Gusto sito za Tokio 1Foto: EPA-EFE/ YOAN VALAT

Najbolji odbojkaši Srbije sve su nas oduševili evropskim zlatom osvojenim u godini za nama, posle nepunih mesec dana rada sa novim selektorom Slobodanom Kovačom, ali nelogična pravila ne obezbeđuju šampionu Starog kontinenta učešće na Olimpijskim igrama, pa „orlovi“ put do turnira u Tokiju (24. jul – 9. avgust) traže kroz neizvesne kvalifikacije (5-10. januar), u konkurenciji još sedam reprezentacija iz ovog dela sveta.

Da bi se iz Berlina otisnuli u „zemlju izlazećeg sunca“, a tamo se pridružili ženskoj selekciji naše zemlje, moraju prvo da osvoje jedno od prva dva mesta u B grupi i to u duelima sa Francuskom, Bugarskom i Holandijom, onda dobiju polufinalni meč sa nekom od ekipa iz A grupe (Nemačka, Slovenija, Belgija, Češka) i na kraju se raduju pobedi u ključnom megdanu, jer samo konačni slavljenik može na Igre.

– Nisu nam dobri raspored i termini utakmica, ali protiv toga se ne može. Pokazali smo pre tri meseca da smo dobri, mnogo dobri, ali ovog puta moramo probati biti još bolji. Olimpijske igre su najveće i najvažnije takmičenje, ne samo za nas već i za naše sigurne i potencijalne rivale, pri čemu bi neki od njih da nam se revanširaju za poraze na Evropskom prvenstvu. Biće teško, napeto i neizvesno, pogotovo što neki od igrača vuku povrede, ali bitni su stav, motiv i kvalitetna priprema mečeva. Kada si evropski prvak onda nemaš prava na izvinjenja, moramo samo da gledamo napred i učinimo baš sve što je u našoj moći da se kvalifikujemo za Tokio – jasan je Slobodan Kovač.

Misija počinje u nedelju, kada će sa druge strane mreže biti rival iz spektakularnog polufinala nedavnog šampionata Evrope, u kom je srpski tim s 3:2 šokirao Francusku.

Neuspeh u ovim kvalifikacijama bio nacionalna tragedija, pogotovo što Francuzi imaju odličnu generaciju i što se prethodne nisu proslavile na OI, pa im je najbolji plasman osmo mesto na OI 1988. u Seulu. Za razliku od osvajača EP i Svetske lige iz 2015, naša reprezentacija se dva puta pela na olimpijska postolja, prvo 1996. u Atlanti (bronza) pa 2000. u Sidneju (zlato), u opremi tadašnje državne zajednice sa Crnom Gorom, kao deo zemlje s mnogo više reprezentativaca u pomenutim sastavima.

Sigurni učesnici dolazećih OI su organizator Japan, Brazil, SAD, Italija, Poljska, Rusija i Argentina, a priključiće im se pobednici pet kontinentalnih turnira.

B grupa – raspored

5. januar

Srbija – Francuska 13.30

6. januar

Srbija – Holandija 14.00

Bugarska – Francuska 17.00

7. januar

Bugarska – Holandija 14.00

8. januar

Srbija – Bugarska 14.30

Francuska – Holandija 20.45

* A grupu čine: Nemačka, Slovenija, Belgija i Češka.

* Polufinala se igraju u četvrtak (B2-A1, B1-A2), a finale u petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari