Gol mašina duboko u senci velikih zvezda 1Foto: EPA-EFE/ LUKAS BARTH TUTTAS

Iako je godinama u senci vodećeg dvojca savremenog fudbala, Robert Levandovski i ove sezone pokazuje da je neopravdano zapostavljen u svakovrsnim anketama za igrača godine.

To je dokazao i ove polusezone, jer je trenutno najbolji strelac u evropskim ligama, i to ubedljivo. Napadač minhenskog Bajerna je na 28 utakmica dao čak 33 gola.

Mnogima je nepoznato da je fudbaler rođen pre 32 godine u Varšavi tokom čitave profesionalne karijere imao prosek veći od „pola gola po utakmici.

Od Pruskova (59 utakmica, 36 golova) i Leha iz Poznanja (58-32), do Borusije iz Dortmunda (131-74) i Bajerna (178-149). Isto važi i za nastupe u selekciji Poljske (112-61) i nije poznato da je neki fudbaler, posebno ne sada aktivan, imao takav skor u vrhunskom fudbalu.

Za Levandovskog se vezuju i mnogi rekordi, najpre je kao igrač Borusije iz Dortmunda u polufinalu Lige šampiona protiv Real Madrida postigao četiri gola, a onda je ove sezone protiv Crvene zvezde u Beogradu dao takođe četiri gola, ali za samo 15 minuta.

Pre toga je još veći podvig napravio u Bundesligi, ušao je sa klupe na meču protiv Volfsburga i postigao pet golova za samo devet minuta.

Rekord je pre njega držao Diter Henes koji se pre 30-ak godina takođe pet puta upisao u strelce ali za 20 minuta.

Na toj utakmici postavio je još tri rekorda.

Najbrži het-trik u Bundesligi (3 minuta i 22 sekunde), najbrže postignuta četiri gola (5 minuta i 42 sekunde) i najbrže postignutih pet golova u Bundesligi (8 minuta i 59 sekundi).

Drugi na „listi strelaca“ je kapiten rimskog Lacija Ćiro Imobile, koji je na proseku od jednog gola po utakmici – 28 iz 28, sledi centarfor Lajpciga Timo Verner sa 25 pogodaka iz 29 mečeva, na četvrtoj poziciji je Kilijan Mbape iz Pari Sen Žermena (22-26), a peti Kristijano Ronaldo (22-27).

Na šestom mestu je Argentinac iz Mančester sitija Serhio Kun Aguero (21-25), sedmi je Raul Himenez iz Vulverhemptona (20-38), potom sledi još jedan igrač Sitija Rahim Sterling (20/35), pa napadač Intera Romelu Lukaku sa 20 golova na 29 mečeva.

Tek na 10. poziciji u ovoj sezoni je Lionel Mesi sa 19 golova iz 24 utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari