FK Borac na Instagramu prosi po 200 dinara 1foto Peđa Milosavljević Starsport

Fudbalski klub Borac 1926 iz Čačka objavio je na Instagramu da nema 60.000 dinara da isplati sudijske troškove za predstojeću utakmicu prvog kola Srpske lige Zapad protiv Sloge iz Požege.

Klub koji je osnovan 1926. godine, ali u međuvremenu zbog finansijskih problema gašen i ponovo osnivan pod drugim imenom, pozvao je svoje navijače da kupovinom ulaznica pomognu da se sakupi 60.000 dinara i da se odigra prvi meč u novoj sezoni.

– Klub trenutno nije u situaciji da isplati taj iznos. Zato se nadamo da iza leđa imamo naše verne navijače. Potrebno je da se proda minimalno 300 ulaznica za utakmicu protiv Sloge iz Požege da bi ta utakmica uopšte mogla da se odigra. U slučaju da se ne skupi novac utakmica se neće odigrati, jer neće biti sudija i rezultat će biti 3:0 za goste – između ostalog piše u ovoj objavi na Instagramu, i dodaje da je cena ulaznice 200 dinara.

Po nalogu UEFA u aprilu ove godine Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije kaznila je Borac zbog nameštanja utakmica u Prvoj ligi Srbije oduzimanjem šest bodova i novčano sa četiri miliona dinara.

Iako Čačani nisu direktno kažnjeni izbacivanjem u niži rang, oduzimanjem bodova na kraju sezone su se našli na 14. mestu na tabeli i tako su ispali u Srpsku ligu Zapad.

Međutim, problemi koje klub ima traju već nekoliko godina i u javnosti i medijima Borac je sinonim za skandale.

Još u junu 2019. godine 25 bivših fudbaleri Borca, kojima su se tada pridružile i kolege iz Jagodine, zbog dugovanja su organizovali prvi štrajk glađu u istoriji srpskog fudbala.

Oni su tri dana proveli ispred Gradske kuće u Čačku, a štrajk su prekinuli posle preporuke lekara.

Nekima od njih je zdravstveno stanje bilo pogoršano, a jedan od štrajkača je i hospitalizovan posle intervencije hitne pomoći.

Za njihov slučaj se zaintersovao i Svetski sindikat profesionalnih fudbalera, ali ne i čelnici Grada, koji ih nisu pozvali na razgovor tokom ta tri dana koliko su štrajkači proveli ispred njihovih kancelarija.

– Pozivamo još jednom policiju i tužilaštvo da reaguju a funkcionerima gradskih uprava Čačka i Jagodine poručujemo da žive sa svojom sramotom, upisani u istoriju sveta kao prvi gradski funkcioneri zbog kojih su profesionalni sportisti štrajkovali glađu – saopštili su tada bivši fudbaleri Borca i Jagodine.

Grad Čačak je potom odlučio da ugasi nekada čuveni klub, ali ne i da plati sva dugovanja prema igračima, kao ni porez koji državi duguje u iznosu od 1,5 milion dinara.

Verovatno u cilju smirivanja javnosti, pošto je Čačak ipak sredina sa velikom fudbalskom tradicijom,

Grad je odlučio da mutnom radnjom osnuje novi klub.

Tada su uplatili milon dinara FK Provu iz Vladimiraca kod Šapca, a potom je tadašnji predsednik tog seoskog kluba Đorđe Terzić bez adekvatne saglasnosti ostalih organa promenio ime u Borac 1926, a sedište preselio u Čačak, na adresu starog Borca.

Zanimljivo je da je milion dinara leglo na račun FK Provo 2015, novog kluba koji je zatim osnovan umesto preimenovanog FK Prova u Borac 1926.

Ipak, novi klub bez starih dugova je ubrzo napravio i nove dugove.

Već u decembru prošle godine igračima se dugovalo 150.000 evra, zbog čega su se neki od njih tada okupili ispred Gradske kuće tražeći da dobiju novac, kako su tada rekli „bar za novogodišnje praznike“.

Od Grada Čačka koji je i „izmislio“ preimenovanje da bi izbegao da plati dugovanja bivšim igračima, i gradonačelnika Miluna Todorovića koji je tokom štrajka glađu lagano prošao pored fudbalera ispred gradske kuće, ni ovog puta nije bilo ni glasa o velikoj sramoti za grad i klub duge tradicije, sa novim imenom.

Performans u Kragujevcu

Po objavljivanju odluke Disciplinske komisije fudbalskog saveza Srbije čelni ljudi Borca najpre su zapretili da će istupiti iz lige, ali su se potom ipak odlučili na manje radikalan oblik protesta. Na prvoj sledećoj utakmici, protiv Radničkog 1923 u Kragujevcu, nagovorili su fudbalere da izvedu jedinstven performans. Na teren su izveli sedmoricu fudbalera, koji su, nakon što je sudija označio početak, statirali, klečali ili sedeli na travi.

Gradonačelnik pretio štrajkačima

Igrači Borca 1926, kluba koji je osnovan da bi se dugovi izbrisali, su zbog neisplaćenih zarada iz ugovora protestom prvi put zapretili kada im je jedan visoki funkcioner grada obećao da će ih primiti i pomoći da se reše njihovi problemi, ali je potom izbegao dogovoreni sastanak tvrdnjom da ima koronu, koju je dobio tog jutra. Na protest ispred Gradske kuće odlučili su se iz revolta kada im je gradonačelnik Čačka Milun Todorović zapretio da ako dođu da javno štrajkuju neće dobiti ni jedan dinar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari