Glasno NE sajber vređanjima 1Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Svi profesionalni fudbalski klubovi u Engleskoj, sa sve onima iz Premijer lige, malo nižeg ranga – Čempionšipa i ženske Superlige, odlučili da od 30. aprila u 15 časova do 3. maja u ponoć ne objave nijedno slovo ili sliku na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu.

Akciji su se priključila udruženja menadžera Premijer lige, profesionalnih sudija, fudbalera i navijača, te ugledna domaća organizacija „Kick it out“, zajedničkim saopštenjem objasnivši motive nesvakidašnjeg bojkota.

„Ovaj bojkot pokazuje kako se engleski fudbal kolektivno ujedinio ne bi li ukazao na to da kompanije koje kontrolišu društvene mreže moraju napraviti više da istrebe onlajn mržnju i istovremeno naglase važnost edukacije u svrhu borbe protiv diskriminacije“, navodi se u proglasu.

Direktorka FA za jednakost i različitost, Edlen Džon, smatra da „Kompanije za društvene medije moraju odgovarati ako i dalje ne ispunjavaju svoje moralne i društvene odgovornosti za rešavanje ovog endemskog problema..“, dok Sanjai Bhandari, kao predsednik engleske nevladine antirasističke organizacije „Kick is out“, poručuje „Ovaj bojkot označava naš kolektivni bes, društveni mediji su na žalost postali regularan ‘brod’ za zloupotrebu toksičnih proizvoda…“.

Premijerligaši Liverpul, Brajton, Šefild, velški Svonsi, škotski Glazgov Rendžers… ranije su, svako za svoj groš, na slične načine stali u zaštitu svojih prvotimaca, kada bi postali meta napada, a nekada fantastični fudbaler Arsenala i reprezentacije Francuske, tamnoputi Tijeri Anri, u martu je demostrativno pogasio lične naloge na pomenutim adresama.

– Nisam ja ni prvi ni poslednji, brojni nepoznati ljudi isključuju se zbog raznih doživljenih vidova zlostavljanja. Mnogi fudbaleri su postupili isto…. Fudbal i mediji su moćni, ako se ujedinimo možemo nešto i da ostvarimo… – apelovao je tom prilikom Anri, a sada su njegove reči naišle na masovnu podršku.

Ne samo u fudbalu, pošto su bojkot izabrali engleski ragbi i kriket klubovi, kao i Britanska teniska federacija. Ne samo na Ostrvu, s obzirom da se u veliku akciju uključila i Evropska fudbalska federacija.

Hofenhajm: Spremište mržnje i frustracije

Akciji se priključio i nemački fudbalski klub Hofenhajm.

„Nažalost, mrežni kanali za komunikaciju postali su spremište mržnje i frustracije. Vreme je da se počnete aktivno boriti za toleranciju, poštovanje i humanost na mreži. Prejednostavno je stvoriti anonimni profil i vređati bez posledica“, jasni su iz člana Bundeslige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari