Fudbal se u Engleskoj na prvi dan Nove godine igra više od 150 godina 1Foto: EPA-EFE/ FOCKE STRANGMANN

Dok fudbal ovih dana stoji širom kontinenta, svi znaju da su glavna sportska atrakcija tokom prazničnih dana biti utakmice Premijer lige.

Najjače englesko fudbalsko takmičenje tradicionalno se igra prvi dan posle Božića (26. decembar) kao i na prvi dan Nove godine (1. januar). Na Ostrvu se istih dana redovno održavaju takmičenja i u drugim sportovima uključujući ragbi, kriket, hokej, golf…

Sve je počelo još 25. decembra 1860. godine, kada su Šefild (danas Šefild junajted) i Halam prvi put odigrali utakmicu na Božić i uspeli da napune tribine uprkos tome što je fudbal bio nov i još uvek neafirmisan sport. Kasnije je 1888. ustanovljeno pravilo da se mečevi najjače lige uvek igraju na prvi dan posle Božića, odnosno „Boksing dej“ (u doslovnom prevodu Dan kutija), dan kada su se u Velikoj Britaniji tradicionalno otvarali božićni pokloni. Iako danas više niko ne čeka da se pokloni otvaraju tek dan iza Božića, tradicija je nekada nalagala suprotno. Na taj način se odavala počast posluzi i sluškinjama koji su na Božić morali da rade kod svojih gazda, a onda su tek 26. decembra imali slobodno da provode u kući sa svojim porodicama, te je crkva dugi niz godina uspevala da istraje u nameri da sve kuće, bogate i siromašne, tek dan kasnije otvaraju poklone i tako na neki način budu jednaki. Za fudbal je ovaj dan bio idealan zato što je 26. decembar neradni za većinu stanovništva, isto kao i 1. januar, pa je odlazak na stadion bio omogućen praktično svima. Nekadašnja tradicija da se na „Boksing dej“ igraju gradski derbiji promenjena je vremenom pa se na taj dan upravo ne sastaju najljući rivali, kako bi se u duhu praznika izbegli eventualni navijački neredi.

Kao prvi zvaničan meč koji je odigran na „Boksing dej“ u Prvoj ligi Engleske (preteča Premijer lige) vodi se susret Preston – Derbi Kaunti (5:0) u sezoni 1888/89. U prvih nekoliko godina tradicija je bila da se samo nekoliko najvećih utakmica, odnosno derbija odigra na „Boksing dej“. Kao i da se na „Boksing dej“ igraju utakmice klubova koji nisu iz udaljenih gradova kako bi putovanje navijačima bilo olakšano.

– Engleski fudbal je mnogo pre ostalih ustanovio jasnu agendu po kojoj je fudbal razonoda i treba da se igra onda kada navijači ne rade, kada nemaju nikakve druge obaveze, odnosno kada imaju vremena da odu na stadion da se zabave. Igranje na „Boksing dej“ i odmah iza Nove godine je samo ostatak tradicije da se na velike praznike igraju dupla kola. Pre nego što je UEFA, s pojavom Lige šampiona, uvela igranje međunarodnih mečeva i utorkom, odnosno sve do devedesetih godina prošlog veka, Englezi su bukvalno na svaki praznik igrali duplo kolo, subotom i ponedeljkom – objašnjava za Danas sportski novinar Vladimir Novaković.

Tajna uspeha Premijer lige prema njegovom mišljenju upravo se krije u činjenici da je ceo sistem takmičenja prilagođen navijačima.

– Sve se svodi na to da se igra u terminima kada ljudi mogu da dođu na utakmicu. Oni se drže tradicije da se, pogotovo na praznike, utakmice igraju u terminu oko podneva kako bi i navijači iz drugih gradova imali vremena da dođu na meč, ali i da stignu da se u normalno vreme vrate kući. U Engleskoj nema termina kao u Španiji da se igra u 10 ili 11 uveče, a večernji mečevi su po pravilu gotovi do 10. Sve je to jako značilo da Premijer liga bude najpopularnije takmičenje. Imali su Španci, Italijani, Nemci klubove koje su osvajali više evropskih trofeja, ranije su imali i atraktivnije igrača od ostrvskih klubova, ali nikada te lige nisu bile najpopularnije – dodaje Novaković.

Ivan Golac, koji je od 1978. do 1985. igrao u Engleskoj (Sautempton, Bornmut, Mančester siti, Portsmut), tvrdi da je tamo odlazak na stadion u vreme novogodišnjih praznika porodična tradicija.

– Naš posao kao fudbalera bio je da zabavljamo ljude, odnosno da igramo upravo na najveće praznike. Niko tamo nikada nije ni postavljao pitanje zašto mora da se igra. Sećam se da sam pre 30-ak godina u Sautemptonu odigrao tri jake utakmice u četiri dana, baš u tom novogodišnjem ciklusu. U petak smo pobedili Čelsi sa 2:1, onda smo u subotu odigrali 1:1 protiv Vest Bromvič Albiona, a zatim smo u ponedeljak igrali 3:3 protiv Totenhema. Tada je bilo potpuno normalno odigrati po tri, pa i četiri utakmice u nedelju dana kada su praznici. Nema veze ni kakvo je vreme, da li je mećava, da li je teren zavejan ili klizav, a tada nije bilo grejanja trave kao danas, ma niko te nije pitao. Tradicija mora da se poštuje, a nama je bilo uživanje da igramo i po takvom vremenu jer je stadion uvek pun, a atmosfera fantastična – objašnjava Golac.

Bivši igrač Partizana napominje da fudbaleri i treneri uvek u vreme praznika malo viđaju porodicu.

– Nije bilo karantina, samo ponekad pred baš neke mnogo velike mečeve. Međutim, za praznike se zna odgovornost. Kod kuće ste na Badnje i Božićno veče, ali se podrazumeva da ćete na meč doći potpuno spremni, ispavani, da nećete praviti nikakvu glupost. Nikome tada nije ni padalo na pamet da ne dođe potpuno spreman na praznični meč, to ne samo trener i klub, već i publika ne bi nikada oprostili – navodi Golac.

Svi zaposleni u klubu se po rečima Golca tradicionalno okupljaju na Božić i Novu godinu na tradicionalnom koktelu.

– Englezi drže do tradicije i to se uvek zna da se recimo u 11 pre podne okupimo svi u klupskom hotelu. Tada se tradicionalno pije čaj i jedu biskviti i sendviči. Mogu vam reći da su to uvek bila lepa druženja svih zaposlenih i nas igrača. Englezi zaista uvek umeju da na praznik naprave predivnu atmosferu. Meni je zaista bilo ogromno zadovoljstvo i čast što sam više godina mogao da budem deo tog spektakla. Iskreno mi je žao što neka takva tradicija u fudbalu nikad nije zaživela na našim prostorima – zaključuje Golac.

Fudbal je na Ostrvu zabava, a u Srbiji cirkus

Poredeći to što se u Srbiji na zahtev navijača odlažu mečevi uoči i za velike praznike, Ivan Golac napominje da se ovde nažalost prema fudbalu ne odnosimo kao u Engleskoj.

– Tamo je fudbal uživanje, razonoda, prilika za porodično druženje… Ovde je cirkus da navijače mrzi da navijaju na Veliku subotu ili tako neki praznik. Ma kod Engleza na subotu može da padne koji god dan, ima da se igra i tačka. Tamo je fudbal zabava, a ovde cirkus, a priznaćete da nije svaki vid zabave cirkus – kaže Golac.

Najluđi „Boksing dej“ 1963. godine

„Boksing dej“ 1963. godine ostao je upamćen po tome što je postignuto čak 66 golova. Najubedljiviju pobedu ostvario je Fulam koji je savladao Ipsvič sa čak 10:1, što je i najviša pobeda na „Boksing dej“ ikada. Napadač Fulama Grejem Legat postigao je na toj utakmici najbrži het-trik u istoriji fudbala, pošto je za tri gola dao za tri minuta i 33 sekunde.

Kantona: To je zla stvar

Čuveni francuski fudbaler Erik Kantona, koji je pet godina nosio dres Mančester junajteda (1992-1997), spada među protivnike igranja na zimske praznike.

– „Boksing dej“ je zla stvar. Iako je publika navikla da se fudbal igra za Božić i Novu godinu, to ne znači da je to dobro. Nisam od onih koji smatraju da igrači moraju da se odmaraju na praznike, ali mora se postaviti pitanje zdravlja fudbalera od kojih se često očekuje da u nedelju dana po zimskim uslovima odigraju tri meča. Često se desi da u zgusnutom rasporedu igrač kluba koji igra u nekom evrokupu u decembru odigra i po 10 mečeva, a to je stvarno nenormalno.

Premijer liga u brojkama

173 najveći je broj mečeva na kome golman nije primio gol (Dejvid DŽejms)

13 titula je kao trener osvojio Aleks Ferguson, što je rekord koji još uvek nije srušen

13 titula je kao igrač osvojio Rajan Gigs, što je rekord koji još uvek važi

89 miliona funti najskuplji je iznos transfera za igrača kojeg je doveo klub Premijer lige (Pol Pogba, iz Juventusa u Mančester junajted)

106 miliona funti najveći je iznos transfera za igrača na kojem je zaradio klub Premijer lige (Filipe Kutinjo, iz Liverpula u Barselonu)

36 uzastopnih utakmica bez pobede odigrao je Derbi Kaunti u Premijer ligi 2007. i 2008. godine

134 gola u jednoj sezoni rekord je koji još uvek drži Piterborou (1960-61)

* u statistiku su uračunati i podaci pre osnivanja Premijer lige 1992. godine, koja je naslednik Prve lige Engleske koja se igra od 1888.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari