"I da Piksi sutra ode, ostaje nam nepouzdana odbrana": Šta su glavni problemi Stojkovićeve formacije 3-5-2 i kako mogu da se isprave? 1Foto: Starsport

Dragan Stojković, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, od prvog dana se drži shvatanja da je fudbal igra u kojoj treba postići gol više od protivnika.

Šteta je samo što poslednji pas do Aleksandra Mitrovića, najboljeg strelca u istoriji nacionalnog tima, nije uvek stizao pravovremeno, tačno i odgovorno, inače bi sjajni golgeter dolazio u šanse da bude i ubojitiji. Kad se pobeđuje, još ako je to s dva njegova pogotka kao što je bilo u uspehu protiv Crne Gore, sva je prilika odsudnom za odlazak na Evropsko prvenstvo dogodine u Nemačkoj kroz kvalifikacionu grupu, onda to i ne upada u oko.

Reprezentaciju, nepodeljeno je mišljenje fudbalskih poklonika kod nas, muče druge boljke, nedostaci koji se vide iz aviona. Iz Piksijevog opredeljenju da bude s trojicom u halfovskoj liniji svako će izvući zaključak ne da je odbrana slabiji deo tima nego da je nepouzdana i šupljikava i da u njenim pukotinama protivnik dobija prilike da zagorčava život.

To potpiruje strahove i Milovanu Đoriću, nekadašnjem selektoru Jugoslavije.

„Često sam kao trener pribegavao formaciji 3-5-2, ali za takav sistem mora da se ima igrač koji odlično igra levom, igrač koji odlično igra desnom i centralni između njih dvojice koji se superiorno služi s obe noge. Da samo jedan popusti u tom lancu, eto nevolja. Ako uzmemo za primer crnogorski tim, pošto je utakmica s njim najsvežija, Stefan Savić bi baš legao našoj odbrani. To je profil igrača koji treba da bude najodgovorniji u poslednjem bedemu. I na Evropskom prvenstvu suočićemo se s tim u vezi s istim problemima kao što smo ih imali na Mundijalu u Kataru. Zato se i pribojavam jer su nam neophodna brza rešenja, a na tim mestima smo deficitarni. Talenata imamo, ali na njih nećemo moći da računamo u neposrednoj budućnosti pošto se nema strpljenja da se izbrusi pouzdani igrač ni za odbrambeni red što zbog skromnih kvaliteta trenera, što zbog preranog odlaska darovitih u inostranstvo gde se zagube“.

"I da Piksi sutra ode, ostaje nam nepouzdana odbrana": Šta su glavni problemi Stojkovićeve formacije 3-5-2 i kako mogu da se isprave? 2
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

U prvom poluvremenu meča s Crnom Gorom Mitrović je postigao efektan gol, a Živkovićev reski šut levom iskosa s desne strane je okrznuo stativu. Mimo te dve situacije gosti su preuzeli igru, izjednačili su, pa je naš tim na poluvreme ispraćen zvižducima.

„Videli smo dva različita dela utakmice zato što je Mitrović u prvom poluvremenu bio odsečen od ostalih. Šansu za pogodak je i morao da izgradi sjajnom individualnom akcijom. Stojković mu je u drugom poluvremenu približio manevarske igrače što je i urodilo plodom“, uočava Đorić ključnu promenu za delotvorniju igru.

Selektor je na pres-konferenciji posle utakmice bio dvosmislen po pitanju svog ostanka na klupi (ugovor mu ističe s poslednjim danom ove godine i trebalo bi ga produžiti).

„Bez obzira na moju bojazan oko igre reprezentacije, s kojom živim svaki dan, Stojković je napravio odlične rezultate. Zasluge za odlazak na dva velika takmičenja niko ne može da mu ospori. I da sutra ode i ko god umesto njega da dođe nama ostaje nepouzdana odbrana“, nedvosmislen je nekadašnji selektor mlade reprezentacije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari