"Fizika" i šutiranje trojki 1Foto: STARSPORT

Posle teškog poraza od Cedevita Olimpije u ABA ligi, košarkaši Partizana otputovali su na još jedno gostovanje.

U 5. kolu Evrokupa dočekuje ih Limož, nekada veliko ime evropske košarke, koji je i dan-danas neugodna ekipa, posebno na svom parketu.

Crno-beli su do sada jedina neporažena ekipa u takmičenju, a posebni je kuriozitet da je u njihovoj grupi od 12 odigranih utakmica, čak deset dobio domaćin, a ta dva jedina brejka delo su baš Partizana, u Veneciji i Viljnusu. Eventualni treći u Limožu bio bi zaista veliki korak u borbi za prvo mesto u grupi.

Limož je jedinu pobedu ostvario na svom parketu, bili su ubedljivi protiv Ritasa (82:71), ali su izgubili na sva tri gostovanja iako su u Kubanu bili blizu iznenađenja. Moglo bi se reći da su „klasična“ francuska ekipa, prošarani su sa četiri Amerikanca, fizički izuzetno jaki, mnogo trče, skaču i šutiraju trojke.

Glavna zvezda ekipe je Amerikanac Semaj Kriston koji u Evrokupu u proseku daje 19 poena po utakmici, i ima skoro sedam asistencija. Ekipa inače po meču šutira 20 puta izvan linije za „tri“, a šutira preko 40 odsto.

Trener košarkaša Partizana, Andrea Trinkijeri, rekao je da njegovu ekipu očekuje teško gostovanje.

„U ovom trenutku je najvažnije da izdržimo ovaj ritam bez povreda. Odigrali smo veoma lošu utakmicu u LJubljani, čeka nas još jedno gostovanje za redom. Na treningu ću da vidim ekipu i da ‘izmislim’ kako da odigramo tu tešku utakmicu protiv fizikalne ekipe, koja šutira trojke. Biće zanimljivo“, najavio je Trinkijeri.

On je dodao da je Limož po mnogo čemu specifična ekipa.

„Ne bih rekao da jedan igrač može da stvori problem. Igraju specifično, u Krasnodaru su imali priliku da dobiju utakmicu, imaju mnogo šutera, dobri su fizički. Moramo da budemo veoma pametni, da držimo ritam i tempo utakmice u našim rukama“, rekao je Trinkijeri.

Trener crno-belih naglasio je da u ovom trenutku ne obraća mnogo pažnju na poredak u grupi, već na trošenje energije ekipe i na mali broj treninga.

„Što me ne pitate zbog čega smo dve utakmice u ABA ligi izgubili, a igrala je ista ekipa? Ne iznenađujem se, znam kako je i zašto… Neki put stvari idu kako treba, nekada ne. Mislim da smo odigrali solidne utakmice i zato smo ih dobili“, zaključio je Trinkijeri.

Centar Nikola Janković smatra da će poraz u LJubljani biti motiv više da se juri pobeda u Limožu.

„Radi se o kvalitetnoj ekipi i daćemo sve od sebe da se vratimo sa pobedom. Oni su jako atletski orijentisana ekipa, nezgodni su na svom terenu. Moraćemo da budemo veoma fizički konkurentni protiv njih. Lep je osećaj biti neporažen, posebno jer su bila i teška gostovanja, i sigurno ćemo da nastavimo u tom ritmu. Nadam se da ćemo otići dalje sa prve pozicije da bismo imali što lakšu drugu grupu“, rekao je Janković.

Limož i Partizan su se do sada dva puta sastali u Evrokupu i oba puta je slavila francuska ekipa. U sezoni 2017/18 u Beogradu je bilo 98:101, a u Limožu 92:83.

Zagorac: Pobeda za kraj serije

Rade Zagorac kaže da utakmicom u Limožu tim završava tešku seriju.

„Zahtevan period je iza nas kome se bliži kraj ovim gostovanjem. Ako podvučemo crtu posle tog niza utakmica na strani i tek nekoliko mečeva kod kuće, nakon ove utakmice verujem da ćemo biti zadovoljni. Nije bilo za očekivati da nemamo padove u igri i nije bilo za očekivati da pobedimo sve utakmice, jer treba biti realan. Utakmica protiv Limoža nosi veliku važnost baš iz tog razloga. Ako pobedimo, onda možemo da pričamo o nekom uspešnom periodu“, rekao je Zagorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari