Filip Krajinović u finalu Mastersa u Parizu 1Foto: EPA-EFE/ CRISTOPHE PETIT TESSON

Filip Krajinović ušao je u finale Masters turnira u Parizu savladavši u polufilalu Džona Iznera sa 2:1 u setovima (6:4,6:7,7:6) posle dva i po sata teške i neizvesne borbe.

Ovaj trijumf znači da će se od ponedeljka Krajinović po prvi put naći u TOP 40 igrača na svetu, a ako trijumfuje u finalu biće među tridesetoricom najboljih na planeti.

Počeo je Krajinović duel stegnuto, prilikom prvog servis gema imao je Izner tri brejk lopte, ali je sve tri sačuvao srpski teniser, pa se u nastavak duela ušlo sa mnogo više samopouzdanja.

Ni perfektni servisi i prva dva osvojena servis gema bez izgubljenog poena Džona Iznera nisu previše poremetili Krajnovića, jednostavno znao je da če doći gem u kojem će Amerikanac naprosto početi da nesto slabije servira.

I taj servis gem se i desio, u petom gemu prvog seta Krajinović dolazi do brejk lopte, a onda i brejka, da bi u narednom gemu potvrdio osvojeni brejk sjajnim servisima, pa se u završnicu seta ušlo znatno opuštenije, a ubrzo je na semaforu stajalo 6:4 za srpskog igrača.

Drugi set nam je doneo mnogo neizvesnosti, ali ne i brejk, pa se ušlo u odlučujući taj-brejk.

I u njemu je Krajinović po prvi, ali i poslednji, put pokazao izvesne znake nesigurnosti, izgubio je prvih pet poena pa ga je Izner lako osvojio rezultatom 7:2, što je bio uvod u treći i odlučujući set.

U njemu je Krajinović igrao zaista odlično, ali je Izner neverovatno dobro servirao, pa je posle osam odigranih gemova imao upisanih 9 asova u setu, što znači da je u proseku u svakom servis gemu po dva poena uzimao nakon početnog udarca, a kada je takva situacija na terenu protivniku ne preostaje ništa drugo nego da svoje gemova čuva i ide ka novom taj-breku.

I kako se meč bližio kraju tako je Krajinović bio sigurniji na riternu, pa je novi ulazak u taj-brejk doneo mnogo više nade i sigurnosti u udarce srpkog igrača, što će se ubrzo ispostaviti i kao pravi zaključak, budući da je Filip u njemu osvojio dva „mini brejka“, naspram jednog Džona Iznera, pa je velika radost u dvorani „Bersi“ počela kako na terenu, tako i u boksu srpskog tenisera.

Treba istaći da je Krajinović imao podršku i Parižana u današnjem meču, a u finalu će se sastati sa boljim iz drugog polufinalnog duela Žulijan Beneto – Džek Sok.

Podsećamo, ovo je trenutno najveći uspeh u karijeri Filipa Krajinovića, koji ga od ponedeljka vodi na najverovatnije 36. mesto ATP liste, dok bi ga pobeda u sutrašnjem finalu definitivno „gurnula“ među TOP 30, a samim tim, što je možda i još važnije, među nosioce na jednom od najprestižnijih turnira, Australian openu.

Jer, aktuelna sezona se završava Mastersom u Londonu u kojem učestvuju osmorica najboljih tenisera, a naredna počinje već u januaru, ATP turnirima u Dohi i Brizbejnu (koji se igraju od 1. do 7. januara), dok se u narednoj nedelji nastavlja u Sidneju i Ouklendu, pa je jasno da nema mnogo mesta i vremena za „tektonska“ pomeranja na rang listi uoči prvog Gren Slema u 2018. godini, te da će se spisak nosilaca za Ozi Open možda saznati već u ovoj kalendarskoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari