Federer pikira i Vimbldon 1foto: Julian Smith/Epa

Rodžer Federer ne planira da krene stopama Pita Samprasa, koji je nakon osvajanja svoje 14. grend slem titule na US openu 2002. godine rekao da stavlja tačku na profesionalnu karijeru.

Amerikanac je do pobede u NJujorku došao nakon ranih eliminacija na prethodnih šest grend slemova, pa je taj poslednji trijumf video kao priliku da se od tenisa oprosti u velikom stilu. Po svemu sudeći, to neće biti put kojim će krenuti i Rodžer Federer mada je zabrinuo svoje obožavaoce kada je tokom obraćanja posle pobede rekao – ako se ne vidimo sledeće godine….
Dan nakon osvojenog trofeja, Švajcarac je pojasnio svoje planove rekavši da je cilj da nastavi da igra na svim značajnijim turnirima tokom ove sezone.

– Verovatno ću se bar nedelju dana odmarati. Moj naredni turnir biće u Dubaiju, Indijan Velsu, Majamiju. Još uvek nisam isplanirao deo sezone na šljaci… Planiram da učestvujem na dosta turnira na travi… Znam da imam više šanse na Vimbldonu nego na šljaci – kazao je 35-godišnji teniser.
I njegov protivnik u finalu Rafael Nadal želi da ove sezone odigra što može više turnira. Za sada će propustiti Dejvis kup zbog umora, ali kako kaže to što je stigao do završnice Australijan opena daje mu samopouzdanje za nastavak sezone. Naravno, turnir koji želi za sebe je Roland Garos, sa koga je prošle godine morao da se povuče zbog povrede.

Australijan open pokazao je da se ova sezona neće svesti na rivalstvo Endi Marej – Novak Đoković. Ne samo da su se Rafa i Rodžer vratili, već su i mlađi teniseri, poput Grigora Dimitrova pokazali da žele svoji pet minuta. Bugarski igrač, koga su nekada zvali mali Federer, igrao je ispod svih očekivanja prošle godine da bi na početku ove osvojio turnir u Brizbejnu i odigrao polufinale protiv Rafaela Nadala u Australiji u pet setova izvlačeći iz sebe najbolji tenis. U blizini su standardno dobri Miloš Raonić i Sten Vavrinka, ali ne treba zanemarivati takozvane autsajdere koji su pokazali da mogu da izokrenu sva očekivanja naglavačke, pogotovu kada izlaze na teren dodatno motivisani protiv najboljih igrača sveta.

Epilog australijskog grend slema na ATP listi je ulazak Rodžera Federera među najboljih deset igrača, kao i uvećana prednost Endija Mareja u odnosu na Novaka Đokovića. Britanac sada beži srpskom igraču 1.715 bodova. Rafael Nadal takođe je popravio svoju poziciju napredujući sa devetog na šesto mesto. Od ostalih srpskih tenisera, Viktor Troicki je pao sa 35. na 37. mesto, Dušan Lajović je sa 94. napredovao na 92, dok je Janko Tipsarević 105.

Keš o "legalnom varanju"

Bivši teniser Pet Keš nazvao je Rodžera Federera prevarantom zbog traženja medicinskog tajm-auta u četvrtom setu finala Australijan opena. „Ne možeš prekinuti maraton samo zbog toga što si umoran. Ne mogu da opišem koliko je to loše izgledalo dok sam gledao. To je pogrešno, pogrešno, pogrešno… To je varanje i ne bi trebalo da bude dozvoljeno. To je „legalno varanje“ ali i dalje nije u redu“, rekao Keš. Reagujući na ovu izjavu Švajcarac je kazao da Keš preteruje, dodavši da su pravila tu da se koriste ali ne i zloupotrebljavaju. „Ja sam poslednji čovek koji traži medicinski tajm-aut. Ne znam o čemu on govori“, kazao je Federer, dok Nadal nije želeo da komentariše ovu raspravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari