Greške teatralnog Pitane uticale na rezultat 1Foto: N1

Utakmice za prvo i treće mesto na Svetskom prvenstvu donele su nam jedno dobro i jedno krajnje diskutabilno suđenje.

Iranac Fagani je sjajno vodio utakmicu za treće mesto, imao dobru procenu prekršaja i ispravno dodeljivao disciplinske mere. Svojim autoritetom je izuzetno držao sve pod kontrolom, i bio nevidljiv na terenu, te time opravdao naše procene da je kvalitetan sudija. Za razliku od njega, finale je sudio teatralni Pitana iz Argentine, koji je napravio nekoliko grešaka, a neke od njih su uticale i na konačan rezultat.

Pre prvog pogotka, dosudio je prekršaj nad Grizmanom koji nije postojao, a odmah nakon izvedenog slobodnog udarca, Pogba se iz ofsajd položaja aktivirao i uticao na igru i protivnika prilikom postizanja pogotka, tj. auto gola Mandžukića. Sledeća velika greška desila se kada je, posle pregledanog snimka, dosudio kazneni udarac zbog igranja rukom. Naime, nije postojao ni jedan element za dosuđivanje najstrože kazne, osim činjenice da je lopta pogodila odbrambenog igrača u ruku, ali je ona bila u prirodnom položaju. Igrač je bio u duelu u kojem je ispred njega napadač promašio loptu, te on nije imao vremena da reaguje i eventualno pomeri ruku, što je i probao da učini. Potvrdu mojoj proceni predstavlja i situacija iz poslednjeg minuta kada nas je uverio da mu je prethodna odluka bila pogrešna, jer nije imao hrabrosti da ostane dosledan kriterijumu u situaciji u kojoj je bilo puno više elemenata za dosuđivanje kaznenog udarca.

Svoju nesigurnost je prikazao i nekoliko puta kada je morao da sankcioniše igrače Hrvatske zbog nesportskog ponašanja i negodovanja na njegove odluke, ali je to propustio da učini. Sve u svemu, moramo priznati da Pitana nije ispunio očekivanja. Naše procene da bi naš sudija Mažić ili Kujpers bolje odradili posao su se obistinile.

Autor je bivši fudbalski sudija i komesar suđenja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari