Huliganizam drma Veliku Britaniju 1Foto: Epa FRANCK ROBICHON (Arhiva)

Možda je huliganizam krajem osamdesetih i početkom devedestih godina prošlog veka bio potpuno iskorenjen u Velikoj Britaniji, ali se u 21. veku vraća u svom najgorem obliku. Na Ostrvu su se u samo tri dana desila dva napada huligana na fudbalere, i to usred utakmica.

Prvi skandalozni napad odigrao se u petak, na meču škotskog prvenstva između Glazgov Rendžersa i Hibernijana. Navijač Hibernijana uleteo je u teren u trenutku dok se kapiten Rendžersa DŽejms Tavanijer spremao da izvede aut. Odmah po uskakanju na teren huligan je namerno šutnuo loptu ispred Tavanijerija, koji je potom odlučio da se fizički obračuna sa odmetnutim navijačem. Srećom, obezbeđenje na stadionu ekspresno je reagovao, pa su sprečene ozbiljnije posledice. Dan kasnije su iz Hibernijana saopštili da je klub bahatom navijaču doživotno zabranio ulazak na stadion, a policija mu je odredila pritvor od 30 dana do početka suđenja.

Utisci iz Škotske još se nisu ni slegli, a novi incident, još teži, desio se juče na meču gradskog derbija engleskog Čempionšipa između Aston Vile i Birmingema. Huligan Birmingema je na ovoj utakmici uleteo u teren i pesnicom udario jednog od najboljih igrača Aston Vile DŽeka Griliša. Obezbeđenje nije uspelo da ovog navijača sustigne pre nego što je stigao do igača, ali ga je zato odmah posle napada oborilo na zemlju. U ovom slučaju obezbeđenje je imalo problem što je potom nesavesnog huligana moralo da brani od pomahnitalih igrača Aston Vile koji su želeli da mu vrate milo za drago jer je napao njihovog saigrača.

Neki bi rekli da se ovakve stvari u tri dana ne mogu desiti čak ni u Srbiji, što je donekle tačno. Međutim, razlika između Britanije i Srbije trenutno je u tome što se tamo ovakvi ispadi huligana nemilosrdno kažnjavaju, a oni kojima padne napamet da uđu teren bivaju najoštrije kažnjeni. Doživotan ulazak na stadion za ovakve napade odavno se na Ostrvu podrazumeva, još s kraja osamdesetih prošlog veka, u vreme premijerskog mandata Margaret Tačer. Podsetimo, da se u Srbiji na stadionu Partizana desio sličan slučaj kada je navijač Partizana napao igrača crno-belih Lazara Markovića. Tadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić izjavio je ironično da Markoviću „nije spala čelenka“ zbog šamara, a policija i tužilaštvo nikada nisu procesuirali napadača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari