Gudurić: Uz Saleta sam sazreo kao lider 1EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Košarkaš Fenerbahčea za Danas o saradnji sa bivšim trenerom, reprezentativnim iskušenjima, sezoni u turskom klubu i pričama o povratku u Crvenu zvezdu.

Imaće Svetislav Pešić zahtevan zadatak da u spoljnoj liniji reprezentacije Srbije raspodeli uloge kandidatima koji su, svi odreda, prošle sezone imali vodeće role u svojim klubovima. Jedan od njih je i Marko Gudurić, as Fenerbahčea koji je reprezentativnu opremu prvi put zadužio u Staroj Pazovi posle maltene tri godine odsustva. Srbiju očekuju teški izazovi u avgustovskim kvalifikacijama za plasman na Svetsko prvenstvo, zatim i Evrobasketu, a Gudurić bi trebalo da bude jedan od bitnijih protagonista u bekovskoj liniji, naročito jer je iz konkurencije, zbog povrede ispao Bogdan Bogdanović.

– Poželeli smo se jedni drugih, sve mi je ovo nedostajalo. Dugo nisam bio u reprezentaciji, s tim u vezi, utisci su sjajni – raspoloženo je Gudurić delovao na početku razgovora za Danas.

Zbog loših rezultata u poslednjem “prozoru” reprezentacija Srbije je ostavljena bez izbora i mogućnosti kalkulacija u nastavku kvalifikacija za Mundobasket.

– Situacija je poprilično jasna. Moramo da dobijemo naredne dve utakmice; o tome je i selektor pričao govoreći da se mi pripremamo za avgustovski kvalifikacioni “prozor” a ne za Evropsko prvenstvo. Verujem u ovu ekipu i mislim da posedujemo kvalitet dovoljan da možemo izaći kao pobednici iz mečeva sa Grčkom i Turskom. Ono što me brine jesu kasniji prozori u novembru i februaru kada će biti ista situacija. Igraće istovremeno srpski i turski klub u Evroligi, a na programu će biti i reprezentativni dueli istih reprezentacija. To je nešto što bih voleo da se promeni.

Da li je moguć nekakav kompromis u datom kontekstu; bilo je igrača koji su u tome uspevali?

– U Feneru niko osim Mahmutoglua nije igrao za svoje reprezentacije u kvalifikacionim “prozorima” tokom klupske sezone, a kada je on bio u pitanju – direktno je predsednik države zvao klub zahtevajući da Melih igra. Zaista se nadam da će se u skorije vreme nešto uraditi po tom pitanju.

Jeste li mogli uopšte da pretpostavite da ćete doći u poziciju da u kvalifikacijama više nemate prava na grešku i to protiv rivala snage Grčke i Turske?

– U nekim kalkulacijama, možda će nam biti neophodno da dođemo do svih šest pobeda (i Velika Britanija je rival). Veoma mi je žao što nam se sve to izdešavalo, posebno na poslednjem meču sa Belgijom. Bili smo bolji gotovo sve vreme… Sigurno bi nam ta pobeda puno značila ali šta je tu je. Sav fokus je trenutno na duelima sa Grčkom i Turskom. Obe reprezentacije su sjajne ovoga leta.

Povratkom Nikole Jokića u reprezentaciju očekivanja su takva da se Srbija percipira kao favorit na narednom Evropskom prvenstvu.

– Mi ne osećamo bilo kakav pritisak u tom smislu. Odrasili smo ljudi, sazreli smo i spremni da se suočimo sa izazovima. Imaćemo maksimalam pristup obavezama namereni da ostvarimo zacrtane ciljeve. Kao ni najveći konkurenti, ni mi nećemo otići na Evropsko prvenstvo sa idejom da budemo treći ili četvrti.

Sam tok uigravanja mogao bi da bude kompleksniji s obzirom na to da reprezentacija dugo na okupu nije imala najbolje kandidate.

– To bi mogao da bude problem; dosta je vremena prošlo i moraćemo da budemo strpljivi i marljivi. Da li ćemo imati dovoljno vremena – uvek je dobrodošao koji dan više, ali ne samo nama već i konkurentima. Međusobno se poznajemo, dosta nas je igralo zajedno u klubovima. Imamo dovoljno iskustva, velikih utakmica sa vodećim ulogama u ekipama.

Utisak je da ste prošle sezone kod Aleksandra Đorđevića odigrali možda i najzreliju takmičarsku godinu od povratka iz Amerike.

– Odlično sam sarađivao sa Saletom Đorđevićem. Imao sam i kod Igora Kokoškova dobrih partija, samo što kao ekipa možda nismo imali dovoljan kontinuitet. Ove sezone sam sporije startovao zbog zdravstvenih problema, ali kako je sezona odmicala, dizao sam formu. Sale mi je baš prijao; njegovi treninzi, sistem koji sam još ranije znao iz reprezentacije…Na kraju je sve to upotpunjeno titulom u Turskoj i to protiv Efesa koji je prošle sezone dominirao u Evroligi. Osećaj je bio takav kao da smo osvojili Evroligu. Niko nije verovao da možemo do titule i zato mi je uspeh još draži. Čak i kada smo vodili sa 2:0 u seriji, Ergin Ataman (trener Efesa) je javno pričao u smislu da će dobiti naredne dve kako bi majstoricu odigrali pred svojim naivjačima.

Đorđević vam je u Fenerbahčeu namenio jednu od liderskih uloga. Niste bili samo košgeter, već i kreator igre sa pozicije beka šutera.

– Sazrevam, napredujem, osećam da polako dolazim u fazu karijere kada pričom na terenu, pomaganjem saigračima, instrukcijama mogu da budem lider, čineći i druge boljim. Prijala mi je saradnja sa Đorđevićem, on mi je baš verovao i odnos smo gradili kroz razgovore.

Dimitris Itudis je nasledio Đorđevića; stručnjak koji tečno govori srpski jezik i neko je ko se trenerski formirao učeći od Dušana Dude Ivkovića i Željka Obradovića.

– Ja samo sa našim stručnjacima sarađujem u Fenerbahčeu (hahaha). Ekipa se dosta promenila, što nikada nije dobro. O Itudisu ne treba trošiti reči; dva puta je osvojio Evroligu sa CSKA, dugo godina je radio sa Obradovićem. Već smo se čuli, razgovarali o nekim idejama. Videćemo se sad i kada se budu sastale Srbija i Grčka pa možda malo porazgovaramo o nekim stvarima. U Feneru su očekivanja uvek velika. Nije lako igrati i raditi. Pritisak od strane navijača je veliki, a nešto veći akcenat je na onima koji su tek došli. Meni će biti lakše u tom smislu; u Feneru sam već pet godina. Plan je da imam lidersku ulogu.

Uprkos tome što ste imali ugovor sa Fenerbahčeom, u javnosti se tokom leta pominjala ideja o vašem povratku u Crvenu zvezdu. Prevashodno je takva opcija provejalavla među navijačima na društvenim mrežama.

– Danas svako može bilo šta da napiše i onda ljudi to počinju da dele po društvenim mrežama… Meni je to bilo simpatično; volim Zvezdu i svi to znaju, ali povratak nije bio realan jer sam vezan ugovorom za Fenerbahče još jednu sezonu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari