Fudbal bez klasične "desetke" 1Foto: STARSPORT

Vladan Milojević uradio je što je naumio, stigao, znao ili mogao sa igrom Crvene zvezde za mesec i kusur dana priprema na Kipru i u Turskoj, a malo preostalih dana do prvog ovogodišnjeg takmičarskog meča, sledećeg utorka u Beogradu, perspektivni trener crveno-belih potrošiće na finalizaciju taktike za moskovski CSKA, u prvih 90 minuta bitke za osminu finala Lige Evrope.

Bez Gelora Kange, čiji je prodaja Sparti iz Praga unela nepoznat, ali dragocen, iznos novca u klupsku kasu, a ekipu ostavila bez lidera na sredini terena. I pre očekivanog rastanka sa Gaboncem, pola godine uoči isteka saradnje, stručnom štabu lidera Superlige Srbije bilo je jasno da mora smisliti rešenje za manjak kreativnih rešenja u završnici, pakerskih ideja i šuteva iz drugog plana, koji su Gabonca, uprkos osilicirajućoj formi, povremeno iritantnoj inertnosti i nekada nedopustivom sebičluku činili jednim od najkorisnijih igrača od 2016. godine, kada je postao prvotimac bivšeg evropskog i svetskog šampiona. Kad god momci oko njega nisu znali šta bi s loptom ćuškali bi je Kangi, a ovaj uglavnom nalazio način da je proturi tamo gde treba.

– Kanga je izuzetno dobar igrač, doprineo je Zvezdi to što je doprineo, ali više nije naš igrač, a koga nema bez njega se mora. Imamo vredne igrače na raspolaganju, verujem u njih i trudićemo se da izvučemo maksimum – zvuči trezveno strateg crveno-belih, iako na „lageru“ nema nijednog klasičnog organizatora igre, a niko od raspoloživih igrača sredine terena nije prošao kasting za ulogu „desetke“.

Umesto da kuka Milojević je uradio ono što i letos – prilagodio se situaciji. Tada je u jeku prelaznog roka i priprema pravio tim i gradio igru, na opšte iznenađenje uspevši da provede Zvezdu kroz kvalifikacije i grupnu fazu do četvrt veka čekanog proleća u Evropi, a sada je odstupio od uobičajene formacije. Protiv Amkara, Ujpešta i Zenita umesto u 4-2-3-1 sistemu, Zvezda se rivalima suprotstavljala raspoređena u 4-4-2, 4-4-1-1 i 4-1-4-1. S manje ili više uspeha u pravljenju i finiširanju ataka na tuđe mreže. Test mečevi nikada nisu dovoljni za konačan sud, bilo pozitivan ili negativan, ali je indikativna i lakoća s kojom su golmani savlađivani posle prekida – uglavnom kornera.

– To je posledica pada koncentracije, što se događa u ovoj fazi priprema. Moraćemo da obratimo pažnju, jer je CSKA opasan iz takvih situacija – pravda, ali i upozorava Milojević posle generalne probe sa Zenitom.

U fudbalu koji forsira, s visoko postavljenom defanzivom i dosta transformacija, vrlo je bitno da igrači budu fizički spremni.

– Još nam treba svežine, ali imamo dovoljno vremena do utorka da poradimo na još nekim finesama i budemo potpuno „fit“ za CSKA. U tri meseca ćemo igrati 20 i nešto utakmica u kojim moramo da budemo apsolutno fizički spremni da bismo mogli da pružimo ono što želimo“ – napominje strateg crveno-belih, koji već ima startnih 11, premda je od početka sezone stalno rotirao igrače.

Milan Borjan je neprikosnoven među stativama, Filip Stojković na desnom beku, a Milan Rodić na levom, mada ga pritiska pridošlica Stefan Hajdin, inače snalažljiv i na drugoj strani zadnje linije. Štoperski par čine Vujadin Savić i Damijen Le Talek, s tim što bi Francuz mogao biti kraći za dosadašnju minutažu a od Real Sosijedada otkupljeni Srđan Babić češće na terenu. Isto važi i za Mičela Donalda, koji broji mesece do isteka ugovora i napuštanja veznog reda, gde je inače najveća gužva. Branko Jovičić, Nenad Krstičić, Nemanja Radonjić i Slavoljub Srnić i nedavno dovedeni El fardu Ben ravnopravno konkurišu za četiri ili pet mesta na sredini teren. Ako ne ode, Ričmond Boaći će opet preuzeti teret realizacije, a centarforske alternative su mu Aleksandar Pešić i Nemanja Milić.

Kinezi žele Boaćija

Iako su mediji tokom zimskog prelaznog roka svakodnevno seljakali Ričmonda Boaćija po Evropi, brojeći dane i sate do transfera Ganjanina u neku od Top 5 liga, Crvena zvezda nije zgrnula planirane milione evra na prodaji svog najboljeg strelca. Ali, ne znači da se neće uskoro opariti od odlične jesenje forme ovog centarfora, jer je neimenovani kineski klub najavio pisanu ponudu za golgetera sa „Rajka Mitića, čija poslednja povreda nije teška kao što se mislilo. Bude li se sasvim oporavio do utorka, Boaći će sigurno sačekati CSKA, možda i otići na revanš, ali ako se sve tri strane dogovore oko preraspodele novca Ričmond će vrlo brzo zapucati u najmnogoljudniju zemlju sveta.

Transferi

Došli

El Fardu Ben Olimpijakos

Stefan Hajdin Spartak Subotica

Milan Pavkov Radnički, istekla pozajmica

Otišli

Rikardinjo raskid ugovora

Viveiros raskid ugovora

Vanja Vučićević Spartak Subotica, pozajmica

Ze Markos Rad, pozajmica

Filip Bainović Rad, pozajmica

Stefan Milošević raskid ugovora

Kiparsko-turski testovi

Crvena zvezda – Stumbra 3:1

Crvena zvezda – Amkar 1:1

Crvena zvezda – Sileks 1:1

Crvena zvezda – Ujpešt 1:1

Crvena zvezda – Zenit 0:1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari