belorusija, Slovačka, Portugal, Austrija, Litvanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina (jedina „mušterija“ srpskih rukometaša u Segedinu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari