Čovek koji je doveo Vidića u Spartak poručuje ravnodušnom Aršavinu: "Reprezentacija je obaveza kao i glasanje na izborima za predsednika, to je tvoja otadžbina, sine" 1Foto: EPA/LESZEK SZYMANSKI

I fudbalska reprezentacija Rusije ispašta zbog rusko-ukrajinskog ratnog sukoba jer je izopštena iz zvaničnih takmičenja pod okriljem FIFA i UEFA.

Da ne bi sasvim zamrla, snalazila se u poslednje dve godine za takmace i nije joj bilo važno koje su klase oni, bitno je bilo da se igra.

Dok se održavala u životu, neki su zbog novih okolnosti pali u ravnodušnost prema njoj.

Andrej Aršavin (42), nekadašnji reprezentativac „zborne komande“, koji je među deset vodećih i po broju utakmica za državni tim i po broju golova, nije se libio da potkraj prošle godine kaže da mu je splasnulo interesovanje za mečeve izabranika selektora Valerija Karpina.

„U sportskom smislu nije mi interesantno da gledam reprezentaciju, nevažno s kim da igra. Da li su fudbaleri motivisani? To pitajte njih. Možda je i običnom navijaču zanimljivo da i dalje vidi reprezentaciju u međudržavnim utakmicama: Ja samo kažem šta lično smatram“.

Bilo je to prošle jeseni, negde između duela Rusa s Kenijcima (2:2) u Turskoj i protiv Kube u Volgogradu (8:0), gde se na stadion sleglo oko 40.000 duša.

„Ako se već i igra, bolje je da to bude kod kuće, pred domaćom publikom, a ne bogtepitaj gde“, aludirao je nekadašnji napadač Arsenala na to što je s Kenijom igrano u gradu Aksu u Antaliji na Sredozemnom moru.

Rusija se u Moskvi za sve ovo vreme sastala samo s Kamerunom (1:0), a u četvrtak, isto na Dinamovom stadionu, dočekuje Srbiju, zatim u ponedeljak i Paragvaj (obe utakmice počinju u 20 časova po moskovskom, u 18 č po našem).

Srbija će joj i biti najozbiljniji suparnik pod sankcijama.

Da li to utiče da se ravnodušni Aršavin zainteresuje za nacionalni tim u sledećih nekoliko dana?

Poruku mu upućuje Jurij Pervak, koji je bio generalni direktor moskovskog Spartaka kratko vreme 2004. i 2005.

Za njegovog mandata, recimo, među crveno-bele je došao Nemanja Vidić iz Crvene zvezde u julu 2004, a u pregovorima je lično učestvovao. Na njegovo zalaganje je odlučeno da se tim pročisti i puštanjem bivšeg Patizanovog igrača Gorana Troboka u Kinu (došao u leto 2003. zajedno s Mihajlom Pjanovićem s Marakane).

Pervak kao da je i pod utiskom minulog glasanja u Rusiji koje je Vladimira Putina ubedljivom većinom učvrstilo na vlasti.

„Kao što je obaveza svakog građanina da izađe da bira predsednika, tako je i dužnost svakog navijača da podrži reprezentaciju. Tim pre ljudi koji rade u fudbalu, a Aršavin je u rukovodećim strukturama Zenita. Kako on može da ignoriše utakmice nacionalnog tima? Tamo su i igrači iz njegovog kluba. Uopšte – to je reprezentacija. To je tvoja otadžbina, sine!“

„Gledao sam sve utakmice Rusije u poslednje vreme. Naravno da ću i sledeće dve, protiv Srbije i Paragvaja. Ako ne neposredno na stadionu, onda sigurno preko televizije“, kategoričan je Pervak, koga su zahvatila rodoljubiva osećanja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari