Fric na putu za polufinale 1foto EPA-EFE/JOHN G MABANGLO

rpski teniser Miomir Kecmanović odigrao je meč karijere protiv Italijana Matea Beretinija, pobedio ga sa 6:3, 6:7, 6:4 i plasirao se u četvrtfinale Mastersa u Indijen Velsu.

Kecmanović, nekada najbolji junior sveta, bio je bolji od trenutno šestog igrača na ATP listi i drugi put u karijeri se našao među osam najboljih na turniru iz serije 1000 kojeg nezvanično zovu i peti grend slem.

Naredni rival 22-godišnjeg Beograđanina biće Amerikanac Tejlor Fric, koji je eliminisao Australijanca Aleksa de Minora rezultatom 3:6, 6:4, 7:6. Fric je trenutno 20. teniser na ATP listi, a najbolji plasman bila mu je 16. pozicija, u februaru ove godine. U karijeri je osvojio samo jedan turnir i to u junu 2019. kada je trijumfovao u Istbornu. Mesto u najboljih 20 na svetu ostvario je zahvaljujući plasmanu u 4. rundu Australijen opena. Duel između Kecmanovića i Frica trebalo bi da počne u 20.00 časova po našem vremenu, a direktan prenos je na Sportklubu 2.

Trijumf nad Beretinijem bila je druga pobeda u karijeri za Kecmanovića protiv igrača iz najboljih 10 na ATP listi – prethodno je 2019. godine na mastersu u Sinsinatiju eliminisao Aleksandra Zvereva. Takođe, plasmanom u četvrtfinale Indijan Velsa, trenutno 61. igrač sveta obezbedio je povratak među najboljih 50.

Ukoliko savlada Frica Kecmanović će se sastati sa boljim iz duela u kojem igraju Andrej Rubljov i Grigor Dimitrov. Rubljov je u osmini finala eliminisao Roberta Hurkača (7:6, 6:4), dok je Dimitrov, koji je u glavni žreb ušao zahvaljujući tome što Novak Đoković nije mogao da nastupi, bio bolji od Džona Iznera (6:3, 7:6).

U drugoj polovini kostura najveće iznenađenje predstavlja eliminacija Gaela Monfisa u duelu sa Karlosom Alkarazom (7:5, 6:1). Francuz je u šesnaestini finala izbacio prvog tenisera sveta Danila Medvedeva i vratio Novaka Đokovića na prvo mesto ATP liste, ali je u duelu sa mladim Špancem bio potpuno nadigran.

Alkaraz je postao najmlađi učesnik četvrtfinala ovog turnira u poslednjih 30 godina, a rekord drži Amerikanac Majkl Čang, koji se u najboljih osam u Indijan Velsu plasirao 1989. godine kada je imao 17 godina.

Za plasman u polufinale Alkaraz će se boriti sa Britancem Kameronom Norijem, dok će bolji iz ovog duela igrati protiv pobednika meča između Nika Kirjosa i Rafaela Nadala, koji je odigran kasno sinoć po našem vremenu.

Rusi nepoželjni na Vimbldonu?

Britanski ministar sporta Najdžel Hadlston podigao je prašinu u javnosti, najavom da će ruskim i beloruskim teniserima biti zabranjen nastup na Vimbldonu. Oni bi mogli da izbegnu suspenziju samo ukoliko „dokažu“ da nemaju nikakve veze sa Vladimirom Putinom i ratom u Ukrajini.

Direktor ženske asocijacije (WTA) Stiv Sajmon najavio je da neće podržati predlog britanskih vlasti.

„Nikad ne znate šta budućnost može da donese, ali mogu da vam kažem da nikada nismo zabranili sportistima da učestvuju na Turu zbog stavova koji njihovi politički lideri mogu da zauzmu“, rekao je Sajmon za BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari