Grof Božović uveren: Crvena zvezda bi bila šampion i da Zenit igra u Superligi Srbije 1foto:N.Skenderija

Šarmantan i duhovit, Miodrag Grof Božović ume da izjavama ustalasa fudbalsku javnost. Jednom je zaintrigirao ruske novinare, porukom i da bi Zenit bio u senci srpskog velikana.

Iako je uspešno vodio Crvenu zvezdu, Miodrag Grof Božović trenerski kredibilitet izgradio je u Rusiji.

Poslednji angažman imao je u Arsenalu iz Tule, međutim, i dalje pomno prati dešavanja u ruskom fudbalu, zbog čega je interesantan tamošnjim novinarima.

U poslednjem intervjuu, datom portalu RB Sport, odgovarao je na brojna pitanja, a jedno se odnosilo na to kako bi se Zenit, najbolji ruski klub poslednjih godina, snašao u srpskoj Superligi.

– Crvena zvezda bi bila šampion u Srbiji, čak i da u toj ligi igraju Zenit i Spartak. Crvena zvezda je pre nekoliko godina igrala protiv moskovskog CSKA i izgubila, ali Armejci su tom dvomeču imali mnogo sreće. Ljudi moraju da znaju da je u Srbiji teško postati šampion. Možda bi Zenit sa sadašnjom postavom uspeo u tom cilju. Spartak ne bi sigurno.

Iako već godinama nije klub koji ostvaruje velike uspehe u domaćim okvirima, za Miodraga Božovića moskovski Spartak je najveći ruski klub.

– Apsolutno. Svi znamo da cela Rusija navija za Spartak. To je nardoni klub. Vidim da se Zenit hvali na “tik-toku” kako ima najviše pratilaca i navijača. Ali na tim društvenim mrežama svako može da piše šta hoće.

Božović veoma ceni i domaće trenere, a ima i jasan sud o tome ko je najbolji ruski fudbalski stručnjak.

– Kurban Berdijev. Dve godine zaredom bio je sa Rubinom šampion Rusije, pobedio je Barselonu. Za mene je on najbolji. Isto tako Čerčesov je odličan, ima zapažene rezultate sa Ferencvarošem. Karpin je isto dobar trener.

Crnogorski stručnjak smatra i da je u Zapadnoj Evropi trenutno rusofobija i da zbog toga nema klubova spremnih da angažuju ruske trenere ili igrače.

– Pa trenutno je u Evropi na snazi rusofobija. Mnogo ruskih trenera mogu da rade u Evropi, ali je sada situacija takva. Evropljani su takvi. Vole samo sebe i novac. Za Rusiju je najvažnije da vas volimo mi Srbi i Crnogorci. Siguran sam da će vas UEFA vratiti u organizaciju čim se sve ovo završi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari