Bilo je kao copy 172, paste 173, ali...: Katai iz penala doneo pobedu Zvezdi u večitom derbiju protiv Partizana 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Izgledalo je da će se još jednom završiti nerešeno, ali…

Ovaj večiti derbi, 173. okršaj Crvene zvezde i Partizana u državnom fudbalskom prvenstvu, a uvertira za duel u polufinalu Kupa u sredu isto na Marakani, rezultatski je bio skoro kao pod indigom u odnosu na prošli, 9. marta, takođe na stadionu crveno-belih.

Crno-beli su vodili s 2:1, činilo se da im se osmehuje pobeda, ali im da se raduju u komšiluku ponovo nije dao Zvezdin napadač Ndiaje, toliko osporavan u prvom delu sezone, a strelac u sva tri duela ove sezone.

Izjednačenje je doneo lepim lobom u 89. minutu. Bocnuo je loptu iskosa dok mu je Partizanov golman išao u susret.

Njegov pogodak je ipak došao pred proveru VAR-a, koji je pokazao da nije načinio prekršaj oslobađajući se protivničkog igrača.

Bilo je kao copy 172, paste 173, ali...: Katai iz penala doneo pobedu Zvezdi u večitom derbiju protiv Partizana 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kad se činilo da će večiti rivali još jednom da podele plen, kao i prošli put, kada je Ndiaje poravnao u 69. minutu, dosuđen je i drugi penal za domaćina jer je Antić oborio munjevitog Bukarija. Utisak je da je Partizanov levi bek srušio Zvezdino vihorno krilo u kaznenom prostoru, iako je njegov klizeći start krenuo ispred.

Već se igrao sedmi od 15 minuta nadokanade vremena zbog izmena i dužih prekida izazvanih navijačkom pirotehnikom.

Katai je savladao Krunića, koji je ponovo prozreo nameru izvođača, ali je i taj udarac s bele tačke bio neuhvatljivo precizan u donji ugao.

Zvezda u preostalih šest kola plej-ofa u Superligi Srbije ide s deset bodova prednosti u vođstvu u odnosu na drugoplasirani Partizan (80:70) i gotovo da je prigrabila titulu prvaka i sedmi put uzastopce.

Partizan je mogao da postigne možda i najraniji pogodak u istoriji večitog derbija – u 52. sekundi.

Zahid je proigrao desnog beka Stojkovića, koji je s loptom u kaznenom prostoru crveno-belih spojio Baždara, usamljenog na 14 metara.

Najistureniji napadač gostiju je opalio po njoj ne časeći časa, ali se istakao golman crveno-belih Glazer, koji je zaplivao ka svom gornjem levom uglu i sjajnom paradom je odbio šut u korner.

To što je Stojkoviću i Baždaru propalo u 1. minutu, nadoknađeno je u 11.

S desne strane je upućen centaršut na suprotnu stativu, a 20-godišnji golgeter, koji je opet izmakao pažnji odbrane, reagovao je glavom od zemlje u maniru prepečenog strelca – 0:1.

Bilo je kao copy 172, paste 173, ali...: Katai iz penala doneo pobedu Zvezdi u večitom derbiju protiv Partizana 3
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Bio je to prvi gol koji je Zvezda primila posle 172. vecitog derbija takođe na Marakani 9. marta (2:2). Zatim je u prvenstvu svih šest protivnika savladala „s nulom“, a i OFK Vršac kod kuće u četvrtfinalu kupa (3:0).

Crveno-beli su poravnali tri minuta kasnije.

Kovačević, umesto da ispuca loptu ka protivničkoj polovini čim je došla do njega, nesmotrenošću ju je pod pritiskom praktično poklonio Ivaniću, koga je golman Krunić, debitant u najvećoj utakmici našeg fudbala, oborio nemajući kud.

Penal je izveo Kanga. Partizanov čuvar mreže ga je pročitao, dotakao je loptu ka svom donjem desnom uglu, ali je udarac bio i rezak i precizan – 1:1.

Bio je to 18. uzastopno realizovani jedanaesterac gabonskog igrača. Poslednji put se nije proslavio na meču s Kolubarom u Lazarevcu 16. oktobra 2021.

Bilo je kao copy 172, paste 173, ali...: Katai iz penala doneo pobedu Zvezdi u večitom derbiju protiv Partizana 4
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U 28. minutu Goh je iz brzometnog protivnapada udarcem u bliži ugao pored Mijailovićevih nogu pogodio stativu Zvezdinog gola.

U završnici prvog poluvremena u centru pažnje je bio Bukari.

Prvo je šutirao tik pored gola, a u kontri na sjajan pas Hvanga u 45. minutu pravo isksoa u Krunića, koji mu je na ivici svog peterca pravovremeno zatvorio ugao.

U 56. minutu Partizan je ponovo stekao prednost.

Lep gol je postigao Severina.

Elegantno je levicom pronašao pukotinu između Kange i Đige, koji je ušao od početka drugog poluvremena umesto Rodića. Plasirana lopta ka suprotnom uglu se od stative odbila u mrežu, a Glazer je paradom samo ulepšao pogodak.

 

Tri minuta zatim još jednom se istakao Krunić, stavljajući na znanje da je neopravdana bila bojazan zbog odsustvovanja prvog golamana Aleksandra Joanovića (povreda), koji je u prošlom večitom derbiju zablistao nekoliko puta.

Stamenić je centaršutom s desene strane pronašao Ndiajea, koji je zahvatio loptu glavom s tri-četiri metra, ali je Krunić odbranio panterskom reakcijom na gol-liniji.

U 60. minutu Zvezdin trener Milojević u igru šalje jednog od aduta iz rukava Kataija, koji je po broju golova u okršajima najljućih rivala strah i trepet za Partizan.

Katai jeste zatresao mrežu u 69. minutu, ali je Zvezdinu radost zbog izjednačujućeg pogotka sasekao VAR.

Uvidom u video-tehnologiju sudija Ilić iz Kragujevca je poništio gol jer se Ndiaje, koji je prethodno šutirao glavom na Ivanićev centaršut, a Krunić mu je opet odbranio, nalazio u ofsajdu.

Pre pogotka Katai je izbio sam iskosa ispred Partizanovog golmana, koji je zaustavio njegov pokušaj vrhom kopačke.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari