Poslednji krug za jedinstveni rekord u Formuli 1: Ko je Luis Hamilton, budući jahač propetog konja vranog u Ferariju? 1Foto: EPA-EFE/ANDRE PICHETTE

Auto-moto svet je iz temelja uzdrmala vest da će sedmostruki svetski šampion u Formuli 1 Britanac Luis Hamilton na kraju sezone napustiti Mercedes i preći u Ferari.

Prvi je vest lansirao madridski list AS, a za njim su se oglasili i drugi mediji.

Luis Hamilton će se pridružiti Šarlu Lekleru, vozač iz Monaka, koji je nedavno potpisao novi višegodišnji ugovor sa legendarnim timom.

To znači da mora da ode Španac Karlos Sajnc Mlađi, s kojim jeste pregovarano o nastavku saradnje, ali su razgovori otišli u ćorsokak.

Nije se dugo čekalo na potvrdu informacije iz Mercedesa o rastanku sa sa rekorderom po broju titula u Formuli 1 (sedam ih ima i Nemac Mihael Šumaher, a poslednjih pet, i to uzastopce od 2000. do 2004, bile su u Ferariju).

– Luis je aktivirao klauzulu u ugovoru koji je potvrđen prošle godine – saopštio je nemački konstruktor, u kojem je Hamiltonov timski kolega Džordž Rasel, njegov zemljak.

Dovođenje jednog od najvećih šampiona svog sporta nije se desilo preko noći već je to bila pažljivo planirana i u strogoj tajnosti sprovedena operacija predsednika Ferarija Džona Elkana (47), koji je od 2004. na čelu čuvene porodice Anjeli, dinastije italijanskih industrijalaca čije je čedo Fijat, ali je Ferari pre osam godina izdvojen iz grupacije (Elkanova majka je kćerka jedinica Đanija Anjelija).

Nije bilo pitanje ni Hamiltonovih godina (7. januara napunio 39), niti novca, nego politike tima da se privoli sportski, ali i marketinški adut.

Bes u Mercedesu

Direktor Mercedesa Austrijanac Toto Volf nije znao apsolutno ništa o ovom poslu.

Po navodima nekih medija, kada je postao svestan da gubi uzdanicu, sazvao je sastanak cele fabrike. Hamilton se nije pojavio. Svima je postalo jasno zašto.

Ubrzo je to saznao i čitav svet.

Luis Hamilton je izlaznu klauzulu iz svog ugovora mogao da iskoristi do polovine februara i zato su dve strane ubrzale čitav posao i mesec dana pre početka sezone (prva trka u Bahreinu 2. marta) doneli odluku koja je mnoge ostavila bez teksta.

Volf je bio toliko besan da mu je u jednom trenutku palo na pamet i da proda ekipu i izađe iz šampionata.

Po pisanju medija sa Pirineja to se neće desiti jer je vispreni Austrijanac već pronašao zamenu.

Reč je o dvostrukom svetskom šampionu Fernandu Alonsu (42) sa kojim je već ostvaren prvi kontakt. Vozač iz Ovijeda je navodno rekao da će videti kako će se ove sezone ponašati bolid njegove ekipe Aston Martin, pa ako ne bude konkurentan za najviše domete, svakako će razmisliti o potencijalnom transferu.

Predstojeća sezona biće Hamiltonu 12. u Mercedesu, timu sa kojim je osvojio šest titula od 2014. do 2020. Do jedine druge došao je 2008. u Meklarenu, ali sa Mercedesovim motorom. I 82 pobede od rekordne 103 ostvario je kao vozač nemačkog tima, a za 11 sezona je upisao ukupno 148 podijuma i 78 pol pozicija.

Luis Hamilton po Karlu Luisu

S druge strane, Ferari je bez titule još od 2007, kada se na tronu našao Finac Kimi Raikonen. Hamilton je i doveden da vrati krunu u Maranelo.

Hamiltonov deda doselio se u Ujedinjeno Kraljevstvo 1955. iz Grenade.

Trideset godina kasnije na svet je došao Luis.

Ime je dobio po čuvenom američkom atletičaru Karlu Luisu, koji je pola godine pre njegovog rođenja pokupio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu.

Prvi karting je dobio od oca Entonija, koji je radio tri posla da bi sinu omogućio vozačku karijeru.

Od 1993. do 2000. godine Luis se takmičio u raznim kategorijama karting serija.

Britanca Rona Denisa, vlasnika Maklaren Mercedesa, upoznao je s devet godina. Nešto kasnije Denis ga je primio u Maklarenov razvojni program sa ciljem da od njega napravi vozača Formule 1. Ostalo je istorija.

Zaradio je crni pojas u karateu.

Medije je uvek privlačio njegov privatni život, a posebno veza koju je imao sa američkom pevačicom Nikol Šerzinger.

Kako predstavnici „sedme sile“ navode trenutno je u prisnim odnosima sa kolumbijskom pop zvezdom Šakirom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari