Hleb sa sedam kora: Smenjen usred Kupa Afrike, a postiže najbolji trenerski početak u Marselju u poslednje 62 godine 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Žan-Luj Gase (70) živi je dokaz da je trenerski hleb sa sedam kora.

Nedavno, na kontinentalnom fudbalskom prvenstvu Afrike, smenjen je usred šampionata s klupe Obale Slonovače.

Iako su „slonovi“, domaćini, s njim prošli u osminu finala, za neuspeh mu je uzeto jer je to učinjeno kroz iglene uši, zahvaljujući i povoljnom raspletu u drugoj grupi, a zamereno mu je i što je među dva poraza doživljen i debakl u susretu s Ekvatorijanom Gvinejom (4:0).

Nasledio ga je njegov pomoćnik Emers Fae, koji je postao nacionalni junak – selektor šampion.

Mesec kasnije, pre nešto više od nedelju dana, Marselj je smenio Italijana Đenara Gatuza, a za trenera je postavio Gasea, koji je postao najstariji trener u analima kluba posle Belgijanca Rajmona Getalsa. Getalsu je bilo nepunih 70 kada je vodio Olimpik u finalu Kupa šampiona u Bariju 1991. protiv Crvene zvezde, potonjeg prvaka. Na klupi je s kraćim prekidom bio do maja 1993.

U francuskom prvenstvu je još samo jedan trener 70-godišnjak. To je čuveni Laslo Bolonji, Gaseov vršnjak (1953), koji kroz neki dan puni 71. Vodi Mec.

Od preuzimanja Marselja Gase ima pobede u sve tri utakmice. Takav start u istoriji kluba nije postigao nijedan trener posle Brazilca Ota Glorije, koji ih je 1962. zabeležio pet u nizu.

Olimpik je pod Gaseom prvo savladao Šahtjor iz Donjecka (3:1) kod kuće u revanšu baraža za ulazak u osminu finala Lige Evrope. Pošto je u prvoj utakmici u Hamburgu bilo 2:2, francuski tim će se dalje sresti s Viljarealom.

Zatim, prošle nedelje, u domaćoj ligi je na Velodromu pao Monpelje (4:1), a sada, u sledećem kolu, Klermon u gostima (5:1), u 100. utakmici tog tima u francuskom šampionatu.

Poslednji trener Marselja koji je imao po najmanje tri gola u svoje prve tri utakmice bio je Rože Rolion 1954. Poslednji s najmanje pet golova na svom prvom meču u gostima bio je Pol Vertel 1945 (Rasing Pariz – Olimpik 2:6).

Marselj je poslednji put dao pet golova u gostima u prvenstvu 18. maja 2019. protiv Tuluza (5:2).

Nekadašnji evropski prvak (1993) daleko je od vodećeg Pari Sen Žermena, ali vodi borbu za izlazak u Evropu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari