I ponosni i tužni 1Foto: FoNet

Odbojkaši Srbije, koji su osvojili bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, vratili su se danas u Beograd pomešanih osećanja.

Na jednoj strani stoji razočaranje zbog propuštenih 2:0 u polufinalnom mežu protiv Nemačke, a na drugoj ponos što su za manje od 24 sata uspeli da na trenutak zaborave poraz koji im je uskratio borbu za zlato, i da u teškom susretu sa Belgijom osvoje treće mesto.

– Emocije su mi pomešane, posle onakvog poraza u polufinalu i neprospavane noći bilo je teško izaći na teren i pronaći emotivnu i fizičku snagu. Sa te strane sam baš zadovoljan. Sa druge strane sam razočaran, pogotovo nakon finala. Iz iskustva u velikim mečevima sa Rusima, ubeđen sam da bismo pobedili i sada nosili zlato – rekao je selektor Nikola Grbić.

Srbija je nastup na Evropskom prvenstvu počela ubedljivom pobedom protiv najtežeg protivnika u grupi domaćina Poljske. Usledila su još dva trijumfa protiv Finaca i Estonaca koji su ekipi Nikole Grbića omogućili da se nađe u četvrtfinalu u kojem je bila bolja od Bugarske. U sva četiri meca srpski tim našao se u situaciji da preokreće rezultat, što je kako je selektor tvrdio davalo posebnu težinu pobedama. U polufinalnom duelu protiv Nemačke, Kovačević i saigrači imali su vođstvo od 2:0 u setovima, izgledalo je da srpske odbojkaše deli samo pola koraka od finala, ali ekipa predvođena iskusnim italijanskim stručnjakom Andreom Đanijem nije odustajala i posle pet setova došla do trijumfa. Posle takvog poraza medalja, koju su mnogi okačili oko vrata odbojkašima, bila je dovedena u pitanje.

– Ponosan sam što smo posle poraza podigli glavu i bili spremni da se borimo. Bilo je teško protiv Belgijanaca, i da smo izgubili sa 3:2 ne bih imao šta da zamerim momcima – kazao je kapiten Dragan Stanković, kome je ovo možda bilo i poslednje veliko takmičenje sa reprezentacijom Srbije.

Meč sa treće mesto protiv Belgije bio je podjednako napet kao susret sa Nemcima. Ponovo je igra srpskog tima oscilirala i ponovo je bilo potrebno odigrati pet setova. Za razliku od Srbije, odbojkaši Belgije mogli su biti mnogo rasterećeniji s obzirom da njihova reprezentacija nikada ranije nije stigla do završnice Evropskog prvenstva, pa je sama činjenica da su se našli medu četiri najbolja tima bila uspeh po sebi.

– Svi smo srećni, pokazali smo veliko srce i to me posebno raduje. Deset setova smo odigrali za manje od 24 sata. Na momente je delovalo teško da ćemo se vratiti sa medaljom, ali smo pokazali da nikada ne odustajemo – rekao je Nemanja Petrić.

Otkada nastupaju kao reprezentacija Srbije odbojkaši su osvojili tri bronzane medalje i jedno zlato na evropskim prvenstvima. Na prethodnom EP pre dve godine nacionalni tim bio je sedmi.

 

Lisinac: Tresnuli o dno pa se podigli

Srećko Lisinac, koji je proglašen za najboljeg blokera Evropskog prvenstva, kazao je da svoj uspeh duguje timu. „Bilo je teško od prvog dana priprema do kraja. Posle četvrtog seta protiv Belgijanaca smo tresnuli na dno, ali smo se pogledali u oči, podigli se i na kraju slavili. Dali smo više nego što je naš maksimum.“

Grbić: Da su nam ponudili bronzu…’]

Reprezentacija Rusije 14. put postala je prvak Evrope pobedivši u finalu Nemačku sa 3:2. Takmičenje u Poljskoj obeležilo je ispadanje favorita poput Francuske i Poljske odnosno prolazak Nemačke i Belgije u polufinale. Selektor Grbić kazao je danas da je treće mesto veliki uspeh jer je konkurencija bila izuzetno jaka. „Da nam je neko pre takmičenja ponudio bronzu, oberučke bismo je prihvatili. Konkurencija je jaka, to je interesantno za odbojku i gledaoce, ali nama baš i nije. Biti među tri u Evropi, u bilo čemu, je veliki uspeh, nadam se da ćemo nastaviti kontinuitet medalja.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari