Hrabro na strašni Efes 1Foto: STARSPORT

Od novog formata Evrolige sa dvokružnim sistemom, koji prethodi četvrtfinalu, nije se pojavio dominantniji tim u regularnom delu od ovosezonskog Efesa.

Zvanični vicešampion Starog kontinenta doživeo je svega tri poraza u 21 odigranom kolu; samo je jedan meč izgubio u gostima i večeras bi trebalo da u Beogradskoj areni dočara kako je, pre dolaska u Beograd, matirao Barselonu u Kataloniji, odnosno Real u Madridu.

Košarkašima Crvene zvezde će večerašnji susret biti čak deseti u januaru mesecu (19.00) i pravo je pitanje na koji će se način nameriti na izabranike Ergina Atamana u seriji od tri izgubljena evroligaška meča i sa nekolicinom povređenih ili rovitih igrača.

U toku sezone, crveno-beli su imali tri serije od po isto toliko poraza u najkvalitetnijem takmičenju, međutim protiv Efesa će imati najveći i najteži mogući izazov u nastojanju da poslednji negativni niz ne produže na četiri utakmice. I večerašnji meč propustiće Filip Čović i Marko Jagodić-Kuridža, dok će se oporavljenima Davidovcu i Perperogluu priključiti kapiten Lazić.

– Očekuje nas izuzetno teška utakmica, Efes je pokazao i ove i prošle sezone da je izuzetno jak sastav, popunjeni su na svim pozicijama, igraju odlično. Dolaze nakon prve pobede nad Realom u Madridu posle 15 godina, i to bez nekoliko važnih igrača u svom sastavu. I to govori koliko su dobri ove godine, međutim, niko nije nepobediv. Pod uslovom da se pridržavamo plana, da igramo odbranu do krajnjih granica i naravno uz naše navijače i podršku – ništa nije nemoguće. Zna se od koga kreće sve, Šejn Larkin se nametnuo kao lider te ekipe i igra sjajno ove sezone, ali svi ostali počev od Vase Micića, pa do centara, svi zajedno čine tim koji je prvi kandidat za osvajanje titule ove sezone – impresionirano je Lazić delovao analizirajući kvalitete košarkaša Efesa.

Osim impozantnog napada, turski velikan igra i vrlo kvalitetnu odbranu.

Trener Ataman, čak i u odsustvu prvog centra Danstona, može da kombinuje visoke i niske petorke.

Iako Efes igra u izuzetno brzom ritmu, partije koje pružaju Tibor Plajs i Sertak Sanli kao klasične petice, najbolji su demanti rasprostranjenih tvrdnji da su centri viši od 210 centimetara u modernoj košarci gotovo neupotrebljivi.

Naravno, Šejn Larkin svojim individualnim minijaturama trenutno predstavlja najdominantnijeg igrača u Evroligi.

Na poslednjih pet mečeva postizao je više od 20 poena; ne tako davno, protiv Bajerna je ubacio rekordnih 49 i trenutno je najbolji strelac, najkorisniji igrač i najprecizniji šuter za tri (51,49 odsto) u najelitnijem takmičenju.

Interesantno je i to da Efes rezultatski nije imao gotovo nikakvih problema u poslednjih mesec dana, iako je bio lišen pomoći povređenih Danstona i Micića, dok je Moerman još uvek u fazi postepenog vraćanja u takmičarski ritam.

Efes ima drugi najbolji napad u Evroligi, u igri na veliki broj poena, rivale neretko spušta ispod 75, dok za tri šutira preko 41 odsto.

Osim Plajsa i Sanlija, u Efesu bukvalno svi šutiraju za tri poena; timski retko kada utakmicu završavaju sa manje od 25 pokušaja van linije 6,75. Defanzivno, preuzimaju gotovo sve od jedinice do četvorke i poprilično su dominantni u skoku.

– Očekuje nas meč protiv ekipe koja je najbolja u Evroligi, koja je najviše pokazala, i koja u svom sastavu ima igrača koji trenutno pravi razliku i igra fantastičnu košarku (Šejn Larkin prim. aut). Ovakva utakmica je prilika da uživamo, da gledaoci gledaju lepu i kvalitetnu košarku. Bez obzira na sve rečeno o ekipi Efesa mi imamo naše ambicije, pripremićemo se za ovu utakmicu, borićemo se, i uz čvrstu odbranu i podršku možemo do rezultata bez obzira na to da li je EFES popunjen na svim pozicijama najmanje sa dva igrača – poručio je trener crveno-belih Dragan Šakota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari