Posle tri nedelje konstantnog takmičenja, igranja utakmica, borbi za svaku loptu i bodove koji su u pojedinim momentima i „život značili“ konačno je došao red da se spusti zavesa na 13. evropsko prvenstvo. Na samom startu turnira teško da je iko i od najvrsnijih poznavaoca fudbala mogao da prognozira da će se u velikom finalu naći Španija i Nemačka, ali eto, to se dogodilo, i „furija“ i „panceri“ su ti koji će se boriti za 13.

Posle tri nedelje konstantnog takmičenja, igranja utakmica, borbi za svaku loptu i bodove koji su u pojedinim momentima i „život značili“ konačno je došao red da se spusti zavesa na 13. evropsko prvenstvo. Na samom startu turnira teško da je iko i od najvrsnijih poznavaoca fudbala mogao da prognozira da će se u velikom finalu naći Španija i Nemačka, ali eto, to se dogodilo, i „furija“ i „panceri“ su ti koji će se boriti za 13. naslov šampiona Starog kontinenta.
Za Španiju je uvek važilo pravilo da je po zvučnosti imena koja nose dres te zemlje, jedna od najjačih selekcija na bilo kom takmičenju na kom se pojavi, međutim, sav taj individualni kvalitet nijedan selektor, pa ni sam Aragones, nikada nije mogao da ukomponuje na pravi način kako bi isti bio pokazan i dokazan i na terenu. „Crvena furija“ je sva takmičenja uglavnom završavala učešćem u prvom krugu, a ukoliko bi i prošla u četvrtfinale to bi bila njena krajnja stanica. Ovoga puta su se, konačno, sve kockice poklopile i Španci su na sjajan način odigrali ceo šampionat, čak su i jedini pobednici grupe koji su stigli do same završnice. Borbu za mesto u finalu su počeli ubedljivom pobedom nad Rusima, istu završili visokim trijumfom takođe nad „zbornajom“, a da bi konačno došli do onog najvišeg stepenika kada je u pitanju EURO moraće u velikom finalu da ostvare trijumf nad reprezentacijom Nemačke. Veliki peh za „crvenu furiju“ biće verovatno neigranje ozleđenog Davida Vilje u finalu. On će utakmicu sa Nemcima gotovo sigurno gledati sa klupe, jer je u 34. minutu meča sa „zbornajom“ u punom trku istegao mišić. Fudbalski savez Španije je najavio da će on ići na dodatne preglede kako bi se utvrdilo da li će moći da zaigra u finalu, ali su za to trenutno vrlo mali izgledi.

NEMAČKA – ŠPANIJA

Stadion: Ernst Hapel u Beču.

Kapacitet: 53.008.

Sudija: Roberto Roseti (Italija).

Nemačka: Leman – Fridrih, Mecelder, Mertesaker, Lam – Švajnštajger, Balak, Hiclšperger, Frings – Podolski, Klose, selektor Joakim Lev.

Španija: Kasiljas – Marćena, Pujol, Ramos, Kapdevila – Sena, Inijesta, Ćavi, Silva – Fabregas (Vilja), Tores, selektor Luis Aragones.

– Susret ću gledati sa klupe i uživaću. Bilo bi glupo od mene da se forsiram, iako bih više od svega želeo da igram. Bolje je da nastupi igrač koji je potpuno spreman nego onaj koji nije 100 posto zdrav. Ovo je ogroman poduhvat cele ekipe i želimo tu slavu – istakao je Vilja.

Kobna Balakova finala

Kapiten reprezentacije Nemačke Mihael Balak nema naročito mnogo sreće kada su u pitanju utakmice finala nekog takmičenja, pošto ih je sve izgubio. Davne 2002. bio je jedan od najzaslužnijih za plasman „pancera“ u finale SP, u kome zbog kartona nije igrao, a Nemci su izgubili. Godinu dana pre toga u finalu Lige šampiona njegov Bajern je poražen od Reala, a u isto vreme u finišu sezone je Bavarcima izmakla Bundesliga i poraženi su u finalu nacionalnog kupa. Ove godine je sa Čelsijem u poslednjem kolu izgubio titulu prvaka Premijer lige, finale LŠ…?

Vezista Ćavi Ernandez ulogu favorita prepušta Nemcima, ali i dodaje da to ne znači da on i saigrači neće „poginuti“ na terenu za svaku loptu.

Merkelova i princ Karlos na tribinama

Kao što je to činila i u četvrtfinalnom i polufinalnom duelu Nemaca, kancelarka Angela Merkel će i finalni susret posmatrati sa tribina stadiona Ernst Hapel. Ona im je do sada svaki put donosila sreću, pa se Nemci nadaju da će i treći put biti talična. Sa druge strane, u loži stadiona u Beču na polufinalu Španija – Rusija viđen je i princ Huan Karlos sa suprugom, koji su se neizmerno radovali svakom pogotku „furije“, pa ne treba sumnjati da će prestolonaslednik i u nedelju veče biti na tribinama da bodri svoje sunarodnike.

– Dugo godina nismo napravili ništa veliko, kamoli osvojili, za razliku od Nemaca koji su se uvek borili za titulu ili sam vrh, tako da prema svim parametrima oni slove za favorite. Nama je ovo velika šansa da konačno napravimo nešto veliko i sigurno da se nećemo predati pre kraja – rekao je vezista „furije“, koja se prvi i jedini put evropskoj tituli radovala na EP 1964.

ŠPANIJA

Selektor: Luis Aragones.

Plasman na FIFA rang listi: 4.

Plasman na prethodnom EP: prvi krug.

Najveći dosadašnji uspesi: prvi na EP 1964.

„Panceri“ nisu baš na najbolji način otpočeli takmičenje, zapravo su u pojedinim momentima delovali potpuno razočaravajuće, ali kako je prvenstvo odmicalo tako se i njihova forma dizala, pa je delovalo kao da su oni zapravo sve ovo vreme igrali taman onoliko koliko im je bilo potrebno da prođu dalje. Kada su zaigrali kako treba niko nije mogao da ih odvoji od cilja – plasmana u finale, prvo posle 12 sušnih godina. Joakim Lev je, poput svog kolege sa španske klupe, sjajno ukomponovao tim u kome praktično nema zvezde, a zapravo je to čitav jedan tim zvezda. U svakom meču neko drugi iskoči u prvi plan i fantastičnim potezima reši utakmicu. U polufinalu su savladali Tursku i taj meč je u stvari pokazao kolika je njihova volja, želja i motiv da dođu do finala. Lev zna da njegovim pulenima neće biti nimalo lako, ali je uveren da Nemci mogu do četvtrog naslova prvaka u svojoj istoriji.

NEMAČKA

Selektor: Joakim Lev.

Plasman na FIFA rang listi: 5.

Plasman na prethodnom EP: prvi krug.

Najveći dosadašnji uspesi: prvi na SP 1954, 1974, 1990, prvi na EP 1972, 1980, 1996.

– Španija je ceo turnir odigrala na najvišem mogućem nivou, tehnički perfektno i zaista su ponudili odličnu predstavu. U poređenju sa Portugalcima znatno su nepredvidljiviji i njihov način igre zbunjuje protivnika, što se moglo videti i kod Rusa. Stalno menjaju pozicije i prave pometnju. Ipak, uhvatilo nas je pobedničko raspoloženje i želimo titulu, znamo da možemo da je osvojimo – poručio je selektor „pancera“ Joakim Lev.

Doček bez obzira na ishod finala

Reprezentativci Nemačke će, šta god da urade u finalu, imati organizovan doček ispred Brandenburške kapije u Berlinu. Na tom mestu je oko pola miliona Nemaca gledalo polufinalni duel sa Turskom, a tim menadžer „pancera“ Oliver Birhog istakao je da igrači na tom mestu žele da zahvale svojim pristalicama na podršci. „Šta god da uradimo u finalu, doći ćemo u Berlin da još jednom izađemo pred svoje navijače. Znam da će biti radni dan, ali se nadam da će šefovi, direktori i ostali imati razumevanja i dozvoliti ljudima da izađu ranije i dođu do kapije“, poručio je Birhof. Posle finala SP 2006. nekoliko stotina hiljada ljudi došlo je da pozdravi planetarne vicešampione baš kod pomenutog zdanja.

Finalni meč se od 20.45 igra na stadionu Ernst Hapel u Beču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari