Fifa odustala od plana da proširi Mundijal u Kataru na 48 ekipa 1Foto: EPA / Ennio Leanza

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) odustala je od planova da proširi Svetsko prvenstvo sa 32 na 48 ekipa na turniru u Kataru 2022. godine.

Predsednik Fife Đani Infantino rekao je prošle godine da bi novi format takmičenja sa 48 ekipa, osim 2026. godine, mogao da se uvede četiri godine ranije, na Mundijalu u Kataru, zbog čega bi ta zemlja morala da podeli domaćinstvo sa nekom zemljom u regionu.

Kako su preneli britanski mediji, Fifa je saopštila da je nakon temljnog i sveobuhvatnog procesa konsultacija, odlučila da „za sada ne može uneti promenu formata“.

Fifa je istraživala mogućnost da Katar samostalno organizuje turnir sa 48 ekipa, ali je odlučila da ne nastavi sa tim planovima, jer nema dovoljno vremena za detaljnu procenu logističkog učinka.

Organizatori Mundijala u Kataru saopštili su da su uvek bili otvoreni za ideju proširivanja turnira 2022. godine i da su, kada je pronađen pouzdan operativni model, sve strane zaključile da je turnir sa 48 ekipa u najboljem interesu fudbala i Katara kao domaćina.

„Tri i po godine do početka turnira, Katar ostaje posvećen da osigura da će Svetsko prvenstvo 2022. godine sa 32 ekipe biti jedan od najboljih turnira, koji će ceo arapski svet učiniti ponosnim“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksandar Čeferin rekao je da bi dodavanje 16 reprezentacija turniru u Kataru napravilo mnogo problema, a ideju je nazvao „sasvim nerealnom“.

Ideja o zajedničkoj organizaciji Katara sa nekom od susednih zemalja ne bi bila jednostavna, pošto je Katar pod blokadom Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

U takvoj situaciji, jedino bi Kuvajt i Oman mogli da učestvuju u organizaciji turnira, ali je Fifa zaključila da nijedna od tih zemalja ne bi mogle da ispune logističke zahteve.

Fifa je u januaru 2017. godine jednoglasno donela odluku da se Mundijal 2026. godine uveća na 48 ekipa. Turnir će biti održan u SAD, Kanadi i Meksiku.

Broj utakmica će se uvećati sa 64 na 80, a turnir će trajati 32 dana, što je umirilo evropske klubove, koji su se protivili promeni formata zbog gustog rasporeda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari