Golac: Baraž sa Škotima poklon, šteta da ga ne iskoristimo 1Foto: STARSPORT

Bivši trener škotskog Dandi junajteda Ivan Golac smatra da se Srbiji ukazala kroz baraž šansa za odlazak na Evropsko prvenstvu kakvu ne sme da propusti.

– S obzirom na to kakve igače godinama unazad imamo i mi i oni, baš je tužno i žalosno doći u ovakvu situaciju da preko baraža tražimo put na EURO. I to kroz baraž koji je osmišljen kao neka milostinja UEFA za male, po prinicipu da i vama bacimo neke mrvice, da čapnete i vi nešto. Ovaj baraž je praktično poklon koji smo dobili i šteta bi bila da ga ne iskoristimo – priča Golac za Danas.

Nekadašnji igrač Partizana i Sautemptona navodi da su i Škoti „svesni da predugo nisu bili na velikom takmičenju“, a da će njihov mentalitet biti velika prepreka za „orlove“.

– Ovo je utakmica dva različita stila igranja. Škoti uglavnom igraju 4-4-2. Izuzetno su borbeni, igraju sa mnogo dostojanstva, zdrave arogancije, veliki su profesionalci i mnogo vole svoju zemlju. Kod njih se ne pravi pitanje da li će neko zbog igranja u klubu da „otkači“ svoju naciju. Svi smo mi igrali za klubove, ali reprezentacija je nešto uzvišeno, najviše što postoji. Imaju tradicionalnu upornost, tvrdoću, izdržljivost… Ne predaju se lako i spremni su da se bore do kraja bez obzira na rezultat.

Najveća opasnost pretiće Srbiji od bočnih igrača gostiju.

– Škotska nema u svom sastavu velika imena evropskog i svetskog fudbala. Imaju Robertsona koji je fantastičan igrač. Igra vrlo dobro i izuzetno je važna karika i svom klubu, Liverpulu. On je igrač koji mnogo pruža iz drugog plana. Sjajan je bočni igrač, a kvalitet napada najviše i zavisi od takvih igrača. Na Robertsona treba postaviti igrača koji će pokušati da mu napravi problem, onemogućiti ga da ide napred. Imaju u sredini terena Brauna koji je „fajter“, veliki borac za svaku loptu i koji će sigurno praviti stalne probleme našoj organizaciji igre. Obratio bih pažnju i na napadača Seltika Grifitsa koji je ponovo pozvan u reprezentaciju i koji može da iznenadi. On ima 30 godina, ali tamo to nije ništa, to je maltene početak karijere. Oni ne dele igrače na stare i mlade, već samo na dobre i loše. Što se igre tiče, oni će najviše tražiti šanse iz prekida i na to treba naročitu pažnju obratiti.

Za Srbiju ističe da će biti neophodno napraviti plan kako da do izražaja dođu igrači iz drugog plana jer će Škoti učiniti sve da odseku Mitrovića od ostatka ekipe.

– Individualni kvalitet je kod nas naročito izražen poslednjih godina i pobede su više plod igre pojedinaca nego uigranosti. Kao što smo mi u Norveškoj eliminisali Halanda iz igre i rešili problem, tako će oni ići na to da nam odseku Mitrovića. Ova utakmica će biti potpuno drugačija jer su Škoti po prirodi dobri skakači i neće mu dati ni malo prostora. Treba raširiti igru od linije do linije i dati šansu da neko iz drugog plana dobije prostor. Ako raširimo igru, imaćemo priliku za dubinske lopte, a Škoti nisu mnogo brzi u centralnoj defanzivnoj liniji, što može i treba da se iskoristi. Ako izuzmete Robertsona, oni ipak imaju prosečnu odbranu. Očekujem da na indvidualnom planu nešto možemo da uradimo, ako neko bude imao veče, Tadić ili Milinković-Savić.

Napominje i da se ne treba previše uzdati u produžetke ili penale.

– Mislim da je ovo meč koji mora da se reši u 90 minuta. Ako dođe do produžetaka, tu će nastati problem za nas. U ovo vreme kovida domaći teren ne znači ništa, tu je čak gost u prednosti jer nema publike, nema tog pritiska. Ustvari je veći pritisak na domaćinu jer se očekuje da kod kuće dominira. Oni ako stignu do produžetaka, znaće da su prevalili više od pola puta i samopouzdanje će rasti, a nama će istovremeno rasti pritisak. Zato bi bilo dobro da se pritisnu što ranije i na vreme postigne gol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari