Golden Stejt kao opsesija 1Foto: FoNet/ AP

Tri od četiri odnos je pokušaja i osvojenih titula Golden Stejta u poslednje četiri godine, zbog čega će i u takmičarskoj 2018/19 sasvim sigurno biti prvi favorit za osvajanje šampionskog prstenja.

Utakmicom između Bostona i Filadelfije u noći između utorka i srede startovaće 73. NBA sezona, duelom koji je možda i najava finala Istoka, pogotovo nakon očekivane odluke Lebrona DŽejmsa, početkom jula, da prvi put Istočnu konferenciju zameni Zapadnom, dolaskom u LA Lejkerse.

Potez „Kralja“ da sa jezerdžijama potpiše četvorogodišnji ugovor vredan 153 miliona dolara u 34. godini života možda je i najava poslednjeg plesa jednog od najboljih košarkaša ikada. Lebron bi trebalo da bude okosnica tima, koji bi mogao da pred sam kraj njegovog mandata krene u pohod na 17. titulu najpopularnije NBA franšize. U novoj sezoni to sasvim sigurno neće biti izvodljivo: Lejkersi su zadržali tri prošlosezonska odlična izbora na draftu: Bol, Kuzma, Hart, međutim, utisak je da je Rob Pelinka, generalni menadžer, mogao da uradi i bolji posao na tržištu slobodnih igrača. Rondo, Bizli, Mekgi, Stivenson jednostavno nisu kvalitet za najviše domete, pogotovo za serijal od najmanje četiri epizode sa Golden Stejtom u plej-ofu. Voriorsi su i ovako fenomenalan tim nadogradili dovođenjem problematičnog, ali igrački sjajnog centra Kaznsa, koji je propustio utakmice u predsezoni. Zvanični šampion je pritom zadržao sve bitnije rezervne igrače, pojačavši klupu prekaljenim Šveđaninom Jerebkom. Ako se zna da im ofanzivno nema premca na svetu; da su gotovo u svim parametrima neuporedivi sa konkurencijom, onda je teško zamisliti adekvatnog takmaca na Zapadu. Taman što je prošle sezone unapredio odbranu, Hjuston je rešio da izrizikuje puštanjem Arize u Finiks, odnosno dovođenjem Karmela. Entoni nikada nije bio izraziti defanzivac, a to sigurno neće biti u Roketsima u 34. godini.

Zapad će se pomno pratiti u Srbiji zbog činjenice da svi naši igrači nastupaju u navedenoj konferenciji. Denver je zadržao nukleus tima i zaista bi bilo iznenađenje ukoliko u 2018/19 konačno ne prekinu plej-of post. Sa petogodišnjim ugovorom od 146,5 miliona dolara, Jokić je podigao vrednost i kredibilitet do mere da će se prosek dvocifrenih brojeva u rubrikama za poene, skokove i asistencije podrazumevati. Vlade Divac je krajem juna pošteno izrizikovao uzimanjem na draftu sa druge pozicije Marvina Berglija sa Djuka. Nesporno veliki talenat, Bergli će biti uparen sa Kolinom-Stajnom ili Rendolfom, obojicom bez šuta sa distance, uz minimum šanse da se razigrava sa Bjelicom na četvorci. Uz nagovor generalnog menadžera, Nemanja je iz Minesote, preko Filadelfije prešao u Kingse u kojima bi napokon mogao da dobije više protagonizma. Moraće da se dokaže u konkurenciji Labisijea i Gilsa, što samo pokazuje da je centarska linija prenatrpana. Bogdanović bi, kad se oporavi od povrede kolena, trebalo da igrački i statistički oplemeni sasvim dobru ruki sezonu. Klipersi su tokom leta napravili toliki rez da je „stradao“ i sin trenera Doka Riversa. Ostin je prešao u Vašington, dok je Gortat popunio prazninu na centru prelaskom DŽordana u Dalas. Tim iz Los Anđelesa još uvek nije kompletirao roster; Marjanović je poprilično siguran (naročito nakon dobrih minijatura u predsezoni), dok američki mediji poslednjih dana pišu da bi Teodosić mogao da bude trejdovan. Osim Denvera, teško je, iz trenutne perspektive i pretpostaviti da bi neki drugi Srbin mogao da dočeka plej-of, u kojem bi na Zapadu Voriorsi najveće takmace mogli da imaju u sjajnoj Juti i nepredvidivoj Oklahomi.

Kokoškov i Dončić

Srbija je dočekala da prvi „pravi“ neamerički trener postane Igor Kokoškov. Na klupi Finiks Sansa, Kokoškov će debitovati u takmičarskoj 2018/19 i na osnovu rostera zaista bi veliki uspeh predstavljala eventualna borba za plej-of Zapadne konferencije. Predominantnog centra Diandrea Ejtona na univerzitetu Arizona Kokoškov je pokupio kao prvog pika na ovogodišnjem draftu i tako rešio da rizikuje odustajanjem od Luke Dončića, uprkos tome što će sezonu započeti sa prosečnim rešenjima na jedinici. Prekaljeni Ariza i Anderson trebalo bi da doprinesu boljim rešenjima u napadu i pomognu unapređenju hronično loše odbrane. Sansi će biti lišeni pomoći Devina Bukera na početku sezone (povreda), kao i personalnog rešenja na mestu generalnog menadžera, posle nedavnog otpuštanja Rajana Mekdonaha. Predsezonskim partijama Dončić je nagovestio da je Dalas uradio odličan potez na poslednjem draftu. Na mečevima sa Filadelfijom Luka je pokrivao sve spoljne pozicije i individualno pokazao da će biti spreman za ruki sezonu, u kojoj bi Dalas mogao da napravi veliki iskorak ka plej-ofu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari