Sertifikat "zbornoj komandi" za Knjigu rekorda Rusije neće biti uručen na meču sa Srbijom: Dostignuće koje podseća na jugoslovenskih 9:0 protiv Zaira 1974. 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

U Rusiji, po ugledu na Ginisovu knjigu rekorda, više od deset godina se deblja nacionalna Knjiga rekorda.

U nju entuzijasti iz Omska, koji su je stvorili, upisuju razna nesvakidašnja dostignuća i čuda od Kalinjingradske oblasti do Čukotke.

Poglavlje ima i sport.

Fudbalska „zborna komanda“ je mesto zaslužila baš u vreme dok je zbog rusko-ukrajinskog sukoba skoro pune dve godine izopštena iz glavnih evropskih i svetskih tokova.

Dovijajući se da pronađe rivale u novim okolnostima, ruski državni tim je 20. novembra prošle godine dočekao Kubu u Volgogradu. Da su se Rusi uželeli igara reprezentacije, videlo se i po tome što se na stadionu sagrađenom za Svetsko prvenstvo 2018. sleglo i više od 40.000 gledalaca.

Domaćin je slistio gosta sa 8:0.

Gol je falio da se ponovi najubedljivija ruska pobeda, kada je u Saransku, u junu 2019, preslišan San Marino s 9:0 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

To što nije izjednačen rekord, ide na dušu Sergeja Pinjajeva, napadača moskovske Lokomotive, kome je golman Ismel Morgado odbranio penal na izdisaju meča. Morgado je stao između stativa u 72. minutu, pošto je njjegov prethodnik Raiko Arozarena primio šest golova.

Jedan rekord, međutim, ruski fudbaleri su ostvarili, jer je kubansku mrežu treslo osam različitih strelaca.

Redom su to bili Ivan Obljakov (22. minut), Aleksandar Golovin (30), Anton Mirančuk (34), Aleksandar Siljanov (55), Aleksandar Soboljev (66), Danil Prucev (68), Nikita Krivcov (74) i Andrej Mostovoj (78).

Za prijateljske utakmice na Dinamovom stadionu u Moskvi sa Srbijom  21. marta (20 časova po lokalnom, 18 č po našem) i s Paragvajom 25. marta selektor Valerij Karpin nije zvao Soboljeva i Krivcova.

Bilo je isprva planirano da Knjiga rekorda Rusije dodeli sertifikat fudbalskom timu o nacionalnom rekordu na meču sa Srbijom, ali će se ceremonija ipak održati četiri dana kasnije, uoči susreta s Južnoamerikancima.

Koliko je dostignuće sa osam različitih strelaca u jednoj utakmici vredno i za ponos svedoči i istorija naše fudbalske selekcije.

Na Mundijalu u Zapadnoj Nemačkoj 1974. Jugoslavija je u Gelzenkirhenu s 9:0 preslišala nejaki Zair, koga je na Svetsko prvenstvo doveo selektor Blagoje Vidinić, nekadašnji golman „plavih“.

Imala je sedam različitih strelaca, s obzirom na to da je Dušan Bajević postigao het-trik.

U strelce su se upisali i Dragan Džajić, Ivica Šurjak, Josip Katalinski, Vladislav Bogićević, Branko Oblak i Ilija Petković.

I dan-danas je to neprevaziđeni rekord mundijala.

Selektorska komisija jugoslovenskog tima nije u toj utakmici izvršila nijednu izmenu.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari