Francuska u finalu Svetskog prvenstva u Kataru 1Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Fudbalska reprezentacija Francuske plasirala se u finale Svetskog prvenstva u Kataru, pošto je u polufinalnom susretu pobedila Maroko rezultatom 2:0 (1:0).

„Trikolori“ će u nedelju (16.00) u duelu za titulu igrati protiv Argentine i pokušati da odbrane trofej koji su osvojili pre četiri godine na šampionatu u Rusiji.

Maroko će dan ranije, takođe u 16 časova, u duelu za bronzanu medalju igrati protiv Hrvatske.

Pred oko 68.000 gledalaca na stadionu „Kalifa“ u Dohi golove za Francusku postigli su Teo Ernandez u 5. i Randal Kolo Muani u 79. minutu.

Ovo je Francuzima četvrti plasman u finale Svetskih prvenstava, a imaće priliku da nakon 1998. i 2018. osvoje svoj treći trofej šampiona sveta.

Kao i na prethodnim mečevima na ovom turniru ekipa Didijea Dešana je do trijumfa stigla naoko teško, jer se tokom većeg dela susreta branila, čekajući priliku da iz kontra napada dođu do gola rivala.

Marokanci su imali nekoliko sjajnih prilika da savladaju golmana Uga Lorisa, koji, takođe, ima velike zasluge za trijumf svog tima. Ipak, aktuelni šampion je opravdao ulogu favorita, i uprkos činjenici da se uglavnom branio, očekivano prošao u finale.

Marokanci su takođe opravdali epitet najprijatnijeg iznenađenja Mundijala u Kataru, hrabro napadali još od trenutka kad je njihov rival poveo.

Povrede nekih startera, očigledan zamor celog tima, kvalitet rivala i Kilijan Mbape, kao jedinstven kvalitet i adut „trikolora“ uticali su na to da Marokanci nisu mogli da vrše konstantan pritisak na odbranu Francuza,

Ipak, u trenucima kada bi povratili svežinu i energiju, ekipa selektora Valida Regragia uspevala je da nametne svoju igru i dolazila do šansi.

Francuska je već u 4. minutu imala prvu priliku preko Mbapea, da bi već u nastavku tog napada stigla i do vođstva. Nakon šuta napadača Pari Sen Žermena golman Bono je odbio loptu do Tea Ernandeza, koji je sa pet metara pogodio mrežu.

Već od tog trenutka Maroko je otvoreno krenuo ka golu protivnika, a Francuzi su rado prepustili inicijativu protivniku, čekajući šanse da iz protivnapada preko Mbapea i Dembelea dođu do kaznenog prostora Bonoa.

Čuameni u 36. i Varan u 40. minutu mogli su da dupliraju vođstvo, ali je najbolju priliku u prvom delu meča imao je El Jamik, koji je u 45. šutirao makazicama, ali je Ugo Loris senzacionalnom intervencijom sprečio Marokance da izjednače.

I u nastavku su Marokanci imali terensku inicijativu, a Francuzi čekali da Mbape još jednom pretrči svog čuvara. Nakon jedne od takvih akcija, slično kao i kod vodećeg gola, Kolo Muani je ostao sam ispred Bonoa i rutinski ubacio koptu u mrežu.

Do kraja utakmice ekipa Didijea Dešana rutinski je privodila meč kraju, bez previše napora, oslanjajući se na sjajne defanzivce i golmana Lorisa.

Kad već nisu mogli da postignu zasluženi pogodak, kojim bi se i na simboličan način oprostili od sjajnog nastupa na turniru u Kataru, Marokanci su imali zasluženu poslednju šansu na polufinalnom meču, ali Ez Abde nije uspeo da postigne gol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari