Fudbalske i druge priče 1Foto: STARSPORT

Bez obzira da li ste partizanovac ili zvezdaš, zagriženi ljubitelj fudbala ili tek sporadični svedok dešavanja u ovom sportu, teško da se nećete složiti s opštim zaključkom posmatrača 161. večitog derbija da je Partizanovih 2:0 (0:0) logičan epilog njegove nedeljne dominacije nad Crvenom zvezdom.

Nisu crno-beli napravili „milion“ zicera protiv branioca titule, svemirskim fintama „lomili kičmu“ dvostrukom vezanom učesniku Lige šampiona, imali 70, 80 i više odsto uspešnih pasova… ali im se ne može (o)sporiti da su imali jasan plan kako da stanu na „rep“ skupljim i cenjenijim komšijama, kao ni to i da su taktički, motivaciono, disciplinovano i trkački istrajali u njegovoj realizaciji.

Izjavom „Kada neko izađe sa lažnom taktikom 3-5-2, a igra 5-3-2, kada jedini šut u okvir gola bude onaj poništeni gol posle faula nad Stojkovićem, to pokazuje da su neke stvari u Superligi razotkrivene“, potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić ponovo je klubu iz LJutice Bogdana spočitao protekciju od strane države; i posle odlaska sa mesta sportskog direktora i dalje važan faktor u Humskoj Ivica Iliev je egzaltirano konstatovao „Za klasu smo bolji od Zvezde“, imajući na umu ovaj i derbi dobijen u prolećnom finalu Kupa; desni bek Nemanja Ostojić je trijumfalno podvukao crtu tvrdnjom „Mislim da smo ih u svakom segmentu nadigrali“…

Dok se idejni tvorac važnog trijumfa, neiskusni ali među navijačima „parnog valjka“ sve omiljeniji trener Savo Milošević, fokusirao na „suvu materiju“.

– Voljni momenat je bio na našoj strani. Opet je energija odlučila derbi, mi smo taktički odigrali dobro i sveli njihove vrline na minimum. Slično smo uradili u finalu Kupa – siže je osvrta na meč donedavnog funkcionera FSS, čiji dolazak umesto Zorana Mirkovića sve šokirao.

Što ličnim osećajem za fudbal što zaslugom dokazanih pomoćnika, uspeo je da: uspostavi presing kao matricu, zategne odbranu, podstakne kreaciju veznog reda, preporodi Sumu, udahne novi život Ostojiću.. Poslednji derbi, odlučen ulaskom trojice rezervista, ali i plasman u Ligu Evrope, forsiranje „zelenog“ Stevanovića, dovođenje ekstra pojačanja u liku Natha… dokaz su da zna kuda je pošao, a vreme će pokazati dokle će stići.

NJegov kolega Vladan Milojević već je obezbedio specijalno mesto u istoriji kluba, jer je s dva učešća u LŠ i jednim prolećem u LE rezultatski vaskrsao bivšeg prvaka Evrope i sveta, zbog čega „delije“ ne daju da mu fali dlaka sa glave, međutim sigurno (i) njemu kao kost u grlu stoji neverovatna nemoć u poslednja dva poraza od najljućeg rivala. Posebno ovog od pre tri dana, najbolje opisanog u priznanju defanzivca Radovana Pankova „Sram nas bilo, sve do jednog. Boli statistika koja pokazuje da nismo imali šut u okvir gola. Nismo propisno ni namučili Stojkovića“.

– Nikada od mene nećete čuti alibi. Ja sam odlučio ko će igrati. Neukusno je da pričamo o tome. Sa ovakvim rezultatom, da mogu da promenim, stavio bih druge strance da igraju. Imam veliki problem sa tim – ovako je Milojević reagovao na podsećanje da zbog (pre)velikog broja stranaca u svlačionici i njihove limitirane „količine“ na terenu mora da bira, pa je ovog puta, očigledno loše, izabrao Žandera i La Paru umesto Garsije i Kanjasa.

– Nedopustivo je da najbolji tim Crvene zvezde u poslednjih 20 godina, u koji je uloženo 10.000.000 evra odigra ovako loše. Taj novac je investiran samo u obeštećenja. Tu su i plate u visini 15.000.000 evra i premije od 5.000.000, što znači da je u ovaj tim uloženo blizu 30.000.000. Duboko sam razočaran igrom, kao i svi u klubu. Nešto ozbiljno škripi i analiziraćemo šta je to. Problem ćemo rešavati u kući, a koristim ovu priliku da se izvinim navijačima – ne beži od istine ni generalni direktor Zvezdan Terzić, mada je sledećim rečima bacio senku na pobedu Partizana, iako mu je čestitao na „većoj želji za pobedom“.

– Kroz medije su napravili pritisak na sudiju. Na sastanku pred meč sam sudiji Srđanu Jovanoviću pred Kokezom (predsednik FSS) i Vučelićem (pred. Partizana) rekao da mi se ne sviđa što on sudi, jer je označen kao Partizanov čovek. Rekao sam mu da mu verujem i da ne bih voleo da to zloupotrebi. Prevario sam se, jer nam je poništen čist gol. Mi smo bili loši, ali smo mogli da povedemo – tvrdi Terzić povodom sankcionisanog faula na golmanu Stojkoviću, u petercu, pre naknadnog gola.

Čudna žurba Karadžića

Posao Sudijske komisije FSS je da posle svakog meča svakog kola „secira“ arbitriranje svih koji su delili pravdu od Subotice do Surdulice, pa joj je tako obaveza da se pozabavi i (ne)delima Srđana Jovanovića, ali je preterano, pa i čudno ako to učini već u prvim satima posle utakmica. Kao u nedelju, jer to nije baš čest slučaj.

„Vrlo brzo, koliko već u utorak ili sredu sastaće se sudijska komisija i analizirati kolo za nama, posebno učinak arbitara u večitom derbiju. Situacija kod poništenog gola Zvezde i prekršaja nad golmanom Stojkovićem zahteva posebnu analizu i tome ćemo posvetiti veliku pažnju“, poručio je putem saopštenja prvi čovek SK FSS Milan Karadžić.

Počinje prodaja karata za LE

Danas počinje prodaja kompleta karata za Partizanove mečeve Lige Evrope sa Mančester junajtedom (24. oktobra) i Astanom (12. decembra). Od ovog utorka do 30. septembra moći će da ih pazare samo vlasnici sezonskih ulaznica (uz 50 odsto popusta za svoje mesto + tri kompleta po punoj ceni), a ostali od 1. oktobra i to za: 4.000 (Jug/Sever), 6.000 (bočni delovi Istoka i Zapada), 8.000 (centralni delovi ovih tribina) i 40.000 dinara (mesto u ložama).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari