Grad Kragujevac prihvatio inicijativu za postavljanje statue Gordane Goce Bogojević 1Kragujevac Foto: Milan Nikić

Komisija za podizanje spomenika Grada Kragujevca, na osnovu inicijative koju su pokrenuli udruženje Prvi na skali i Košarkaški savez Srbije, jednoglasno je prihvatila predlog za postavljanje statue Gordane Goca Bogojević ispred istoimene hale u Velikom parku – saopšteno je iz kabinet gradonačelnika.

Komisija će u okviru svojih nadležnosti pribaviti stručna mišljenja nadležnih organa (Gradska uprava za razvoj i investicije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije) u pogledu utvrđivanja tačne lokacije, uslova uređenja, finansijskog plana i uslova konkursa za postavljanje obeležja, navedeno je u obaveštenju.

Rođena je 20. maja 1974. godine u Kragujevcu. Sa sedam godina napravila prve košarkaške korake u klubu Medvešćak Zagreb.

Nakon selidbe iz Zagreba, nastavlja svoj košarkaški put u Radničkom iz Kragujevca. Nastupajući za ovaj klub sa 16 godina, Goca je privukla pažnju trenera Crvene zvezde, u to vreme najuspešnijeg ženskog košarkaškog kluba u Jugoslaviji.

Istovremeno je usledio i poziv selektora kadetske košarkaške reprezentacije Jugoslavije sa kojom je Goca 1990. godine osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Portugalu.

Nakon prelaska iz Radničkog u Zvezdu, za koju je igrala šest godina, Goca je definitvno osvojila srca mnogih poklonika ženske košarke u našoj zemlji i šire.

Njenu predanost, požrtvovanost i pravo sportsko ponašanje na terenu i van njega cenili su svi, kako saigračice, tako i navijači.

Sa Zvezdom je osvojila četiri šampionske titule i tri Kupa. Kao kapiten je 1994. godine proglašena za najbolju sportiskinju ovog sportskog društva, u to vreme najvećeg sportskog društva u Jugoslaviji.

Sa saigračicama koje su bile okosnica Zvezdine ekipe prelazi u pančevački klub Profi D i osvaja prvenstvo i kup.

Posle godinu dana provedenih u Pančevu, Goca se odlučuje za prelazak u Vršac, centar ženske košarke u državi. U njemu se zahvaljujući Hemofarmu okupila najjača ekipa igračica sa prostora bivše Jugoslavije.

Ovaj tim je u to vreme neprikosnoveno vladao našim prostorima. Redom su osvajane šampionske titule i kupovi.

Gordana Kovačević preminula je 5. decembra od posledica srčanog udara, u 36. godini života.

Bila je udata, majka dvogodišnjeg sina Vuka.

Sahranjena je na gradskom groblju Savina u Herceg Novom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari