Hrvatska fudbalska reprezentacija četvrta na svetu 1Foto: EPA-EFE/ FRANCK ROBICHON

Zahvaljujući plasmanu u finale Svetskog prvenstva, a prema novoj proceni FIFA, hrvatska fudbalska reprezentacija od danas je četvrta nacionalna selekcija sveta, javlja HRT.

Na samom su vrhu svetski prvaci Francuzi koji su poslednji put bili prvi 2002. Sa samo tri boda iza Francuske je Belgija, bronzana reprezentacija sa SP u Rusiji, koja je u odnosu na poslednju objavljenu listu napredovala jedno mesto. Hrvatska, koja je uoči SP-a bila 20. s ovom četvrtom pozicijom izjednačila je najbolji plasman iz 2013. godine.

Druge reprezentacije koje su napredovale su Urugvaj koji se popeo s 14. na peto mesto i Engleska, suparnik Hrvatske u Ligi nacija, sa 12. na šesto. Španija, drugi hrvatski suparnik u grupi u Ligi nacija, popela se jedno mesto, s 10. na devetu poziciju.

Nemačka, koja je pre početka SP u Rusiji bila prva, pala je 14 mesta i sada je 15. reprezentacija sveta. Argentina s petog na 11. mesto, a Poljska s osmog na 18. mesto.

Novi se sistem računanja temelji na dodavanju i oduzimanju bodova pređašenjem broju bodova umesto na računanju proseka bodova kroz određeno vremensko razdoblje.

Bodovi koji se dodaju ili oduzimaju određuju se prema relativnoj snazi oba suparnika, uključujući i očekivanje da bi bolje plasirane reprezentacije trebalo ostvarivati bolje rezultate protiv slabije plasiranih reprezentacija, a naglasak je stavljen i na veću važnost završnice velikih takmičenja, odnosno manju važnost prijateljskih utakmica, stoji u objašnjenju na stranicama HNS-a.

FIFA lista:

  1. Francuska 1726
  2. Belgija 1723
  3. Brazil 1657
  4. Hrvatska 1643
  5. Urugvaj 1627
  6. Engleska 1615
  7. Portugalija 1599
  8. Švajcarska 1597
  9. Španija 1580
  10. Danska 1580

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari