Fifa razmatra ideju o SP na svake dve godine 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Na danas održanom 71. kongresu Svetske fudbalske federacije (Fifa) usvojen je predlog o izradi studije izvodljivosti za održavanje Svetskog prvenstva u obe konkurencije na svake dve godine.

Kalendar takmičenja mogao bi biti promenjen nakon 2024. godine, a predlog o studiji izvodljivosti izneli su čelnici Fudbalskog saveza Saudijske Arabije.

Kao argument za održavanje svetskih prvenstava na svake dve godine, koristi se mogućnost manjeg broja mečeva, koji bi bili značajniji, a sve radi zaštite zdravlja igrača.

Održavanje Svetskog prvenstva na svake dve godine moglo bi da našteti Evropskoj fudbalskoj uniji (Uefa) i njenom projektu Lige nacija, a uticalo bi i na veću komercijalnu vrednost u odnosu na Evropsko prvenstvo.

Kongres je održan putem interneta, a na njemu je predsednik Fife Đani Infantino govorio i o dominaciji Evrope i Južne Amerike u fudbalu.

„Postoji koncentracija novca i talenata igrača koji ne služe globalnom razvoju ili interesima fudbala. Ne možemo to jednostavno ignorisati. Ne vidim jednake mogućnosti širom sveta. A iskreno ne vidim ni previše solidarnosti“, rekao je Infantino.

Odnosi između Fife i Uefe našli su se u centru pažnje, nakon što su mediji izvestili o Fifinom „nagovaranju“ klubova da se pobune protiv Uefe i Lige šampiona.

Prošlog meseca 12 klubova, šest iz Engleske, i po tri iz Španije i Italije osnovali su Superligu Evrope, ali je tu ligu ubrzo napustilo devet timova, usled kritika navijača.

Infantino je dodao „da bi ljudi trebalo da veruju činjenicama, a ne glasinama i tračevima“.

„Razgovor s nekim klubovima sigurno ne znači ni na koji način da iza toga stoji Fifa, ili da učestvuje u organizovanju Superlige. Ja lično nikada neću zatvoriti vrata za nove ideje“, ocenio je on.

Ranije je Fifa pripremila organizovanje Svetskog klupskog prvenstva, na kojem bi nastupalo 24 timova, ali je do odlaganja došlo usled pandemije korona virusa.

Takmičenje je trebalo da se održi u junu ove godine u Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari