Foto: Twiter

Generalka je predviđena za Akropolis kup, turnir na kojem „orlovi“ učestvuju posle sedam godina. Počevši od večerašnjeg duela sa Italijom (17.45), puleni Aleksandra Đorđevića odigraće poslednje tri kontrolne utakmice u Atini pre starta kontinentalnog šampionata. U četvrtak, u istom terminu, sastaće se sa Gruzijom, dok je poslastica predviđena za petak od 20.00 protiv domaćina Grčke.

Stručni štab je gajio nadu da bi Nemanja Nedović mogao da odigra barem jednu kontrolnu utakmicu i time uveri saigrače i struku da je barem kondiciono spreman za iskušenja u Istanbulu, gde će „orlovi“ odigrati grupnu fazu. Nažalost, bek Unikahe nije u potpunosti fit nakon povrede ramena, tako da će mečeve drugova iz reprezentacije propratiti u civilu. Posle kontrolnih pregleda u Malagi ustanovljeno je da bek srpske reprezentacije može da počne sa treninzima određenog intenziteta, ali bez kontakta, što implicira da Nedović neće odigrati nijedan pripremni meč do starta kontinentalnog šampionata. Iako su njegove igračke karakteristike i sposobnosti i te kako važne i bitne u trenerskoj koncepciji selektora Đorđevića, pogotovo nakon odustajanja Miloša Teodosića zbog povrede lista desne noge, prvi čovek struke biće u velikoj dilemi da li da rizikuje i povede nedovoljno spremnog igrača i ujedno se zahvali na saradnji dvojici prekobrojnih, u konkurenciji Milosavljevića, Lazića, Micića i Gudurića (trenutno ih je u rosteru 14).

Jedna od retkih dobrih okolnosti u vrtlogu odustajanja vodećih igrača zbog povreda, jeste činjenica da je selektor praktično sve vreme uigravao sastav koji će, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, zaigrati i na šampionatu. Ukoliko Đorđević ostane pri stavu i koncepciji da na velika takmičenja vodi trojicu centara, od kojih nijedan nije polivalentan (Marjanović, Kuzmić, Štimac), samim tim i jedine dve klasične četvorke (Birčević i Mačvan), može se naslutiti da će prekobrojne tražiti u bekovskoj liniji. Lučić i Kalinić su sigurni, baš kao i Jović, Bogdanović, tako da će se za preostala tri mesta boriti Milosavljević, Lazić, Gudurić, Micić i Nedović. Ako popularni Sale odluči da povede Nedovića, Micić će izvesno biti prekobrojan. Milosavljević je igrač po ukusu selektora (želeo da ga dovede u Bajern), zbog čega je vrlo moguće da će se za poslednje mesto u avionu boriti višegodišnji saigrači u Crvenoj zvezdi – Lazić i Gudurić.

Mačvan kapiten

Odlukom da Miloš Teodosić zbog povrede otpadne iz sastava za EP, Milan Mačvan definitivno je promovisan u kapitena „orlova“. Mačvan je za reprezentaciju debitovao 2009. na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, kada su „orlovi“ pod vođstvom Dude Ivkovića osvojili srebrnu medalju. Isto odličje sa reprezentacijom ima i sa Olimpijskih igara u Riju. Odnos Mačvana prema reprezentativnom dresu nije uvek bio idiličan, bilo je i nedovoljno jasnih otkaza od strane novog igrača Bajerna, ali je relacija poboljšana od Rija prošle godine.