Higins dočekuje svoje 1Foto: EPA-EFE/ Alejandro Garcia

Zahuktala Barselona će na još jedan ispit zrelosti pojačanog tima u evro-eliti.

U goste dolazi aktuelni evropsku šampion CSKA koji je u ovoj prvoj trećini Evrolige pokazao dva potpuno različita lica. Na startu je bio neprikosnoven, da bi onda upao u krizu i izgubio u seriji tri utakmice na gostovanjima, a sada gostuje Barsi koja je kod kuže stopostotno uspešna.

Katalonski velikan pod vođstvom Svetislava Pešića dominantan je u mnogim statističkim kategorijama. Najefikasniji su u Ligi (84,4 poena prosečno), i prvi su po broju skokova (37,6). Ipak, kao i u svim timovima koje vodi Pešić, suština svega je dobra odbrana, iz koje relaksirano može da se krene u tranziciju. Barsa šutira sasvim dobro (53.1 odsto za dva, 39.7 za tri poena), preti sa svih pozicija i poeni su raspoređeni na više igrača. DŽejms (19,1), Mirotić (18,5), Higins (14,1), Hiliard (11.7), Karik (10,1) su igrači koji su prosečno dvocifreni i koji napadaju sa različitih pozicija.

Zanimljivo je da je Higins bitan deo novije istorije CSKA, za četiri sezone u gigantu iz Moskve osvojio je dve titule u Evroligi (2016. i 2019). Postigavši u prvom finalu 12 poena, a u drugom celih 20 sa 4-5 za tri poena. A on će večeras biti jedan od važnijih igrača Barselone.

Barsa i CSKA kao evroligaški veterani sastali su se dosada 33 puta i ruski tim vodi sa 19:14 u pobedama. Sastajali su se i na Fajnal-foru više puta, Barselona je izbacila CSKA 2003. i 2010. u polufinalima, isto je uradio CSKA 2006. i 2009. Barsa je dobila i jedan meč za treće mesto 2014. CSKA je prošle sezone oba puta bio bolji od Barse, a u Blaugrani je pobedio 84:76.

Trener „armejaca“ Dimitris Itudis naglasio je da je svestan na kakvog protivnika nailaze.

„Bili su oni izuzetni i ranijih sezona, ali se ove vide mnogo veće ambicije. To je ekipa koja je trenutno lider i koja igra izuzetno raznovrsno“, smatra Itudis.

Andrej Voroncevič kaže da je Barsa u naletu i da će probati da iskoristi prednost domaćeg terena.

“ Dobro su izbalansirani i popunjeni na svim pozicijama. Napadaju i spolja i iznutra, odlično trče u tranziciji. Mi šansu treba da tražimo snagom u reketu, da im zaustavimo kontranapad i limitiramo šutere“, rekao je Voroncevič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari