Gudurić za Fajnal-for 1Foto: STARSPORT

Dobrano je Žalgiris namučio Fenerbahče u poslednje dve utakmice plej-ofa Evrolige.

Na doživljeni „brejk“ u Istanbulu i generalno jedini evroligaški poraz kod kuće ove sezone, Fener je u utorak uzvratio „ribrejkom“ teško izvojevanim u meču u kome je realizacija izgledala kao „ceđenje suve drenovine“. Marko Gudurić je sa 17 poena bio presudan u trijumfu zvaničnog vicešampiona Evrope vrednog večerašnje prve meč-lopte za plasman na Fajnal-for u Vitoriji (57:66).

Razvoj događaja u trećem meču suštinski je išao na vodenicu Žalgirisa. Fener je neuobičajeno loše šutirao za tri poena; od tima na ovosezonskom proseku od 42,6 odsto, duel u Kaunasu završili su sa mizernih 29,4. Željko Obradović pokušavao je brojnim rotacijama da pronađe tandem koji bi adekvatnim pozicioniranjem pod košem težište igre prebacio u protivnički reket. Ipak, osim Jana Veselog (10p) apsolutno nijedan igrač centarske linije nije imao realizaciju iz reketa veću od jednog koša, što je i uticalo na to da gosti meč završe sa čak 34 pokušaja van 6,75.

– Ako bismo uporedili brojke Žalgirisa iz trećeg i drugog meča videli bismo da tu nema neke preterane razlike, naprotiv. To bi moglo da znači da nismo previše unapredili igru u odbrani, međutim kada pogledamo našu statistiku, evidentno je da smo ključ za trijumf pronašli u defanzivnim sekvencama. Moraćemo da promenimo određene stvari pred četvrti susret. Nadam se da ćemo pokazati karakter, odlučnost ekipe spremne da se plasira na Fajnal-for. Ako ponovo ne budemo imali dan u napadu, trebalo bi da odbrambeno odigramo srčano, ali i pametno, baš onako kako smo to uradili u trećem susretu – stava je Željko Obradović.

Žalgiris je defanzivno odigrao na nivou ekipe koja je vezala šest pobeda pred kraj regularnog dela Evrolige i tako se plasirala u plej-of. Šarunas Jasikevičijus je ponovo demonstrirao taktičke finese zbog kojih je najtraženiji trener dostupan na evropskom tržištu i vrlo zanimljiv ekipama u NBA.

Defanzivno, prošlosezonski učesnik Fajnal-fora u Beogradu zatvorio je reket, izbacio sve visoke igrače Fenera iz komforne zone, dobro branio „pik“ sa pokretljivim Tompsonom i Dejvisom, ali je ofanzivno podbacio. Niko osim Voltersa nije bio raspoložen u šutu sa distance (3/13) što je indikativno dovelo do poraza i realizacije ispod 50 odsto za dva.

– Potrebno nam je da odigramo hrabro i pametno u četvrtom meču, kako bismo seriju vratili u Istanbul. Mislim da bismo morali da se ugledamo na naš pristup iz druge utakmice, ritam koji smo tada imali, kako smo usmeravali igrače, zatvarali, udvajali….- istakao je Nejt Volters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari