Kad se (1)16 miliona izgubi u "prevodu": Šta se krije iza nemuštih odgovora FSS i Piksija na Vidićev kalkulator 1Foto: Starsport

Nešto što bi se u zemljama vladavine zakona moglo nazvati „aferom“ ili „skandalom“, a u svakom slučaju bi izazvalo reakciju javnosti ali i državnih organa, u Srbiji se naziva i tretira kao obično „prepucavanje“. Preko medija.

Najkraće: bivši fudbaler i reprezentativac Srbije Nemanja Vidić, nedavno i kandidat za predsednika Fudbalskog saveza Srbije koji je od kandidature u poslednji čas odustao, u intervjuu NIN-u izneo je podatke o primanjima članova stručnog štaba fudbalske reprezentacije na čelu sa selektorom Draganom Stojkovićem.

Koristeći zvaničan izveštaj FSS u koji je kao član Skupštine imao uvid, obelodanio je da je u tu svrhu pretprošle i prošle godine potrošeno više od 16 miliona evra.

https://www.danas.rs/sport/rade-bogdanovic-kaze-da-piksi-nije-kriv-sto-mu-je-plata-120-000-evra-mesecno-i-ja-bih-uzeo-te-pare-da-mi-neko-ponudi/

Zvanični dokument čiji je faksimil na uvid dao i Mirko Poledica, predsednik sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost, takođe član Skupštine FSS, zove se „pregled pojedinih grupa rashoda u ukupnim rashodima za 2022. i u odnosu na 2021“.

Pod stavkom 2, Lična primanja: Selektori i članovi stručnih štabova svih selekcija, navedeno je da je u tu svrhu 2022. potrošeno 1.233. 565.814,17 dinara, a godinu pre 742.215.399,58.

Kome verovati – starim Latinima ili kursu evra?

Delili tu „pantljičara“ cifru sa 118 ili 120, svakako ispadne dobrano više od 16 miliona evra. S obzirom da na stručne štabove mlađih kategorija od toga ide baš mali deo, računica je veoma jasna i jedino što je bilo za polemiku je da li posao tih ljudi zaista toliko vredi.

Ali, reakcije „prozvanih“ su bile sasvim drugačije.

„Stari Latini kažu: ‘Ignoratia iuris nocet – nepoznavanje prava škodi’, a sličan model bi mogao da se primeni na istupe dvojice članova Skupštine prethodnih dana“, pisalo je u saopštenju FSS.

„Doduše jedan od njih se nikad nije ni pojavio na sednicama, a predstavlja Jedinstvo Ub. Samo ovaj put radi se o nepoznavanju čitanja finansijskih izveštaja i kontnih okvira čime ste pokušali javnost da dovedete u zabludu. Uz dužno poštovanje sportskih uspeha i imidža, ali za ovo su potrebna znanja koja se stiču školovanjem ili ako ništa drugo angažovanjem stručnjaka iz ove oblasti, a ne puko dezinformisanje javnosti putem društvenih mreža i tabloida“, nastavljeno je u izreci i „poentirano“ da se sve dešavalo uoči žreba za Evropsko prvenstvo, kad se Srbija prvi put na to takmičenje kvalifikovala, i povrh svega – „u jeku izborne kampanje“.

Piksi demantovao ništa

Posle žreba oglasio se i Piksi u intervjuu Sportskom žurnalu i tvrdio da se radi o klasičnoj obmani i zbunjivanju javnosti.

„Na kraju krajeva, da sam zaradio ne 16, već 116 miliona evra, u čemu je problem? Čiji je to novac, ko je te pare uneo u Savez? Nije to državni novac? Mogu tačno da vam kažem koliko smo zaradili, ali čemu to. Postoje poreski organi, tačno se zna koliko smo platili njima. Ne znam da li je Nemanja izmanipulisan, da li postoji grupacija koja ga je navela da kaže tako nešto“, rekao je Stojković.

I takođe naglasio Vidićevo neznanje i lošu informisanost, te da je sve mogao da razreši na Skupštini FSS, čiji je član, a gde se ne pojavljuje.

„Ne može da me povredi neko kao on koji ne radi ništa. Jako je ružno ono što je rekao. Pokazao je nepoštovanje prema meni… Zatečen sam pre svega njegovim osnovnim neznanjem. Ako već pominje brojke, nekih 16 miliona, prvo mora dobro da se informiše. Treba neko da mu objasni i pojednostavi šta su bilansi, završni računi „, izjavio je Stojković.

Najkraće podvučeno: „neinformisani i neškolovani“ Vidić (a i Poledica) u javnost su izneli zvanične podatke iz zvaničnog spisa FSS. Svi ovi drugi, i FSS i selektor, nisu demantovali ništa.

Nijednom rečju nisu rekli da cifre nisu tačne, i otkud takve u zvaničnom dokumentu, niti kakva je to ekonomska, računovodstvena ili ko zna kakva „kvaka“ kojom svima nama „neinformisanima i neškolovanima“ može da se objasni da to nije tako, ili da nije „baš tako“.

Uvređene mlade u jeku izborne kampanje

FSS u svom maniru poslovanja i bitisanja iza „kineskog zida“ u Staroj Pazovi nije rekao ama baš ništa, osim što im se učinilo zgodnim da registruju da se sve dešava „u jeku izborne kampanje“. Koliko nam je poznato u FSS ne predstoje nikakvi izbori, a nije jasno kakve veze ima poslovanje FSS sa parlamenatrnim i lokalnim izborima u Srbiji.

Selektor takođe ništa nije demantovao. Poneo se pomalo kao „uvređena mlada“, što je manje važno, ali i bahato i „neinformisano“ rečima da nije bitno koliko je zaradio, da to nije državni novac i da je on „uneo te pare“ u Savez.

Te da sve zna poreska, i to je valjda dovoljno. Najpre, FSS nije nikakva privatna firma, te nisu takvi ni njegovi prihodi i rashodi. Zatim, to nije državni novac ali jeste pod državnom kontrolom te je i njegovo trošenje informacija od javnog značaja.

I konačno: zašto bi Vidić morao da bude „izmanipulisan“ od „grupacije“ koja ga je navela da kaže tako nešto.

Najkraće zaokruženo: te pare su definitivno trošak za ono što u izveštaju piše, da li je to bruto iznos trebalo je da nam kažu ovi „školovani“ pa da znamo i koliko su neto primili pomenuti.

Selektor Stojković ima svoj ugovor sa FSS u kome su regulisane sve njegove prinadležnosti, dakle primanja i bonusi, i u tom smislu on nema šta da se pravda. Ako javnost smatra da je to previše, prst se može upirati samo u Savez, odnosno tamo odgovorne koji su ugovor potpisali, bez obzira da li su pritom od nekog „izmanipulisani“.

I ako je to 16, i ako je 116 miliona, što bi rekao Piksi, koji ima dovoljno ekonomsko „znanje“ da smatra da s novcem koji su zaradili plasmanom na neko takmičenje mogu da rade šta hoće.

Bela vrana Tončev

„Tamni vilajet“ sa Terazija 35 i rezervnim položajem iza žice u Staroj Pazovi još uvek nije rasčivijao ni prethodni „nestručni“ izlaz u javnost Novice Tončeva, tada člana svog Izvršnog odbora.

On je posle plasmana na Mundijal u Kataru izjavio da je selektor Stojković dobio za to bonus od milion i po evra, a da su tada (pot)predsednik Bjeković, generalni sekretar Jovan Šurbatović i direktor reprezentacije Stevan Stojanović dobili po 350.000 evra.

A igrači po 100.000. Šurbatović je potom sve „demantovao“, izašao sa izveštajem po kome su nagrade za plasman igrača, stručnog štaba i rukovodstva bile 5.161.429 dolara. Ni rečju nije pomenuo kolike su bile apanaže, ako ne selektora koji možda ima „zaštićen ugovor“, a ono uposlenika u Savezu.

Najavio je glasno tužbu protiv Tončeva, taj proces je u toku, a bivši član Izvršnog odbora tvrdi da su cifre koje je obelodanio takođe iz zvaničnog dokumenta i da se o isplati na IO, kao „vladi Saveza“, uopšte nije raspravljalo.

On je u martu uoči Skupštine FSS poslao dopis u kome je predstavio svoja primanja koja je ostvarivao kao sportski funkcioner u proteklom mandatu i zatražio da to isto učini i celokupno rukovodstvo.

„Zahtevam da se na sednici predstave i primanja čelnih ljudi, generalnog sekretara, selektora, sportskog direktora i svih ostalih članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, kao i da dobijemo precizan uvid u pojedinačne premije i troškove Svetskog prvenstva u Kataru“, naveo je Tončev.

Odgovore nismo dobili, osim da je Vidić iskorišćen, a Tončev zbog „sukoba interesa“ odstranjen iz rukovodstva. I da valjda u svojim računicama nisu koristili kalkulatore nego „manipulatore“.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari